Thomas Erex

Smæskesteg

vegansk flæskesteg, bacon

Smæske [ˈsmεsgə] verb. -r, -de, -t
I uhæmmet eller overdreven grad hengive sig til eller være optaget af noget, typisk at spise eller drikke. Ingen jul uden smæskesteg.

Dette er den oprindelige og originale opskrift på smæskesteg. Jeg har siden udgivet bogen “Vegansk julemad” med alle opskrifter til julemåltidet og julefrokosterne.

Fars:
2 finthakkede løg
4 (2+2) fed hvidløg
2 finthakkede gulerødder
100 g. vegansk chorizopølse (kan findes flere steder online og i skrivende stund også i Føtex ved de veganske specialvarer)
100 g. hasselnødder
2 dl (stærk) grøntsagsbouillon (uden mælk og mælkepulver)
200 g. revet kartoffel
½ dl rasp
salt og peber

Dej (eller køb en færdiglavet butterdej):
3 dl hvedemel
50 g. koldt vegansk smør (plantemargarine uden mælk)
1 tsk salt
lidt citronsaft
cirka ½ dl kold plantemælk eller vand

Facon til smæskesvær (tofustykker i marinade)
(Gem gerne lidt af marinaden til at pensle smæskestegen med, efter den er bagt.)

  1. Start med at lave facon, hvis du vil have smæskesvær. Du kan enten lave dine smæskesvær/facon helt færdig og drysse dem over din smæskesteg, når der en færdig (det er den sikreste måde, hvor du undgår at komme til at brænde dem på), eller du kan nøjes med at stege dine smæskesvær faste, men ikke sprøde, og så give dem det sidste i ovnen ovenpå smæskestegen (lidt mere besværligt, men det giver et autentisk udseende med smæskesvær, der hænger fast i stegen).
  2. Lav så dejen ved at køre mel, salt citronsaft og koldt vegansk smør i en foodprocessor til det netop er blandet til en grov rasp (alternativt kan du skære smørret i stykker, lægge det i melet i en skål og skære i det til det er blandet). Der må gerne være små stykker smør iblandt. Jo mindre du blander og rør i det jo bedre. Saml så dejen til en kugle med den kolde mælk. Ælt så lidt som muligt. Læg dejen i plastfolie og læg den på køl, mens du laver farsen.
  3. Rist hasselnødderne på en tør pande ved høj varme i et par minutter – de må ikke brænde. Læg hasselnødderne til side. Sauter løg, 2 fed hvidløg og gulerødder i lidt olie på panden ved middelhøj varme. Mens det står på varmen, kan du male de ristede hasselnødder til groft mel i en foodprocessor og hakke chorizopølsen.
  4. Når løgene er klare og gulerodsstykkerne er møre, lægger du blandingen til side og steger så chorizopølsen i lidt olie på panden. Tilsæt hasselnøddemelet efter et minut eller to ved middel til høj varme, og sluk så for varmen. Lad hasselnøddemelet og chorizopølsen stå på panden nogle minutter, mens den køler ned, og rør gerne rundt i det.
  5. Kog bouillonen (en terning i 2 dl vand er fint), riv kartoflerne, og bland så alle ingredienserne, du har forberedt til farsen i en skål (pres de to sidste fed hvidløg i). Slut af med rasp, rør godt rundt, og smag til med salt og peber. Hvis det ikke smager kraftigt nok nu, kommer det ikke til det, så hvis du synes, der mangler noget, er det nu, det skal i.
  6. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et stykke bagepapir med lidt mel på begge sider af dejen. Du skal gerne få en rektangulær dejplade, der næsten når kanten af bagepladen (se billede nedenfor). Form så farsen midt på dejpladen og pak farsen ind i dej. Brug lidt vand til at samle enderne af dejen over farsen. Du kan glatte dejen ud ved at stryge på ujævnheder med våde fingre.
  7. Læg den faste men ikke sprøde facon på toppen, tryk let ned, så det sidder fast. Alternativt kan du bage smæskestegen uden facon og servere det som tilbehør i stedet (som forklaret i trin 1). Krydr med salt og bag så din smæskesteg ved 175º C i cirka en halv time. Tag stegen ud af ovnen, pensl med facon-marinade og drys med salt. Server med traditionelt julemadstilbehør som kartofler og brun sovs – eller måske en vintersalat.

Tip: Hvis du kan lide HP-sauce, passer det rigtig godt til smæskesteg, og så er det lettere at have med som veganer til traditionel juleaften end hjemmelavet brun sauce. Smæskestegen smager i øvrigt mindst lige så godt kold. Hvis du vil lave smæskestegen i forvejen, vil jeg anbefale, at du laver enkeltdelene og først samler og bager lige inden servering.

