Thomas Erex

VEGtober: Godt begyndt er halvt fuldendt

Projekt VEGtober er kommet godt i gang, og det er nu anden dag med vegansk mad for min mor. I går tømte vi sammen ud i hendes skabe, hvorefter vi skrev en indkøbsliste, som jeg vil fortælle om senenere i indlægget. Først skal vi dog lige have tallene på banen, for det her projekt skulle jo gerne munde ud i, at min mor bliver både sundere og slankere. Måske sker der ikke de største forandringer på en måned, men der vil helt sikkert ske forandringer i løbet af den kommende måned. Resultaterne skulle så også gerne kunne ses både på vægten og blodtryksmåleren, men mine succeskriterier er ikke begrænset til at vægttab. Ud over at min mors generelle sundhed skal blive bedre, og hun skal tabe sig lidt, er det et klart mål for mig at inspirere hende til at fortsætte efter projektet. Om ikke til hvert måltid, så måske bare halvdelen af hendes måltider. Ikke nødvendigvis fordi det er sundere, men fordi hun opdager, at det er mindst lige så lækkert!

Tal, mål og vægt
Men ja, fakta skal der på banen. Min mor er 59 år gammel, 81 kg tung, 169 cm høj, 106 cm om livet og har et BMI på 28,4. Hun får taget blodprøver, målt bloktryk osv. cirka en gang om måneden hos lægen, og vi vil ved månedens udgang få målt hendes tal og sammenligne dem med sidste måneds tal. Jeg vil til den tid skrive lidt om, om de har forandret sig, og hvad hendes læge siger.

Spis mere!
Min mors appetit er meget svingende. Nogle gange spiser hun nærved intet, og andre gange spiser hun alt for meget på en gang, og det er en rigtig stor del af hendes vægtproblem. Både i går og i dag har hun nærmest ikke spist noget, så jeg har måttet motivere hende lidt til at spise. Det holder simpelthen ikke, at faste en hel dag for så at overspise til aftensmaden eller spise småt i flere dag e og så pludseligt spise en masse; så bliver man først træt, svag og syg. Hvis man vil tabe sig, må man spise noget, så man har energi til at være aktiv. Og når man spiser vegansk, kan man spise en hel del mere, end man kan som altspisende, så der er intet galt i et småspise hele tiden, så længe man holder sig til frugt, grønt og sunde snacks (og ikke lader sig friste for meget af de fedeste fødevarer som fx nødder). For min mor handler det bare om at komme i gang med den gode rytme. Hun elsker maden, men er bare inde i en ond cirkel med forkerte spisevaner, som hun skal lave om på ved at glædes ved maden og have lyst til at spise. De nye, veganske ingredienser og opskrifter, jeg har givet hende er en stor hjælp, som helt sikkert vil lokke hende i køkkenet for at lege.

Indkøbslisten
Hvad er det så for ting, jeg har givet hende at lege med? Jo, det er først og fremmest småting, der skal supplere de ingredienser hun allerede kender og bruger, for maden skal ikke være fremmed, den skal bare rettes lidt til, så den er vegansk, feder mindre og smager af lige så meget eller mere. Heldigvis er min mor fantastisk dygtig til krydderier i alle afskygninger, så det er ikke svært for mig at få hendes mad til at smage af en masse. Når smagsløgene udfordres og hele spektret af smagsnuancer er repræsenteret i et enkelt måltid, mætter maden også mere, og tungen bliver tilfredsstillet, så man ikke sidder tilbage med en fornemmelse af, at maven er fuld, men man stadig ikke er mæt. Her er, hvad jeg handlede ind for min mor:

-Løgpulver, spidskommen, karry, chili (smagsgivere, der skal fuldende smagsindtrykket)
-Mandler, hasselnødder, valnødder (rige på vitaminer, mineraler og gode fedtstoffer)
-Hørfrø (for omega-3 – spis cirka 2 spsk. knuste hørfrø om dagen (uopvarmet) fx i en smoothie, på salat eller på morgenmaden)
-Brune ris, fuldkornslasagneplader uden æg (skift alt raffineret ud med fuldkornsprodukter)
-Grønne linser, røde linser, kikærter på dåse (masser af protein og lette at anvende uden at lægge i blød)
-Artiskok på dåse (til artiskokpålæg)
-Juice (til smoothie)
-Risfløde (fløde og vægttab er måske ikke den bedste kombination, men vægttab og afsavn er ingen opskrift på succes)
-Frossen grønkål, frossen broccoli (hav masser af grønt på frost til den lette og hurtige aftensmad, og spis masser af bladgrønt som grønkål, spinat, broccoli og bladsalat)
-Hvidkål, rodfrugter, løg (groft og tungt både mætter, smager og indeholder masser af fibre)
-Flået tomat, tomatpuré (umami-smagen findes bl.a. i tomater, svampe og soja, og den vil vi meget gerne have med i smagsbilledet)
-Nektariner, pærer, blommer (selvom min mor helst spiser sin frugt i en smoothie, har jeg opfordret hende til også at spise lidt frugt, der ikke er blendet – frugt er det perfekte mellemmåltid, en god snack og rigtig godt til morgen ved siden af en rugbrød eller en portion grød eller mysli)
-Rødbedesmørepålæg fra Urtekram

For at hjælpe min mor i gang, lavede jeg postej (fyldet til mine fyldte peberfrugter uden fløde og ris), artiskokpålæg, en grøn salat med linser og en stærk rodfrugtlasagne (revne gulerødder, pastinakker og kartofler) med tomatsauce (løg, hvidløg, chili, karry, spidskommen, paprika, løgpulver, tomatpuré og flåede tomater).

