Thomas Erex

Gulerodslagkage med vaniljefyld og flødeskum

vegansk gulerodskage, frosting, flødeskum, sojaflødeskum

Der er altid noget, der skal fejres – hvis ikke en fødselsdag eller et jubilæum, så bare livet i sig selv – og der er dermed altid en god anledning til at lave lagkage. Denne krydrede gulerodskage med vaniljefyld og flødeskum giver også din tunge lyst til at fejre livet. Spis den med en masse søde mennesker, så du ikke skal slås med de ekstra kg helt alene bagefter – man har vel lov at dele sine byrder – og nyd den så fuldt ud og uden dårlig samvittighed. Kage er ikke sundt, heller ikke selvom der er gulerødder i, og det skal det ikke være. Det er fedtdryppende, sukkersnasket, blødt, saftigt, krummende… det er fantastisk!

På den her kage bruger jeg den nye sojaflødeskum fra Alpro, som kan købes i bl.a. Føtex og Løvbjerg. Den er overraskende god, og mine ikke-veganske venner, som har smagt den, har alle været meget begejstrede for den. Den er tilmed bæredygtig (mindre ressourcekrævende) og dyrevenlig. Så prøv den!

Jeg har de sidste par dage haft et par samtaler om komælk, altså modermælk fra køer, hvoraf især den ene har sat sig fast i mit hoved. Samtalerne har haft forskellige udgangspunkter (etik, bæredygtighed, sundhed), men den samtale, jeg vil dele med jer her, havde et etisk fokus. Samtalen var meget kort og spontan, og den blev sat i gang af en dame, som jeg mødte på Sustain Festival, hvor jeg tilbød hende et stykke kage. Jeg fortalte selvfølgelig, at flødeskummen på kagen var sojabaseret, hvilket hun reagerede ret kraftigt på. Hun kiggede anklagende på mig og sagde skarpt: “Der er da ikke noget galt med komælk!” Dertil svarede jeg, at det kom an på, hvad man mener med “galt med”, og vi gerne ville fortælle lidt om, hvorfor det er langt mere bæredygtigt og dyrevenligt at lave piskefløde direkte af sojabønnerne i stedet for at fodre en ko med sojabønner, korn mv. for at malke hende og lave piskefløde af hendes modermælk. “Men koen kan jo godt lide at blive malket, og man slår den jo ikke ihjel,” svarede hun. Det har jeg hørt tit, for det er en historie, vi godt kan lide at holde i live, men det gør den ikke mere sand. Jeg følte mig provokeret af hendes skarpe og nærmest anklagende tone, så jeg svarede hende meget venligt, men bestemt: “Jeg er slet ikke i tvivl om, at en ko med patterne fulde af mælk gerne vil af med sin mælk. Men den mælk er hverken til dig eller mig. Den eneste grund til, at hun i det hele taget producerer mælk, er jo, at hun har født en unge, som har brug for den modermælk til at vokse sig stor. Når vi tager modermælken, betyder det, at ungen ikke får den, og ofte slår vi også ungen ihjel. Og det gælder uanset om vi snakker om økologisk eller konventionel mælk.” Mens jeg sagde det, smagte hun på kagen med sojaflødeskum, og hendes ansigt ændrede karakter. Nu smilede hun, og hun kiggede op på mig og sagde så: “Ja, det smager i hvert fald dejligt.”

Gulerodskagen:

2 dl durrummel
3 dl hvedemel
2 dl rørsukker
2 spsk. brun farin
2 tsk. natron
1 tsk. bagepulver
2 tsk. kanel
1 tsk. gurkemeje
1 tsk. kardemomme
½ tsk. muskat
kornene af ½ fuldfed stang vanilje (eller 1 tsk. vaniljepulver)
1 tsk. salt
– – –
2 dl mandelmælk
2 planteæg (fx 2 måleskeer HUSK blandet med 8-10 spsk vand eller 1 dl æblemos)
1 dl smagsneutral olie (fx rapsolie eller kokosolie uden smag (købes i helsekostbutikker))
1 spsk. (æble)eddike
– – –
300 g. fintrevet gulerod

Bland først de tørre ingredienser (mel, bagepulver, krydderier…) i en stor skål. Pisk så de våde ingredienser (mandelmælk, de forberedte planteæg og olien) sammen, og rør vådt i tørt. Vend så det revne gulerod i. Bag kagen i en forvarmet ovn på 200 grader C til den består strikkepindstesten.