Køb min kogebog “Vegansk julemad” via linket her.

vegansk, julemad, julefrokost, juleaften

Forslag til tilbehør:
Rødvinssauce fra Månebarnet
Brun sovs fra Jens Drejer
Vintersalat med masseret grønkål
– Dampet grønt (fx broccoli og gulerødder)
– Kogte kartofler
– Bagt kartoffel
– Brunede kartofler (lavet på vegansk smør)
– Rødkål
– Rødbeder

Glædelig medfølende jul ♥

smæskesteg1

67 responses

  1. Gitte

    Genialt!

    23. december 2012 kl. 10:48

  2. Julie

    Det lyder virkelig som en af de der retter som godt og grundigt kan overbevise kødædere om det fantastiske ved vegansk mad!

    Hvor mange mennesker vil du sige der er til?

    30. december 2012 kl. 19:15

    • thomaserex

      Det er i hvert fald godt! 🙂
      Der er til 4-6 personer, måske flere, alt efter hvilket tilbehør du serverer, og om der er andre retter også 🙂

      30. december 2012 kl. 19:31

  3. Søren kriegbaum

    Hold da helt op hvor den er god. Ingen tvivl om smæskestegen kunne hamle op med mine kødædende nytårsgæsters menu. Og ingen tvivl smskesteg vil lang tid fremover være en fast del af min festmenu.
    Tak for en dejlig smagsoplevelse både for mig og mine altædende venner

    1. januar 2013 kl. 18:31

    • thomaserex

      Ej, hvor dejligt 🙂 godt at høre! Den er også populær her.

      2. januar 2013 kl. 21:14

  4. Maria

    Skal SÅ meget prøve den med svesker i!

    18. august 2013 kl. 16:59

    • thomaserex

      Haha, det gør du bare 😉 det er ikke lige mit yndlingstilbehør/-fyld, men det er da en klassiker.

      Har du smagt smøskestegen? Jeg ved ikke lige, om svesker passer godt til, men det kan da sagtens være! 😀

      18. august 2013 kl. 17:11

  5. Maria

    Nej jeg har ikke smagt den endnu 😦 Jeg synes bare at svesker er så juleagtige 😀 ! Jeg fik dem indebagt med noget grønt i fredags, så det er nok derfor jeg craver 😀
    Hvor har du fået fat i chorizopølse? Tænker at jeg vil have afprøvet stegen inden den 24/12 xD

    18. august 2013 kl. 17:22

    • thomaserex

      Haha, det må være derfor, ja 😉

      Chorizoen er fra Ren Kost her i Aarhus, men hvis du er på Sjælland kan du få den i Irma. Ellers kan man bestille den på diverse webshops.

      Her kan du få forskellige pølser, men jeg kan ikke se den chorizo, jeg bruger:
      http://www.veganic.dk/Webshop/Fodevarer/Mad-kategorier/Polser.html

      Men man kan helt sikkert bruge en anden pølse. Den skal helst smage kraftigere end ‘almindelige’ tofupøler, så vælg en kraftigere/mere krydret type 🙂

      18. august 2013 kl. 17:34

  6. Maria

    Ok – tak!
    Vi har kun 1 helsekost her i Esbjerg, og der er æg/mælk i næsten hele deres ‘vegetariske udvalg’ .. Hm! Så jeg må en tur på det der internet 😀

    18. august 2013 kl. 17:38

    • thomaserex

      Haha, det må du så! 😀

      Hvis du kan få chorizoen fra Wheaty, så vælg den, den er rigtig god!

      Og god idé at teste før jul. Det tror jeg også, jeg vil gøre 😉

      18. august 2013 kl. 17:40

  7. Nethe

    Prøvede den fantastiske smæskesteg i mandags og får iaften 4 ikke-veganske veninder på besøg til vegansk middag, hvor de selfølgelig skal have dette vidunder til hovedret. Da den er lidt tidskrævende at lave, har jeg her til morgen forberedt dej, facon og fars og så vil jeg samle den til aften.. Håber at det virker og den bliver præcis så god som sidst!

    24. august 2013 kl. 07:36

    • thomaserex

      Wow, det lyder dejligt! 😀

      God fornøjelse med det.

      24. august 2013 kl. 07:38

  8. gitte

    Kan den en samles dagen før og så bages på selve dagen hvor den skal spises ?