Det gode råd
Nu er jeg på ingen måde kostekspert, og jeg vil heller ikke foregive at vide alt om, hvordan man bedst spiser sundt, men som veganer er jeg blevet tvunget til at sætte mig bare en smule ind i diverse næringsstoffer, og hvor de kommer fra. Ikke fordi det er svært at få dækket på vegansk, for det er det ikke, men fordi andre folk har en forventning om, at det er rigtig svært, og jeg derfor må kunne forklare og forsvare min kost. Hvis du deltager i projektet og intet ved om vegansk kost, så bare rolig, du kommer ikke til at mangle alt muligt – end ikke fødevarestyrelsen er ikke bekymret for dig. De skriver på deres hjemmeside: “Det kan sagtens lade sig gøre at sammensætte en vegetarkost, som sikrer, at man får de nødvendige vitaminer, mineraler og proteiner.”

Mit gode råd til min mor, som jeg vil give videre til dig, er det samme som fødevarestyrelsen giver: Spis varieret. En god kombination af fuldkornsprodukter, bælgfrugter, grøntsager, frugter, krydderurter og lidt nødder og kerner
vil dække alle dine behov og mere til. Jeg håber, du er kommet godt i gang – godt begyndt er halvt fuldendt!

Advertisement

8 responses

 1. spændende projekt..godt projekt… god søn..sej mor…hils hende mange gange og sig, at jeg ønsker for hende, at hun finder balancen.
  finder selv inspiration i dine beskrivelser. der falder også ny viden af, og jeg ser frem til at eksperimentere lidt. tak
  anne mette. veganer i hverdagen..vegetar, når jeg er ude og der ikke er veganermad.

  2. oktober 2012 kl. 15:18

 2. Susanne

  Gode indspark, til os nye. En af de ting der har bekymret mig mest, er nemlig – er man dækket nok ind osv osv …super godt med en indkøbsliste. Vi har selv spist vegansk siden sommerferien, og har prøvet os lidt frem, men har savnet sådan en ” how to go vegan guide”…. Så jeg følger spændt med i projekt med din mor. 🙂

  2. oktober 2012 kl. 15:44

  • thomaserex

   Det skal lige siges, at indkøbslisten dækker det hun ikke havde, hun havde selvfølgelig en masse gode ting i huset allerede, men den kan forhåbentligt inspirere til at få hevet nogle nye ting hjem på hylden 🙂

   Fedt, du følger med og bliver inspireret, det er også en stor motivationsfaktor for min mor, at folk følger med, og forhåbentlig kan hendes forløb også motivere jer:) Hvis du er mere interesseret i sund kost og hvad der er godt at fokusere på, så kig på http://www.plantemad.dk den har alle svarene;)

   2. oktober 2012 kl. 15:53

 3. Nanett

  Tak for at du deler ud af dine erfaringer. Spændende nye og inspirerende opskrifter, og jeg er glad for/glæder mig over at modtage hver en mail, der kommer fra dig..

  2. oktober 2012 kl. 17:09

 4. Oly

  Meget spændende projekt. Håber din mor får det meget bedre. Vi har været veganere i lidt over 2 måneder og har oplevet mange udrensningssymptomer i den periode. Min mand havde også forhøjet blodtryk, det er stille og roligt faldet i den forgangne periode, det er dog ikke helt normaliseret endnu, men godt på vej.
  Held og lykke til din mor!

  4. oktober 2012 kl. 18:54

  • thomaserex

   Hej Oly, mange tak for det! 😀
   Det er nemlig en masse udrensning i starten, og så bliver alting godt bagefter:)

   4. oktober 2012 kl. 21:33

 5. Spændende Thomas. Jeg må helt klart til at klikke lidt mere ind på din blog.
  Måske skulle du også investerere i kogebogen “det helbredende køkken”. Det er gået hen og blevet et bestseller og der er mange nemme opskrifter i den. (Julegave?)

  Pøj pøj med mamma – og hold os opdateret!

  7. oktober 2012 kl. 17:58

  • thomaserex

   Tak, Jacob 🙂 Jeg har skam allerede DHK, den er rigtig god, og min mor låner den i den her måned.

   8. oktober 2012 kl. 09:27

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.