Thomas Erex

Hvem er jeg?

Som du nok har gættet, hedder jeg Thomas. Jeg er født i 1988 i Aarhus. I 2019 flyttede jeg til København og fik nyt job som leder på PlanteVækst. Jeg har læst på Aarhus Universitet, hvor jeg har taget en kandidat i Engelsk med sidefaget Film & Medier.

Dermed er mine interesser også afsløret. Jeg elsker at nørde med sprog og kommunikation, jeg interesserer mig for film og kultur, og så har jeg selvfølgelig en kæmpe passion for spiselige lækkerier, der gerne skulle skinne igennem her på bloggen!

I efteråret 2011 ændrede mit liv sig fuldstændigt. Det skete over ganske få dage, hvor jeg bombarderede mig selv med information udefra og refleksion indefra. Kanaliseret af en privat og meget voldsom hændelse i mit liv, var jeg for alvor i refleksionsmode. Diverse tanker om liv, død, smerte, lidelse og ondskab snurrede rundt i mit hoved. Jeg var uden fast arbejde, men havde en del timer som vikar i en børnehave. Derudover havde jeg gang i projekt “se en masse dokumentarfilm”, fordi det var studierelevant og interessant. Jeg havde googlet mig frem til en del lister over verdens bedste dokumentarfilm, og jeg stødte her på titlerne Food Inc. og Earthlings. Jeg så Food Inc. og blev forbløffet over alle de ting, jeg ikke vidste om den mad, jeg spiste. Det fik mig til at rette mine mange refleksioner mod netop dette: Den mad jeg spiste hver dag og ikke anede, hvor kom fra.

Få dage efter jeg havde set Food Inc., så jeg Earthlings. Enhver, der har set filmen ved, at det ikke er let. Earthlings er en meget voldsom og ærlig dokumentar, der fortæller enhver detaljeret sandhed om, hvordan vi behandler vores medvæsner – dyrene. I det sekund rulleteksterne til Earthlings rullede over min skærm var jeg ikke længere altspisende. Jeg var blevet vegetar.

Nogle dage gik, hvor Earthlings snurrede rundt i mit hoved. Den var ikke færdig med mig, og jeg var ikke færdig med den. Filmen havde haft så stor indvirkning på min tankegang, at den for altid havde ændret mit syn på verden. Jeg gav mig i kast med at undersøge min nye livsstil, vegetarismen, og jeg læste bland andet Jonathan Safran Foers bog Eating Animals (Om At Spise Dyr), som har en masse god information, som alle bør kende. Efter dages research, en heftig diskussion med en bekendt, der bestemt ikke var enig i mit valg om at blive vegetar, som bare styrkede min tro på min nye livsstil, og et møde med en ny verden af grønne mennesker på forummet Vegetarkontakt.dk besluttede jeg mig for at kæmpe hen imod at blive veganer.

Jeg følte og mente, at det var det rigtigste, men tænkte, at det nok var besværligt. Derfor ville jeg bruge god tid på at sætte mig ind i det og langsomt omstille mig til en vegansk livsstil. Det tog dog ikke så lang tid som jeg troede, og efter lidt mere end en måned opdagede jeg, at jeg allerede levede 90% vegansk, så nu var det bare at tage det sidste skridt, så det gjorde jeg. Det føltes helt rigtigt, og det gør det stadig i dag to, snart tre, år senere.

Bloggen her er min veganske opskriftssamling og udstillingsvindue for min veganske levevis. Jeg vil gerne dele mine gode oplevelser og erfaringer med dig, så du forhåbentlig kan føle dig inspireret til at leve (mere) vegansk. For din egen, for miljøets og for dyrenes skyld.

Kærlighed & kikærter,
Thomas Erex

© Copyright
Alle Billeder og opskrifter på denne blog tilhører Kærlighed & Kikærter med mindre andet er angivet. Det er ikke tilladt at gengive eller på anden måde kopiere billeder eller opskrifter fra Kærlighed & Kikærter uden tilladelse. Respekter venligst dette og tag kontakt, hvis du har spørgsmål eller ønsker at bruge opskrifter og/eller billeder.