Hvis du bare vil bage en gulerodskage, og derfor bruger en mindre form, der gør, at kagen bliver tykkere, skal den have 30-40 minutter.

Hvis du vil lave lagkage som vist, skal du bruge en større form, så kagen bliver tyndere men større, og så skal den have kortere tid. Jeg bruger et fad på 38 cm x 26 cm og giver den 20-30 minutter. (Fadet/formen må ikke være større end det.) Når kagen er kølet ned, skærer du de to ender af 1 cm inde (det er for at alle tre stykker får samme rustikke udtryk). Del så kagen i tre lige store stykker. Rammer du ikke helt rigtigt første gang, kan du lægge dem ovenpå hinanden og rette til. (Alternativt kan du bage en mindre, højere kage og dele den den anden vej.)

Vaniljefyld:
Vaniljefyldet er lavet som en klassisk, fed, amerikansk frosting. Pisk 1 dl vegansk smør (plantemargarine uden mælk) med en el-pisker, så det bliver luftigt. Pisk så 3-4 dl flormelis i lidt af gangen, til du har en lækker og luftig frosting. Tilsæt også 2 spsk. mandelmælk (eller anden plantemælk) blandet med 1 tsk. vaniljepulver (eller kornene af ½ stang) undervejs, mens du pisker flormelis i.

Pebermyntefyld:
For at give kagen lidt kant, kan du udskifte en tredjedel af vaniljefyldet med fx pebermyntefyld. Det laves på præcis samme måde som vaniljefyldet, men du tilføjer bare en enkelt dråbe pebermynteolie og lidt grøn frugtfarve sammen med plantemælken. (Du kan også lave vaniljefyldet, tage en tredjedel fra og blande pebermynte og grøn farve i.) Jeg lægger pebermyntefyldet i en stribe midt på kagen i begge lag. Forestil dig, at kagen er en regnbue-is, og at den midterste smag er pebermynte, mens de to andre er vanilje… hvis det giver mening 😉

Sørg for, at fyldet bliver jævn fordelt, så det “kommer i vatter”. Hvis kagen er lidt tykkere ét sted end et andet, så kan du jo rette det til, ved at bruge lidt mere fyld, der hvor den er tyndest.

På toppen:
Toppen er pyntet med sojaflødeskum (af mærket Alpro, der kan købes i Føtex, som nævnt ovenfor) og ristede valnødder, og så er der dryppet med hjemmelavet gransirup (fancy stuff, som min veninde har lavet – det kunne også være fx dadelsirup eller bare en mørk sukkersirup).

Brug en sprøjtepose til at fordele flødeskummen. Du kan sagtens bruge en frysepose som sprøjtepose. Fyld den piskede skum i, klip hjørnet af i en passende størrelse (start hellere for lille end for stort), og sprøjte så fine baner på kagen. Hvis det går helt galt, kan du altid glatte ud med en paletkniv. Kagen må gerne være rustik, det er en del af udtrykket, men den skal ikke se sjusket ud. Pynt med ristede valnødder, og dryp i sidste øjeblik med din yndlingssirup.

God fornøjelse, og husk at finde bloggen på Facebook.

lagkage, fyld vegansk lagkage Alpro, sojafløde, sojaflødeskum

Advertisement

24 responses

 1. Den er simpelthen så smuk Thomas.
  Jeg har besluttet mig for at lave den til arbejdsweekenden i børnehaven på lørdag.
  Hvor mange stykker fik du ud af den?

  22. maj 2014 kl. 10:24

  • thomaserex

   Dejligt 😀 der er vel minimum cirka 10 gode stykker. Lad mig vide, hvordan den bliver!

   22. maj 2014 kl. 11:40

 2. mmm DEN skal prøves!! Masser af lækre opskrifter på din side!! Jeg må dog erstatte mel med glutenfrit… men det går sikkert også 😀

  22. maj 2014 kl. 22:37

 3. Så er kagen bagt og fyldet står klar i køleskabet Jeg venter med at lægge den sammen til i morgen, jeg vil være sikker på at kagen er helt kold.
  Jeg har også lavet en GF-version med 2 dl jyttemel og 3 dl glutenfri havregryn (blendet i Vitamixen). Den er også helt utrolig svampet og blød, slet ikke hård som GF kager nogen gange kan være.

