Thomas Erex

VEGtober: Din nye madpyramide

Vegansk kostråd

Når du nu spiser vegansk, skal du selvfølgelig også have en vegansk madpyramide at lade dig inspirere af. Den her fine madpyramide er fra hjemmesiden veganfoodpyramid.com, og den viser fint, hvordan en vegansk kost sammensættes.

Bortset fra et enkelt, kan vi leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger, De 8 Kostråd.
-Spis frugt og grønt, mindst 6 om dagen
-Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag
-Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager
-Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød – tjek! 😉
-Spis varieret og bevar normalvægten
-Sluk tørsten i vand
-Vær fysisk aktiv, mindst 30 min. hver dag

Det er alt sammen helt ukompliceret at gøre på vegansk, og måske er det endda lettere, end hvis animalske produkter er en del af ens kost. Personligt kommer jeg langt over de “6 om dagen”, og at jeg holder mig fra animalske tilsætningsstoffer, gør også, at jeg spiser en hel del mindre slik/chips/snacks osv. end tidligere. Der er stadig en masse muligheder for at være usund som veganer, det er klart, men slikposerne er blevet mindre tilgængelige, og det er vist kun godt 😀

Det kostråd vi ikke ønsker at imødekomme lyder:
-Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

Den primære årsag til at fisk anbefales som en del af kosten, er nok, at de indeholder langkædede omega-3-fedtsoffer. Det er dog ikke fisken selv, der har produceret disse, de kommer derimod fra de alger, den har spist. Ligesom fisken kan få dækket sit omega-3-behov af planter, kan du også. Du finder de langkædede omega-3-fedtstoffer i havplanter (alger), mens de kortkædede findes i gode mængder i fx hørfrø.  De langkædede er bedst, men spiser du de kortkædede, vil din krop selv omdanne en del af dem til langkædede, så kom i gang med hørfrøene. Bare knus 2 spsk hørfrø og tilsæt det til din smoothie, spis det på grøden/morgenmaden eller brug det på salat. Læs evt. mere om emnet her.

Jeg håber, din nye madpyramide kan guide og inspirere dig lidt til at sammensætte din veganske kost, så den er sund og varieret.

Advertisement

2 responses

 1. Oly

  God pyramide! Netop olie og salt som er i toppen bruger viyderst sjældent. Vores tillavede mad bliver derfor vandsauteret, på den måde sparer man en masse tomme kalorier, som udelukkende er fedt og ingen mikronæringsstoffer. Salt kan man lære at undvære, det er ikke godt for blodtrykket og gør at man har brug for meget mere kalcium i maden.Vi bruger til gengæld masser af krydderier og krydderurter, samt masser af frugt sammen med müsligrøden 🙂

  4. oktober 2012 kl. 19:19

  • thomaserex

   Det lyder meget sundt og godt:)

   4. oktober 2012 kl. 21:34

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.