Advertisement

34 responses

 1. Hej Thomas, tillykke med din nye blog! Der er allerede nogle rigtig fine billeder og lækre opskrifter – jeg glæder mig til at følge bloggen 🙂

  29. juni 2012 kl. 07:33

  • thomaserex

   Tusind tak, Mia! 😀 Dejligt at få ros af en dygtig med-madblogger.

   29. juni 2012 kl. 09:16

 2. caroline

  har lige set earthlings – skræmmende og trist
  vil prøve at lave et undervisningsforløb for mine pædagogstuderende med filmen sammen med hjemmesiden dyreetik, hvor man kan bliver klogere på ens etiske ståsted. Jeg synes det er svært at skabe refleksion 🙂 så tak for inspirationen

  17. juli 2012 kl. 14:39

  • thomaserex

   Wow,det lyder rigtig fedt og som en god idé 🙂 Go for it!

   22. juli 2012 kl. 19:46

 3. Plante

  “I det sekund rulleteksterne til Earthlings rullede over min skærm var jeg ikke længere altspisende. Jeg var blevet vegetar.” Blev sgu helt rørt da jeg læste det. Et stort og vigtigt skridt. God vind med bloggen mate!

  17. august 2012 kl. 15:56

  • thomaserex

   Tusind tak, Plantemand! 🙂

   17. august 2012 kl. 20:22

 4. Trine

  Hej Thomads
  Hvor er det bare en super fed blok du har dig. Der er rigtigt mange inspirerende indlæg. De opskrifter virker bare super lækre 🙂 jeg er i gang med at lave noget spagetti- veganase, den bliver rigtigt lækker.
  Jeg er selv lakto-ovo vegetar normalt. Men jeg vil gerne blive veganer. Det er jeg sikker på at de blogg kan hjælpe mig med.

  For jeg syntes det er svært at lade være med at drikke mælk. Jeg syntes også det er svært at undgå æg i bagværk. Men jeg tror bare at jeg skal vende mig til det 🙂

  5. marts 2013 kl. 16:14

  • thomaserex

   Hej Trine, tusind tak for din søde kommentar! 😀 fedt, at du kæmper hen imod at blive veganer, og bare rolig, det er slet ikke så svært. Jo mere du bager uden æg, jo mere vil du tænke, hvor unødvendige de er 🙂

   6. marts 2013 kl. 07:00

 5. kære Thomas,
  varme hilsener fra en græsk ø, hvor jeg bor! Tak for den flotte blog, og de lækre opskrifter. Har jeg ret i at fornemme, at der er en voksende bevægelse af veganere i Danmark?
  Takket være det sted, jeg lever, er min basis kost vilde urter og frugt.

  17. marts 2013 kl. 06:41

  • thomaserex

   Mange tak 🙂 Og ja, det fornemmer jeg. Vi bliver stadig flere.

   17. marts 2013 kl. 19:54

 6. Mathias

  Hej Thomas.

  Virkelig lækker blog du har lavet her! Nu stiller jeg dig lige et af de tænkte, hypotetiske spørgsmål, som du egentlig ikke gider beskæftige dig med. Jeg synes nu det her er meget relevant, og jeg kunne tænke mig at høre dine tanker om dilemmaet.

  Hvis du har behov for medicin, der er godkendt af lægemiddelstyrelsen, så kan du, for langt hovedparten af den godkendte medicin, være sikker på, at det har været testet på dyr. Vil du, og i hvilke tilfælde, tage medicin, der har været testet på dyr? Jeg er selv ret splittet, da jeg ikke bryder mig om dyreforsøg, men jeg har alligevel aldrig sagt nej-tak til medicin alligevel.