  Jeg manglede en måleske til HUSK, for jeg havde købt de økologiske loppefrøskaller fra Urtekram. Jeg synes at huske at det er et ret stort målebæger i HUSK kassen, så jeg brugte 3 spsk i. Det er måske lige i overkanten tænker jeg.
  Jeg overvejede også “hvorfor skal loppefrøskallerne blandes med vand først?” Så i den GF version blandede jeg blot skallerne i de tørre ingredienser og vandet i de våde. Så stod dejen lige lidt mens jeg gjorde bagepladen klar. Det virkede ret godt. Og det er en skål mindre opvaske – juhu!

  Brugte du hele alpro fløden?
  og
  Hvordan lavede du valnødderne?

  Jeg er meget spændt på det færdige resultat i morgen – og på reaktionerne fra den komælke-elskende folkemængde i Steiner-børnehaven 😉
  Jeg sørger altid for at melde mig på kageholdet så jeg er sikker på at mine børn også kan få kage, men jeg føler mig lidt forpligtet til at lave en fantastisk kage så jeg kan bevise hvor dejlig vegansk mad er.

  Mht. opskriften så manglede jeg at ingredienserne til fyldet og toppen stod i ingredienslisten. Jeg bruger den altid som tjekliste når jeg laver indkøbsliste, så jeg glemte at købe flourmelis. Heldigvis er det jo nemt lavet i en vitamix.

  23. maj 2014 kl. 22:22

  • thomaserex

   Jeg brugte en halv fløde cirka 🙂 og valnødderne blev bare ristet lidt i ovnen på 130-40 grader til de var sprøde og gyldne.

   En måleske HUSK er nærmere en teske, så ja, det var lige i overkanten 😉 og jeg synes, det er en god idé at udbløde det første, så du er sikker på, at konsistensen er rigtig, før du kommer det i.

   Lad mig endelig høre, hvordan de tager imod den! 🙂

   24. maj 2014 kl. 02:34

   • Hej Thomas det gik SÅ godt børn og voksne spiste med glade munde. Det var helt perfekt. Kagen blev modtaget med kyshånd og jeg fortalte om din blog – flere gange 🙂
    Jeg tilsatte lidt revet citronskal i fyldet, det passede skønt til gulerodskagen.
    Det var slet ikke for meget med tre spsk loppefrøskaller. Kagen var så svampet og slet ikke klæg.
    Jeg har fundet vores lagkage fra nu af. Næste gang laver jeg den i springformen.
    Jeg skal dog finde en måde at lave smørcremen mindre sød for min 5,5 årige kan ikke lide den.
    Tusind tak for en super opskrift.

    24. maj 2014 kl. 17:12

 4. Pingback: Gulerodslagkage med vaniljefyld og flødeskum | Veganisme Blogs

 5. Henriette Jensen

  Hejsa kan den mon fryses og tages op og lægges sammen derefter ?

  10. juni 2014 kl. 11:34

  • thomaserex

   Det tror jeg godt, du kan 🙂 flødeskummen bør ikke fryses, men cremen/fyldet kan sagtens, og kagen kan nok også sagtens. Jeg har dog ikke afprøvet det.

   10. juni 2014 kl. 11:38

 6. Hej Thomas.
  Jeg lavede kagen i Derbyshire på vegansk-ophold her i weekenden. Desværre måtte jeg bruge hørfrø i stedet for Husk, men det blev acceptabelt 😉 (Bonus var at jeg jo selvfølgelig kunne få malet øko hørfrø i et almindeligt supermarked). Den blev serveret til 30 meget glade munde. Og opskriften er nu oversat til engelsk og uddelt til entusiaster i UK.

  Jeg vil dog gerne have din hjælp … hvis du har tid og lyst 🙂
  Jeg har en datter som bliver 6 i næste uge og hun skal have fødselsdagskage.
  Hun kan godt lide kagen, men ikke cremen. Hun vil gerne have en rund lagkage med flødeskum og jordbær.
  Så jeg tænkte … hvad nu hvis jeg laver kagen med pastinak i stedet for gulerod. Så vil jeg justere krydderierne, jeg tror ikke kanel skal i, men vanilje skal der i hvert fald i?
  Hvad tænker du om det?
  Tak 😊

  16. juni 2014 kl. 17:07

  • thomaserex

   Dejligt 😀

   Jeg synes, det lyder meget eksperimenterende. Jeg ville nok ikke gøre det selv, men hvis du har lyst til at prøve det, så giv den gas!

