Thomas Erex

Chokoladepålæg med kokos (sukker- og oliefri)

sukkerfri, oliefri, glutenfri Nutella

Hvis du følger mig på Instagram, ved du måske, at jeg har arbejdet på den her opskrift et stykke tid. Jeg har prøvet forskellige metoder af, men har fundet frem til, at jeg synes bedst om den her. Dadlerne giver en karamellækker sødme og en dybde i smagen, som jeg ikke fik frem med agave som sødemiddel. Derudover er det en rigtig lækker tilføjelse med kokos, der går ind og skubber smagen lidt i retningen af Bounty. Samtidig er opskriften på den her “Nutella” både fri for raffineret sukker og olie – og det kan vi jo godt lide! 🙂

200 g. hasselnødder
5 paranødder
5 valnødder
50 g. kokosrasp
10 dadler
1 dl kokos- eller rismælk
2 spsk kakao
½ tsk vaniljepulver
lidt salt
(Revet appelsinskal af ½ appelsin – øko, det er klart)

Start med at riste hasselnødderne i ovnen ved 180 grader i cirka 5-8 minutter. De skal få farve og blive lidt sprøde, men de skal ikke brænde. Blend alle nødderne og kokosraspen i en foodprocessor til det bliver til smør. Nødderne bliver først til rasp, så mel, så smør. Det tager god tid, alt efter hvor stærk din foodprocessor er. Når du har fået omsat nødder og kokos til smør, kommer du det i en skål.

Blend så dadlerne (uden sten!) med enten rismælk eller kokosmælk. Rismælken vil gøre pålægget sødere og mindre fedt, mens kokosmælken giver et cremet og rigtig fedt smørepålæg. Begge dele er rigtig lækkert. Når du har blendet dadler og mælk sammen, kommer du nøddesmørret og de øvrige ingredienser i og blender det hele sammen til en tykflydende masse. Den vil blive mindre flydende, når du har haft den lidt på køl.

For en lækker variation, kan du komme revet appelsinskal i. Mums! 😀

Spis smørepålægget på brød, kom en god skefuld på dine havregryn med skiver af banan, spis den på riskiks, brug den som dip til frugt eller som glasur på en kage.

Find mig på Instagram: @thomaserex

Advertisement

18 responses

 1. Lene

  Hvad er kokosrasp?

  26. september 2013 kl. 17:56

  • thomaserex

   Kokosrasp, kokosmel, kokosflager… det er sådan set ligegyldigt, bare en tør form for kokos.

   Jeg tror nogen kalder kokosrasp for kokosmel, men jeg synes rasp er mere passende.

   26. september 2013 kl. 17:58

 2. Mie

  Hold nu op, hvor lyder det bare alt for lækkert! Tror også det kunne været et ret lækkert (og måske lidt sundere?) alternativ til kanelsukker på havregrøden 🙂

  26. september 2013 kl. 21:30

 3. Det lyder bare SUPER lækkert, tak for opskrift! 🙂 Må straks dele på FB 🙂

  27. september 2013 kl. 12:32

  • thomaserex

   Dejligt! Tusind tak 😀

   29. september 2013 kl. 14:29

 4. Deeeejligt Thomas 😀
  Jeg elsker at lave sådan noget nutella’like’, og gør det i små omgange på gefühl. For det meste bruger jeg en lille håndfuld mandler, samme mængde rosiner og 6-7 dadler + lidt salt, vand og 2 tsk kakaopulver. Det er simpelthen noget at det lækreste ever.. især spist direkte ud af skålen… med en ske ❤

  28. september 2013 kl. 16:44

 5. Ginge

  Thom-Thom, du skal på Pinterest! Jeg vil pinne den her!

  3. oktober 2013 kl. 19:10

  • thomaserex

   Haha, du må lige introducere mig til det en dag så 😉 har du lavet det?

   3. oktober 2013 kl. 19:15

   • Ginge

    Nej, jeg har først lige set det. Men jeg regner med at skulle lave det på et tidspunkt 😀