  21. marts 2013 kl. 21:33

  • thomaserex

   Mange tak, Mathias! 🙂

   Dilemmaet du nævner, er meget relevant i flere henseende. Det handler ikke kun om medicin, men om en masse bagvedliggende faktorer i samfundet, som gør, at man selv som veganer kommer til at støtte en del lidelse og udnyttelse af andre dyr. Som veganer har du dog bevidst valgt at begrænse din deltagelse i det så meget som muligt. Og rigtig meget er muligt! Det er dog vigtigt, synes jeg, at tage udgangspunkt i sin egen virkelighed – her og nu. Du kan ikke lave om på alle produktionsmetoder på én gang, og du kan ikke stoppe dyreforsøg med et trylleslag. At du nægter at blive helbredt for at sygdom, fordi medicinen er testet på dyr, hvor nobelt det end lyder, vil næppe gøre andet end at skade. Både dig selv og udbredelsen af veganismen (tror jeg umiddelbart). Det bekræfter måske bare folks fordomme om, at veganere er “ekstreme”? Og når du dør af den der sygdom, så kan du jo ikke kæmpe videre for at fortælle folk om veganisme 🙂

   Heldigvis er der jo en del helbredsmæssige fordele ved at være plantespiser, men vi får da også brug for medicin, og ja, så er det måske testet på dyr. Jeg ville tage imod det. Jeg køber, så vidt muligt (og så vidt jeg ved), ikke produkter, der er testet på dyr, men hvis det gjaldt mit eget liv, så ville jeg ikke tøve med at tage imod det. Så snart du er i en situation, hvor dit liv er i fare, vil du sætte det højere end andres. På samme måde ville jeg spise dyr (og mennesker, hvis det kom dertil) hvis jeg var i en situation, der krævede det. Det er jeg bare ikke.

   Vi skal kæmpe for at få lavet om på normerne, så der ikke testes på dyr og bruges animalske produkter, men indtil vi når dertil, så er der situationer, hvor man vil sætte sit eget liv over den bagvedliggende faktor, at medicin er testet på dyr, og det synes jeg er ganske forståeligt og i orden. På trods af konsekvensen, at man deltager i at udsætte andre for lidelse.

   21. marts 2013 kl. 22:00

   • Anna

    Hej Thomas og Mathias
    Jeg synes lige jeg kunne bidrage med noget til det her hypotetiske spørgsmål :). Der bliver pt forsket meget i at kunne teste medicin på menneskeceller frem for dyr, da andre dyrearter kan reagere anderledes på medicin end mennesket gør. Mennesker reagerer også forskelligt fra hinanden, så der bliver også forsket i udelukkende at bruge celler (heriblandt stamceller) fra patienten til udvikling af medicin :D. Så udviklingen går bestemt i den rigtige retning!

    I øvrigt, Thomas, var det en meget flot beskrivelse af hvem du er. Jeg blev nærmest helt rørt :). Og så er det også nogle lækre opskrifter du deler med os, hehe.

    9. juni 2013 kl. 13:44

   • thomaserex

    Hej Anna
    Mange tak for input, det går heldigvis den rigtige vej, ja. Og tak for ros også! 🙂

    9. juni 2013 kl. 13:49

 7. Hej Thomas! Har du några bra tips på veganska/vegetariska restauranger och caféer i Köpenhamn och Helsingör?

  30. juni 2013 kl. 13:35

  • thomaserex

   Jeg er selv fra Aarhus, så har flere tips til Aarhus. Men i København er jeg vild med Café N! Der er så hyggeligt, og du får god mad.