   18. juni 2014 kl. 18:19

 7. Kirstine

  Halløjsa. Tror du, at det gør noget dårligt for konsistensen at bruge rismælk i stedet for mandelmælk? Mandelmælk har jo en tykkere konsistens end rismælk – så jeg tænkte, om der kunne være én af grundene til, at du har valgt mandelmælk i denne opskrift? Kan man smage mandelmælken i kagen? Jeg har i øvrigt tænkt mig at bruge hvid sukker i kagen, fordi jeg ikke gider investere i rørsukker; også fordi jeg fremover ikke regner med at få brug for rørsukker, da jeg forestiller mig at gå over til rå kager 🙂 Men den her kage ser bare så lækker ud, at jeg vist ikke rigtigt har et valg om, hvorvidt jeg vil lave den…

  6. juli 2014 kl. 01:16

  • thomaserex

   Hehe, det kan jeg godt se, du har jo intet valg 😉

   Du kan sagtens bruge hvidt sukker og rismælk. Det bliver selvfølgelig ikke heeelt det samme, men jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre.

   God fornøjelse 🙂

   6. juli 2014 kl. 14:13

 8. Christian Winther

  Deler du kagen med kniv eller ståltråd?
  Hvilken kniv er evt. bedst? Jeg vil nødig ødelægge kagen, når først den er bagt!

  18. januar 2015 kl. 23:07

  • thomaserex

   Prøv at læse beskrivelsen 🙂 Jeg bager ikke en høj kage og deler den, jeg bare en tynd og aflang kage, som jeg så deler i tre (med en kniv).

   18. januar 2015 kl. 23:22

 9. Linea

  Kan jeg lave den uden durummel? Eller har det stor betydning for konsistensen? Jeg har fuldkornsmel, kikærte mel, mandel mel, kokosmel som erstatning? Ville en af dem kunne bruges? Eller vil det være bedst kun at bruge alm hvedemel og intet andet mel som erstatning for durummelet? 😊

  9. december 2015 kl. 13:13

  • thomaserex

   Så tror jeg, jeg ville satse på udelukkende hvedemel 🙂

   9. december 2015 kl. 13:28

 10. Josefine

  Hej Thomas! Hvor mange stykker får du ud af den her kage? Jeg skal lave kage til 8 kageglade personer i morgen – kan jeg nøjes med én portion dej, eller skal jeg ud i at fordoble opskriften? 🙂

  23. september 2016 kl. 13:23

  • thomaserex

   Hej Josefine 🙂 Jeg vil sige, at én kage er nok. Du smækker sikkert også andre lækkerier på bordet, og så er der bestemt ikke brug for to kager. Men altså, jeg skal da gerne indrømme, at jeg nok skulle gøre krav på både mit og dit stykke 😉

   23. september 2016 kl. 19:47

 11. Kristine

  Bagte denne igår, altid fedt med nye opskrifter. Synes ikke mine veganske kager ellers altid er så vellykkede. Men denne var nærmest perfekt og det lykkedes mig at lave smørcremen rigtig for første gang. Så det bliver helt sikkert en fast opskrift hos mig. Tak for et skønt vegansk alternativ.

  10. juli 2017 kl. 09:34

  • thomaserex

   Dejligt at læse, Kristine. Tusind tak for din kommentar.

   10. juli 2017 kl. 18:52

 12. Mathilde Christjansen

  Hej Thomas

  Ved du (eller har du en idé om) hvor meget 300g gulerod fylder? Jeg har ikke en køkkenvægt til rådighed så dl eller anden måleenhed ville være super!

  Hilsen Mathilde

  27. september 2019 kl. 13:41

  • thomaserex

   En gulerod vejer omkring 70 g, så gå efter cirka fire gulerødder.

   27. september 2019 kl. 13:54

   • Mathilde Christjansen

    Tak for hurtigt svar! Har du ellers erfaring med kun at bruge bagepulver til hævning? Jeg bor på kollegie så der er ikke så mange muligheder eller plads til en hel masse bageartikler. Det samme gælder mel.

    En anden kommentar; Jeg har haft succes med at lave kagen hjemme med tahiin i stedet for olie, og dét fungerede rigtig godt!

    29. september 2019 kl. 22:35

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.