    27. november 2013 kl. 11:12

    • Nethe

      Jeg prøvede at samle den om morgenen og bage om aftenen. Jeg vil ikke anbefale at gøre det, da selve dejen ikke blev sprød men klasket og blød. Men farsen (og facon) tror jeg sagtens kan laves dagen før. Hvis blot dejen laves lige inden, vil jeg tro at den bliver god nok.

      27. november 2013 kl. 11:16

    • thomaserex

      Du kan sagtens forberede hver del for sig, men vent med at samle det, til den skal bages 🙂

      Lav fars, dej og tofutern i marinade, men ja, vent med at samle.

      27. november 2013 kl. 11:19

  9. marlene

    Hej (:
    Vil bare lige høre, hvis man ikke lige kan få fat i en vegansk chorizo, hvad kunne man så komme i som alternativ?

    2. december 2013 kl. 20:24

  10. Årh hvad, det ser lækkert ud og lyder til at være lækkert! Nu ved jeg endelig hvad jeg skal lave til jul, TAK! Jeg har været vegetar i lidt over et år, men sidste år til jul var jeg syg med en genstridig virus og havde ikke overskud til at kaste mig i lag med vegetariske/veganske kogekunstner så det blev ret kedeligt. Jeg er den eneste i min familie og stortset også omgangskreds der er vegetar, så det kan godt være lidt svært sommetider. Jeg blev vegetar af dyreetiske årsager, og altså ikke grundet jeg ikke kunne lide smagen af kød, hvorfor jeg sommetider kan savne nogle af mine yndlings-kødretter (ville dog aldrig vende tilbage til at spise kød!!) – men har fundet fantastiske vegetariske alternativer af fx brændende kærlighed (jeg elsker facon!) og nu denne. Tak for at glæde en vegetar her i julen!! 🙂

    15. december 2013 kl. 12:32

    • thomaserex

      Tusind tak for dine fine kommentar, Mathilde, og fedt, at du vil lave smæskesteg til jul! 😀 Det er fedt at kunne tage noget lækkert med til julebordet, så ens familie kan se, at det slet ikke er så kedeligt, det der veganermad. God fornøjelse med det!

      16. december 2013 kl. 16:40

  11. Heleneb

    Kan den laves uden chorizopølsen? Vil lave det til jul, men siden der ikke er råd eller tid til at investere og finde sådan noget, så ville det være super hvis det kunne laves uden? Jeg tester det så hurtigt som muligt, men hvis jeg kunne få en thumbs up på at det ville fungere, så ville det da være dejligt:)

    19. december 2013 kl. 20:00

    • thomaserex

      Det kan jeg desværre ikke love. Den betyder rigtig meget for smagen 🙂 du kan selvfølgelig godt forsøge uden, men det er en ret vigtig ingrediens, synes jeg. Hvis du bor på Sjælland, kan du finde dem i Irma – og de er ret billige.

      Glædelig jul! 😀

      19. december 2013 kl. 20:03

  12. Betina

    Hej Thomas.
    Jeg håber du ser det her hurtigt da jeg er meget sent ude mht spørgsmålet hehe

    Ka jeg godt lave dejen og farsen klar idag, forme den imorgen aften, og så bage den imorgen aften osse?

    Mvh Betina

    22. december 2013 kl. 13:51

    • thomaserex

      Hej Betina 🙂

      Ja, hvis bare du samler det umiddelbart før, du bager det. Hvis det står for længe, bliver dejen lidt blød og våd, tror jeg. Så ja! 🙂

      God fornøjelse og glædelig jul 😊

      22. december 2013 kl. 13:54

      • Betina

        Åh jeg er glad for du nåede at se mit spørgsmål! Tusind tak! Så hvis jeg laver fars og dej idag, sætter det på køl og former det hele imorgen aften og bager det efter jeg har formet den, så burde det gå? ( det er min første gang så jeg er meeeega nervøs! ) Jeg vil ik ha det går galt heheh

        22. december 2013 kl. 13:58

      • thomaserex

        Det er det smarte ved smartphones 😉

        Ja, det lyder helt fint. Og bare rolig, det skal nok gå 😉 jeg ved ikke, om du vil lave smæskesvær også, men hvis du vil, så synes jeg, du skal lave dem ved siden af. Det er det, der lettest går galt, så hvis du ikke føler dig helt sikker på det, så lav dem for sig.