   Men Luna har masser af tips lige her:
   http://hijaluna.wordpress.com/spiseguide-kobenhavn/

   Håber det hjælper 🙂

   30. juni 2013 kl. 18:43

 8. Marlene

  Hej thomas tak for dine altid interessante opslag her og på instagram. Jeg håber du vil hjælpe mig. Jeg skal holde fødselsdag for min mand, hvor mine svigerforældre kommer og spiser aftensmad og brunch næste morgen. Jeg vil gerne imponere dem lidt. Det skal siges at jeg elsker at lave mad og både min mand og jeg er vegetar. Har du foreslag til en menu?
  Hilsen Marlene

  12. september 2013 kl. 08:43

  • thomaserex

   Hej Marlene 🙂

   Tak for det! Og det lyder da hyggeligt med fødselsdag. Husk nu endelig, at det går ud på, at I har det godt sammen, og uanset om svigerforældrene kan lide det eller ej, så bør det ikke være fokus – synes jeg 🙂

   Men jeg kan godt forstå, du gerne vil imponere lidt 😉 Hvad der vil imponere, det kommer jo an på, hvad de kan lide..? Er de til pasta og krydderier, eller er de mere traditionelle? Og hvad får I typisk serveret hos dem?

   12. september 2013 kl. 09:04

 9. Super at finde din side her Thomas. Er selv (Nok en af de mest aktive danske veganere på de sociale medier) at finde på iTunes enerGittes talkshow, youtube og facebook Kærlighed og Kulhydrater. Jeg håber vi ses nogle af stederne og vil meget gerne poste dine opskrifter,videoer mm. Kh Gitte

  13. september 2013 kl. 12:25

  • thomaserex

   Hej Gitte 🙂 du skal være så hjerteligt velkommen til at dele opskrifter. Selvfølgelig 😀

   14. september 2013 kl. 10:17

 10. malene

  Hej Thomas 🙂

  Jeg synes virkelig det er en fin blog, og jeg glæder mig meget til at følge med herinde. Jeg er selv dedikeret vegetar, og ligesom du også skriver så et det sket for mig (for ganske nyligt) at jeg opdagede, at jeg spiste overvejende vegansk.. Nu er jeg igang med at finde ud af meget nænsomt og langsomt, hvordan jeg kan gå hele vejen og blive veganer. Jeg blev vegetar, fordi jeg skal til indien og leve i et vegetarisk område – og nu har det vist sig at være en af de bedste beslutninger jeg længe har taget for min sundhed, krop, psyke faktisk også. Sammen med min intense yoga praksis, kommer det hele op på niveau! Kommer du måske til “yoga days” i Århus her i maj? Jeg har store planer om at besøge den nye veganske restaurant bagefter og spise aftensmad, det glæder jeg mig helt ekstremt til.

  Namaste, Malene Hjort

  9. maj 2014 kl. 17:08

  • thomaserex

   Hej Malene 🙂

   Mange tak for det, og tak fordi du følger med! Dejligt, at du er på vej imod at blive veganer. Det er jo lettere, end man tror, og der er kun fordele, så det er bare at komme derhen.

   Jeg dyrker ikke yoga, så det gør jeg nok ikke. Men ja, besøg endelig Mikuna, det er et rigtigt fedt sted med masser af god mad!

   11. maj 2014 kl. 23:02

 11. Hej Thomas
  jeg ser også rigtigt mange dok film og har set food inc og eartlings. jeg var både skræmt men også glad for at få den information. tænkte på er der andre film du kan anbefale som handler om de samme ting evt. film om at være veganer ?
  mvh Asta

  13. december 2014 kl. 22:31

  • thomaserex

   Hej Asta 🙂

   Der er efterhånden en del. Fx Peaceable Kingdom, The Ghosts in Our Machine, Speciesism: The Movie, Forks over Knives… Og en masse gode YouTube-videoer. Det er bare at dykke ned i det 😀

   17. december 2014 kl. 11:43

 12. Janni

  hej thomas
  Jeg vil også lige fortælle dig, hvor fantastisk din blog er 🙂 (er vildt misundelig over navnet, såååå fedt 😉 )
  jeg læser selv sundhed og ernæring, og meget optaget af sammensætningen af mad og hvordan det påvirker vores krop. jeg har levet som vegetar og nu veganer i mange år og er klart det rigtig for mig, personligt gør jeg det ikke for dyrenes eller miljøet skyld, men for mig selv!