    3. oktober 2013 kl. 19:54

 6. Pingback: Banankage med kærlighed | Kærlighed & Kikærter

 7. Mette

  Hej Thomas. Jeg synes det er nogle lækre opskrifter du poster og vi prøver dem flittigt af herhjemme i vores alt-spisende familie. Men hvorfor skriver du uden sukker? Jeg er med på der ikke er rafineret sukker i opskriften, men der er jo masser af sukker i form af glukose, fruktose mm i bl.a. dadlerne. Der kan være andre smagsnuancer der tilsættes ved at bruge sukker fra en anden resource, men hvis man udelukkende ser på sukkeret, så kan jeg ikke se at der skulle være en ernæringsmæssig forskel. Eller er der noget jeg har misforstået?
  Er det for at reducere indtaget af forarbejdede fødevarer? Hvis ja, er det så ikke bedre med raffineret sukker fra sukkerrroer der har groet på Lolland end noget andet sirup der er transporteret den halve jord rundt? Jeg har aldrig set CO2 budget for det, men jeg tænker ind i mellem over det når jeg læser opskrifter.
  Ellers synes jeg som sagt det er en spændende blog du har, spændende tanker bag den og måske tænker jeg bare for meget. Men resultatet er, at jeg nu blev så nysgerrig at jeg blev nødt til at spørge. (Jeg tænker nogenlunde det samme om “oliefri”, men antager det er for at få en bedre balance mellem omega 3 og omega 6 fedtsyrerne).
  Hilsen mette

  15. oktober 2013 kl. 20:42

  • thomaserex

   Hej Mette,

   Tusind tak for ros til bloggen, hvor dejligt, at I bruger opskrifterne 😀

   Jeg skriver sukker- og oliefri her, fordi opskriften er fri for sukker og olie – raffineret sukker og olie. Det synes jeg egentlig giver god mening. Der er masser af naturligt forekommende sukker i frugter og dadler, ja, og der er masser af naturligt forekommende fedt i nødder, men det er netop det raffinerede, jeg taler om. Det har jeg skrevet om flere gange tidligere i mine opskrifter, når jeg vælger at lave noget uden sukker og olie, som normalt laves med sukker og olie.

   En gulerod indeholder også sukkerarter, men jeg tror, der er ganske få, der vil hidse sig op over, hvis vi sætter et “sukkerfri”-mærkat på den. For med sukkerfri mener vi “fri for raffineret sukker”.

   Med hensyn til CO2-regnskabet, så er det jo en kæmpe fordel at være veganer. Ved at udelukke animalske produkter fra min hverdag har jeg mindsket mit aftryk på kloden til et minimum. Jeg udleder mindre end en ottende-del af den CO2 en altspisende udleder, jeg forbruger så meget mindre vand, at jeg kunne lade vandet i vandhanen løbe hele tiden (altid!) og jeg ville stadig bruge mindre end en, der spiser animalske produkter, og produktionen af de fødevarer jeg spiser kan dyrkes på en tiendedel af den plads det kræver at producere fødevarer til en altspisende. Så hvis man tænker på miljøsvineriet, når man spiser, bør man først og fremmest vælge animalierne fra. Ingen plantebaseret kost vil nogensinde svine så meget – end ikke, hvis du bruger masser af importerede produkter.

   Jeg er ikke helt sikker på, hvad du tænker med hensyn til fedtsyrerne. Jeg udelader ikke olie her for at få en bedre balance mellem omega-fedtsyrer. Jeg udelader fedtstof (raffineret fedtstof), fordi det er unødvendige, usunde kalorier 🙂

   Jeg håber, jeg har svaret på dit spørgsmål, ellers må du endelig skrive igen 🙂

   15. oktober 2013 kl. 21:03

 8. Laga nettopp dette, og wow. Skikkeleg godt, og så mykje sunnare enn alt anna sjokoladepålegg! Halverte oppskrifta og bytta ut valnøtter og paranøtter med mandler, og brukte soyamjølk i staden for ris/kokosmjølk. Takk for oppskrifta!

  21. oktober 2013 kl. 22:09

 9. Isabel

  Jeg har lige lavet det med kokosmælk, og det er jo helt vildt lækkert!
  Tusind tak for opskriften og en super fed blog. 🙂 Mums!

  4. april 2014 kl. 20:05

  • thomaserex

   Yay! Selv tak 😀

   5. april 2014 kl. 13:55

 10. Pia

  Hej Thomas
  Skal dadlerne være friske eller tørrede???
  PS tak for en super blog – bulgurkuglerne virkede også fint her i efteråret med frisk råkost og kartoffel-bolmkålsmos 🙂

  31. oktober 2014 kl. 11:13

  • thomaserex

   Dejligt! 😀

   Dadlerne skal være bløde. Så enten friske eller udblødte 🙂

   31. oktober 2014 kl. 14:21

 11. Lisa

  Tak for en virkelig nem og lækker opskrift, virkelig god ide at tilføje kokos. Jeg udskiftede rismælken med vand (for at forlænge holdbarheden) og tilsatte også ca 50 gram mørk chokolade – det blev vildt lækkert!

  6. marts 2016 kl. 10:26

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.