        22. december 2013 kl. 14:02

  13. Betina

    Hehe ja det er skide smart 🙂 Hail til dem 😀

    Jo det havde jeg tænkt. Jeg går all in, fyldt m nerver hehe men tak for din beroligende støtte 😀 Jeg ik ka lave det hos min mor ( hvor jeg ska være ) så jeg ska ha det hele klar så det ka laves juleaften om formiddagen. Men så må jeg ha alle tingene m derhjem… Ka jeg evt lave dem idag? Ka de holde sig til juleaften? ( ej har jeg har mange spørgsmål )

    22. december 2013 kl. 14:07

    • thomaserex

      Hm, tjo, måske 🙂 hvis du ikke spiser dem! Så skal de steges helt sprøde, marineres, køle ned og opbevares i en lufttæt beholder – ikke i køleskabet.

      22. december 2013 kl. 14:11

      • Betina

        Hehehe en smags prøve skader vel ik 😀
        …ka smæskestegen laves idag, bages færdig og så holde sig til tirsdag?

        22. december 2013 kl. 14:14

      • thomaserex

        Hehe 😉

        Well, ja, det kan den godt, og den er også god kold, synes jeg. Men den er bedst, når den er friskbagt og varm.

        22. december 2013 kl. 14:19

      • Betina

        Jeg ka desværre ik lave den frisk fra ovnen da de ska ha deres mad klargjort og bruger ovnen hele dagen 😦 Men jeg ka varme den op i ovn lige før vi ska spise den 🙂 Jeg ville osse helst lave den på selve dagen men det blir for meget press i køkkenet for dem ka jeg mærke. Jeg prøver at lave dem idag og så varme den ene op juleaften. Jeg ka evt melde tilbage om hvordan det gik, så du ved det hvis der kommer andre som mig der står i samme situation 🙂

        Tusind tak for dine svar og din hurtige reaktion 🙂 Og rigtig glædelig jul dig 🙂

        22. december 2013 kl. 14:23

      • thomaserex

        Det lyder som en plan 🙂 og meld endelig tilbage!

        God fornøjelse 😀

        22. december 2013 kl. 14:33

      • Betina

        Fedt!
        Det gør jeg. Og igen, tusind tak 🙂

        22. december 2013 kl. 14:36

      • Betina

        Lidt lang tid siden nu, men ville bare sige at den snildt ku holde sig næsten 1 uge 🙂

        26. oktober 2014 kl. 14:46

      • thomaserex

        Lækkert 😀 laver du den til jul igen?

        26. oktober 2014 kl. 15:26

      • Betina

        Ja det ku jeg godt finde på 🙂 Den smagte rigtig godt 🙂

        26. oktober 2014 kl. 15:41

  14. Så har jeg været ude og handle, og var nervøs for om min lokale økopusher i Randers mon havde vegansk chorizo samt gærflager og røget paprika og vegansk smør men det havde de heldigvis! Har også forsynet mig med hp-sauce der skal med, så jeg ikke skal stå i situationen om hvilken sovs der var uden dyrefedt osv i morgen. Glæder mig meget til at stå og hygge mig med forberedelserne! Glædelig jul! 🙂

    23. december 2013 kl. 19:52

  15. Mie Dalgaard

    Hej Thomas. Har du erfaringer med at fryse smæskestegen? Jeg tænker at det kunne være smart at fryse den ned i portioner, så jeg er forberedt på en masse julefrokoster 🙂
    Kh Mie

    15. oktober 2014 kl. 22:09

    • thomaserex

      Hej Mie 🙂
      Nej, det har jeg ikke, men det vil jeg tro, du godt kan. Dog vil det gå lidt ud over konsistensen på især smæskesværene og dejen.

      15. oktober 2014 kl. 22:24

  16. Amalie

    Hej Thomas.
    Den ser bare super lækker ud. Jeg tænker helt sikkert, at den skal udgøre mit julemåltid i år 🙂
    Blot et enkelte spørgsmål: Kan det veganske smør udskiftes med en form for olie?
    Mange hilsner
    Amalie

    26. oktober 2014 kl. 14:05

    • thomaserex

      Hm.. Både ja og nej. Det bliver noget ret anderledes, der er lidt sværere at arbejde med. Men du kan bruge købe-butterdej 🙂 den frosne de har mange steder er vegansk.

      26. oktober 2014 kl. 14:15

  17. Stine Hansen

    Skal den laves på dagen eller kan man lave det hele eller noget af det dagen før, for at spare tid juleaften? 😊

    29. oktober 2014 kl. 21:03

    • thomaserex

      Hej Stine, den kan god forberedes, men vent med at samle 🙂 prøv at læse igennem de andre kommentarer 😀

      29. oktober 2014 kl. 21:05

  18. Jeg vil gerne lave smæskesteg, dog uden chorizo’en. Jeg bryder mig overhovedet ikke om kødsmag, så jeg vil gerne finde et alternativ til pølsen. Nogen forslag?

