Thomas Erex

VEGtober: Første dag

Først og fremmest tusind tak for opmærksomheden omkring projektet og alle jeres kommentarer og beskeder! 😀 Det er virkelig fedt, at så mange af jer er med på projektet og vil dele udfordringen med jeres venner og familie. Bliv endelig ved med at kommenterer og stille spørgsmål, så skal jeg forsøge mit bedste at svare fyldestgørende.

At rydde op og handle ind:
Første dag i VEGtober-projektet bliver en oprydnings- og opfyldningsdag. Alle animalske produkter skal væk, og der skal handles ind. Det i sig selv kan godt være en stor udfordring, hvis man ikke lige har handlet ind på vegansk før, men kast dig frygtløst ud i det, du vil lære en masse om de produkter du køber, og du vil sikker blive overrasket over indholdet i en masse af dem.  Læs ingredienslisten på de ting, du vil købe, og vælg dem så fra, hvis de indeholder animalske stoffer. Du kan jo starte med at øve dig, når du sorterer ud i dine skabe derhjemme. (Opfordring: Smid ikke bare alt animalsk ud, men giv det til nogen, der kan bruge det. Jeg vil ikke opfordre til at spilde ting, så hvis du kan sørge for, at det bliver brugt, så gør det.) Og hvad er det så, man skal se efter, når man sorterer og handler ind? Der er mange tilsætningsstoffer, der er animalske, men i første omgang vil jeg opfordre dig til at være opmærksom på det, der er lettest at spotte på ingredienslisten, og det er selvsagt alt det, der hedder noget med mælk, æg, gelatine osv. Her er en lille liste med eksempler:

-Animalsk: Står der animalsk på listen, holder vi os fra det. (Fx Animalske fedsyrer eller animalsk olie)
-Lakto: Lakto betyder mælk.
-Lactose
-Honning
-Bivoks
-Æggepulver (Fx helægspulver)
-Mælkepulver
-Mælkesukker
-Valle (eller vallepulver)
-Smør (Fx smørolie)
-Carminer (Rødt farvestof fra skjoldlus.)

Disse indholdsstoffer lyder måske animalske, men de er ganske veganske og stammer altså ikke fra dyr:
-Kakaosmør (Det er lavet udelukkende af kakaobønner og har dermed intet med ko-smør at gøre.)
-MælkeSYRE (Kan være fra mælk, men er det meget sjældent.)
-Gær (Mange tror, man som veganer holder sig fra gær, men det er der ingen grund til.)

At vide lidt om, hvad der er godt at spise:
Udover at jeg skal hjælpe min mor med at rense ud og handle ind, skal jeg også oplyse hende lidt om, hvad der er særligt godt for hende at spise på en vegansk kost. Så længe du spiser nogenlunde varieret og farverigt og får lidt fra de forskellige fødevaregrupper hver dag, kommer du til at leve sundt og godt. Det kan dog sagtens betale sig at fokusere på de særligt gode råvarer – især, hvis man har fokus på sin sundhed og i øvrigt vil tabe sig. Jeg vil derfor hjælpe hende til at spise mere fuldkorn (hvid pasta, hvide ris og hvidt brød bliver skiftet ud med alt det grove og mørke), mindre sukker, mindre fedt (jeg vil skrue helt ned for den raffinerede olie og i stedet give hende de sunde fedtstoffer fra især frø, kerner og nødder – men ikke for meget, en håndfuld om dagen er nok) og selvfølgelig mere frugt og grønt. Og så vil jeg skifte “proteinkilderne” fra animalske til vegetabilske. Ud over al den protein, der er i frugt og grønt, vil jeg give hende bønner, linser og bælgfrugter at lege med.

Jeg vil opfordre jer til at læse mere om sund og varieret kost herinde:
Plantemad

Søger du motivation og baggrundsviden/tanker, så tag et kig omkring på
GoVegan.dk

Du kan også finde idéer her (på engelsk):
Vegan outreach

Og så skal du endelig spørge mig, eller måske på vegetarkontakt.dk 🙂

Det kan sagtens lade sig gøre at undgå animalske produkter, og det er ikke den store opgave, som det kan virke som i starten, men du kan selvfølgelig godt komme til at træde ved siden af, hvis du ikke er vant til at undgå animalsk. Lad det ikke stoppe dig eller gøre dig irriteret, bare fortsæt og gør det bedste du kan 🙂 Velkommen til VEGtober, glædelig International Vegetardag og god legelyst i køkkenet med de veganske ingredienser!

Advertisement

En kommentar

  1. Oly

    Gode anbefalinger 🙂

    4. oktober 2012 kl. 18:41

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.