  Og ja du har ret, det er på ingen måde svært at leve som veganer, det er fantastisk!!!!!

  jeg har i mange år været lidt træt af at de kogebøger der bliver udgivet, for det første er det ikke veganerkost, men altid vegetar, og derud over så bliver der brugt meget olie og raffineret produkter. Jeg selv bruger ikke olie i maden eller produkter som sojafløde, da det er massere af olie i, jeg spiser kun fuldkorn og så lidt sukker og salt som muligt.
  derudover er jeg træt af den fordom man møder, hvis man siger at man ikke spiser kød (jep, også fra mine undervisere) så jeg er gået igang med et større projekt, som er en kogebog med sund, lækker veganerkost, som er videnskabeligt understøttet og er inden for anbefalingerne.

  Jeg kan klart anbefale Forks over knives, fantastisk (og videnskabelig) dokumentar 😉 jeg syntes jo at det er den helt rigtige måde at leve på 😉 jeg blev helt inspireret over den måde som de beskriver kosten på “Whole grain, plant based diet”, fantastisk 🙂

  Med venlig hilsen
  Janni

  27. februar 2015 kl. 10:43

 13. Katja stock

  Hej Thomas!

  Var du ikke engang til casting hos DR? Dig husker jeg godt og dit smil tilsidst da du var på vej hjem😊dejlig med al den kærlighed du giver til dit hjemmebag! Mange hilsner fra Katja – æ synnejye 😉

  28. februar 2015 kl. 22:37

  • thomaserex

   Hej Katja!
   Haha, jo, vi var da til casting sammen. Jeg heppede allerede på dig der 😉

   28. februar 2015 kl. 22:41

 14. julie

  Fantastisk blog!! Fortsæt endelig og længe leve planterne☺😀😀.

  Kh julie, vegetar gennem 16 år

  21. marts 2015 kl. 23:27

 15. villadsclaes

  Udmærkede opskrifter som jeg stjæler i stor stil. Du er opfindsom!

  12. november 2015 kl. 00:46

  • thomaserex

   Mange tak! For ros og fordi du bruger opskrifterne 🙂

   12. november 2015 kl. 17:57

 16. Camillap

  Hej Thomas.
  Jeg har i et stykke tid gået rundt og tænkt på at blive Veganer. (er vegetar)
  Jeg har kigget på en masse hjemmesider og youtube videoer, men din blog er nok den side der har givet mig det sidste skub til at blive 100% veganer.
  Jeg satte mig for at se “Earthlings” efter du havde beskrevet filmen i dette indlæg. Jeg startede på at se traileren for filmen, jeg fik kun set halvdelen med halvt lukkede øjne, hulkende blev jeg nødt til at slukke fordi jeg fik kvalme, og i det sekund var jeg ikke i tvivl om at jeg nu er plantespiser.
  Tak fordi du har delt din histore og de mange veganske opskrifter som jeg helt sikkert skal prøve..

  21. oktober 2016 kl. 05:06

  • thomaserex

   Hej Camilla 🙂
   Hvor er det dejligt, du vil være veganer. Earthlings er rigtig voldsom, men den formidler rigtig godt den enorme mængde vold, vi udsætter dyrene for. For mig var det en kæmpe øjenåbner, der gjorde, at jeg begyndte at sætte mig ind i alting. Og jo mere man ved, desto tættere er man på veganisme.

   Tillykke med dit gode valg! Søg hjælp og vejledning i de mange FB-grupper for veganere og på andre sociale medier 🙂

   21. oktober 2016 kl. 10:52

 17. Lise-Lotte

  Det er en utrolig flot website du har.Mange hilsner Lise-Lotte

  8. oktober 2017 kl. 02:32

  • thomaserex

   Mange tak 🙂

   31. oktober 2017 kl. 10:08

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.