Thomas Erex

Go’ Aften Østjylland – og et opråb til myndighederne

Grønt er godt - Mads Bo og Fødevarestyrelsen

I dag er jeg blevet interviewet til Go’ Aften Østjylland om det at være veganer. Du kan se klippet fra programmet og læse den lille artikel, de har skrevet til lige her.

Hele Go’ Aften Østjylland handler i aften om grøn mad og livsstil, så der er masser af inspiration at hente. Ud over interviewet med mig, vil der være grønne grillerier, energigivende juicer og en opfordring fra to repræsentanter fra Fødevarestyrelsen til at spise mere grønt. De grønne grillerier kommer i form af grillede rodfrugter og masser af tips til grill-grønt. Juicerne står den karismatiske Mads Bo for. Vi fik serveret en juice med grønkål og pære og en rigtig lækker rødbedejuice med lime. Mads Bo er vildt inspirerende, når han fortæller om alle de gode fordele ved at spise og drikke(!) frugt og grønt. Han er fuld af energi og passion for sund livsstil, og det smitter virkelig. Du bør besøge hans hjemmeside og blive inspireret til at lave flere lækre og sunde juicer.

Opfordringen fra Fødevarestyrelsen til at spise mere grønt blev leveret af to rigtig søde kvinder, der er en del af Fødevarestyrelsens børn- og ungeteam, som tager ud og informerer om sundhed og opfordrer børn og unge til at leve sundt. I den forbindelse vil jeg gerne sætte en lille krølle på deres budskab, som jeg synes er vigtigt. I Danmark er budskabet om sundhed nemlig ret veganerfjendtligt, hvilket er en skam. På altomkost.dk kan man således læse disse citater under afsnittet om vegansk kost:

“Risikoen for kostrelaterede problemer hænger ofte sammen med hvor restriktiv og ensidig kosten er. Jo flere madvarer der udelukkes, jo større risiko for fejlernæring.”

“Generelt anbefales veganer mad ikke til spædbørn og småbørn.”
Kilde.

Det er selvfølgelig noget sludder, at veganermad (som altså er ét ord, kære Fødevarestyrelse) skulle være restriktiv og ensidig, og det er i den grad noget værre vås, at en vegansk kost ikke kan anbefales til børn! Men du skal selvfølgelig ikke bare tage mit ord for det. Her er hvad den Amerikanske udgave af fødevarestyrelsen siger om vegansk kost:

“It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes.”
Kilde.

Og jeg skal nok lige oversætte for de knap så engelskkyndige:

“Det er the American Dietetic Associations holdning, at ordentligt planlagte vegetariske kostformer, inklusiv strikt vegetariske eller veganske kostformer, er sunde, nærringsmæssigt tilstrækkelige og kan give sundhedsmæssige fordele i forbindelse med forebyggelse imod og behandling af visse sygdomme. Velplanlagte vegetariske kostformer er passende for personer i alle stadier af livet, inklusiv gravide, spædbørn som får modermælk, småbørn, børn, teenagere og atleter.”
(Sådan meget hurtigt oversat.)

Der er en klar forskel i vinklingen af budskabet. Hvor den danske udgave fokuserer på, at det skulle være besværligt, og næsten endda farligt, fortæller den amerikanske om fordelene ved vegetariske kostformer og gør det klart, at det er dækkende for alle – inklusiv børn. Der er i forvejen masser af mennesker verden over, der lever sundt og godt som veganere (hele deres liv), og det er altså ikke helt tilfældigt, at vi som gruppe lever markant længere. Et studie fra Californien viste, at vegetarer lever hhv. 9,5 (kvinder) og 6,1 år (mænd) længere end gennemsnitsbefolkningen. Kilde.

Det samme er tilfældet i Danmark og over resten af verden, men hver gang denne “nyhed” bringes på banen, bliver den med det samme skudt ned af en forklaring med at vegetarer skulle leve sundere end gennemsnitsbefolkningen. Altså at vi dyrker mere motion, spiser mindre sukker osv. Uden at skulle gå ind i at redegøre for videnskabelige undersøgelser, der tager højde for disse faktorer, vil jeg gerne gøre opmærksom på, hvor sørgeligt det er, at vi som nation er så bange for at tage en sund, bæredygtig, dyrevenlig og inspirerende livsstil til os. Det er ikke hele forklaringen, at vegetarer skulle leve sundere end andre. Det er simpelthen fordi der er en lang række fordele ved at spise en plantebaseret kost. Punktum. Længere er den ikke. Og det er på tide, at Fødevarestyrelsen ligesom både deres amerikanske, canadiske og australske kolleger gør opmærksom på det og begynder at anbefale en plantebaseret kost til alle. Jeg vil derfor formulere et brev til Fødevarestyrelsen, hvor jeg gør opmærksom på holdningen blandt deres kolleger og anbefaler, at de snarest muligt opdaterer deres anbefalinger for veganere, så de stemmer overens med virkeligheden.

For en god ordens skyld skal det lige siges, at de to søde kvinder intet har med anbefalingernes formulering at gøre. De er bare ude at promovere sund kost med den viden de har med i bagagen. Men det er jo netop den viden, vi skal have opdateret, så de og deres kolleger også kan fortælle om fordelene ved vegansk kost. Og så de i hvert fald ikke fortælle, at det er svært eller nærmest en umulighed, for det er vi mange, der er levende og sunde beviser på ikke er tilfældet! 😀

Hov, opskrifter! Her er knasende kikærter (opdateret) og grønkålschips. Jeg laver dog grønkålschips liiiidt hurtigere. Jeg vender dem bare i krydderier i en skål og bager dem i et jævnt lag på en bageplade ved 180 C i 10 minutter. Alternativt kan du drysse krydderierne på, når de ligger på bagepladen. Haps!

Advertisement

2 responses

 1. Katja

  Når du laver grønkålschips bruger du så kun tørrede krydderier eller er der også noget “vådt”? 🙂

  25. september 2013 kl. 22:42

  • thomaserex

   Jeg skylder grønkålen godt, lader den dryppe af og vender så de afrevne stykker af (fugtig) grønkål i krydderier 🙂

   Godt spørgsmål, det er lidt vigtigt, at de er fugtige, så krydderierne hænger fast. Ellers kan du tilsætte fx sojasauce, som også salter 🙂

   25. september 2013 kl. 22:46

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.