    18. december 2014 kl. 21:31

    • thomaserex

      Hm, måske skulle du lave en indbagt nøddepostej i stedet, hvis du ikke er til kødsmag. Kig fx på Englerod eller PlantePusherne.

      18. december 2014 kl. 21:35

  19. Godt nok en lækker opskrift. Skal printes og så på køleskabet!

    22. juni 2015 kl. 11:39

  20. Nanna

    Har lige forsøgt mig med smæskesteg og sikke en succes! Jeg valgte at lave dem som små, så jeg bedre kunne styre bagetiden. De blev lækre! Tak for god opskrift 😀

    26. november 2015 kl. 19:46

    • thomaserex

      Dejligt, Nanna! 😀 Skal den på julebordet så?

      26. november 2015 kl. 22:14

      • Nanna

        Helt bestemt 😀

        28. november 2015 kl. 17:26

  21. carsten rønn

    Så er det min tur til at prøve… Har fået købt det hele UNDTAGEN ‘gærflager’ som skal i marinaden…. Hvor vigtigt er det..? For har ikke mulighed for at nå flere indkøb… 🙂

    21. december 2015 kl. 20:42

    • thomaserex

      Det skal nok gå helt fint uden! 😀 God fornøjelse.

      21. december 2015 kl. 20:56

  22. carsten rønn

    Tak Thomas… God jul.. 🙂

    21. december 2015 kl. 22:28

  23. shaktihjerte

    Kære Thomas, de der kartofler… skal de være rå eller kogte, når man river dem?

    25. november 2016 kl. 02:43

    • thomaserex

      Hej 🙂 Jeg bruger rå kartofler, men kogte fungerer nok også ganske fint.

      25. november 2016 kl. 16:11

      • shaktihjerte

        Tak for svar 🙂 God jul fra Anna 🙂

        25. november 2016 kl. 20:48

  24. Maja

    Kan HP-saucen bruges i stedet for marinaden til at smøre stegen med? 🙂

    13. december 2016 kl. 21:50

    • thomaserex

      Du kan i princippet pensle med alt, men jeg har god erfaring med sojafløde. Så det vil jeg anbefale.

      13. december 2016 kl. 21:51

      • Maja

        Okay, tak for det 🙂

        13. december 2016 kl. 21:53

  25. Maj Lading

    Hej!
    Min mand er – af helbredsmæssige årsager – nyligt blevet vegetar og min yngste datter på 14 måneder kan bestemt ikke lide kød, så vi eksperimenterer meget med vegetarisk (læs: ikke vegansk) kost. Min mand laver mad herhjemme, men ved større ting, såsom jul- står jeg i køkkenet.
    De skulle da ikke snydes for en god steg juleaften og derfor prøvede jeg denne formidalbe opskift! Den blev fantastisk! Der var rigeligt af den vellykkede steg til både juleaften og julefrokost 1. juledag.
    Da jeg skulle samle stegen, syntes jeg, at der var for meget ‘fars’, så jeg tog lidt fra.
    2. juledag samlede jeg så det resterende med et æg (læs igen: ikke veganere) og formede ‘frikadeller’ af dem. De blev også fantastiske! Jeg har lovet at lave den igen nytårsaften – da tror jeg dog at jeg vil spice den lidt op og tilføje nogle svampe.
    Tak for at gøre min debut som vegetar-kok så vellykket!

    27. december 2016 kl. 20:36

  26. Lene Olsen

    Kan gulerødderne evt. erstattes med noget andet?

    13. november 2018 kl. 11:03

    • thomaserex

      Måske sødkartoffel? 🙂

      19. november 2018 kl. 10:26

  27. Sarah

    I år bliver min anden jul med plantemad og denne gang har jeg besluttet at give mig i kast med denne opskrift :)) Er det 175° alm ovn eller varmluft?

    18. december 2019 kl. 22:27

    • thomaserex

      Dejligt 😀 Almindelig ovn. Men varmluft kan sagtens bruges, bare hold øje med stegen.

      18. december 2019 kl. 23:35

  28. Pingback: Struer Højskole Få grønt på julebordet - Struer Højskole

  29. maiken

    kan den fryses ned

    16. december 2021 kl. 22:48

    • thomaserex

      Hej Maiken 😊 Jeg vil anbefale at fryse fyldet ned for sig, hvis det er fordi, du vil forberede julemiddagen. Og så pakke den ind i dej lige inden bagning. 👌 Men ja, resterne kan også fryses.

      16. december 2021 kl. 22:52

  30. Pingback: Hjælp, min julegæst er vegetar! – Climate Leadership Denmark

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.