Thomas Erex

Spaghetti veganese

Spagetthi kødsovs uden kød med sojagranulat vegansk

Mmm… Spaghetti kødsovs!

Den lækre ret “spaghetti bolognese” har masser af udtryk. I min tidlige barndom var den intenst salt og havde i sin essens kun to ingredienser: Kød og sovs. Det er den, der går under navnet “kød i mørke”, og som de fleste af os heldigvis har bevæget os væk fra. Det var også en tendens, der gav sig udtryk i den bolognese, jeg fik serveret derhjemme op gennem min barn- og ungdom. Løget havde altid været en velkommen del af retten, selv i dens allermørkeste time, men lige så stille sneg der sig flere og flere grønsager ind. Den første farveklat kom fra en klart orange rod, der i forvejen havde sneget sig ind i kødkøkkenet som koge-kammerat med kartoflen: Guleroden. Så kom dåsetomaten til og gjorde saucen til en lidt mindre tung tungeslasker. De næste grønne krigere, der kæmpede sig vej ind i mørket var porren og dåsemajsen, og langsomt blev der åbnet op for en hel hær af grønne udfordringer til det ellers så farvesky aftensmåltid. Peberfrugter, babymajs, ærter, oliven, chili, krydderurter… Nu har den grønne hær vundet slaget om bolognesen og magten over territoriet er fuldt overtaget. Jeg døber dig: Spaghetti veganese!

Sauce til 4 personer:

75 gram sojagranulat fx fra Soy4you
3 dl bouillon (lavet på en terning til 5dl)
2 spsk (lys) sojasauce
1 spsk HP-sauce
1 tsk citronsaft
1 spsk oregano
1/2 tsk røget paprika
salt og peber

Sojagranulat opblødes i en blanding af bouillon, sojasauce, HP-sauce, citronsaft og krydderier. Rør i blandingen et par gange, mens den køler ned. Lav den en times tid i forvejen (eller længere og stil den på køl). Hvis det skal gå hurtigt, tilsætter du bare ingredienserne direkte til tomatsaucen, men det bliver ikke helt lige så godt.

2 hakkede løg (gerne et rødt og et brunt)
4 hakkede fed hvidløg
3 hakkede gulerødder
2 halve peberfrugter (grøn og rød) i tern
1 tsk paprika
1 tsk chilipulver
1 tsk hvidløgspulver
1 spsk oregano
1 spsk basilikum
1 dåse tomatpuré
2 dåser flåede, hakkede tomater
evt. 10 kugler frossen spinat eller grønkål
salt og peber
(evt. krydderurter (fx basilikum eller persille),  oliven og/eller gærflager)

100-150 g. kogt (fuldkorns)pasta per person
(Frisk pasta er næsten altid med æg, tørret er næsten altid uden, men tjek på pakken, at der ikke er æg i.)

Varm en gryde med lidt olie til næsthøjeste trin og sauter løg, gulerødder, hvidløg og peberfrugt med krydderierne. Når grøntsagerne er møre skruer du helt op for varmen og tilføjer en dåse tomatpuré – lav plads i bunden af gryden og steg tomatpuréen af, før du blander det hele, det gør masser af gode ting for smagen. Tilsæt nu sojakødet (og evt. ikke-absorberet bouillon), evt. grønkål/spinat og dåsetomaterne.

Smag til, smag til, smag til! Det er så vigtigt, at du lige får justeret smagen til sidst, så den er helt perfekt. Måske mangler der salt, måske lidt syre (citronsaft, balsamico), måske noget sødt (ketchup, sirup, sukker) eller måske skal din sauce bare have tid til at stå og passe sig selv lidt.

Server saucen på den kogte pasta. Pynt gerne din spaghetti veganese med hakkede krydderurter, server med oliven eller drys med gærflager (i denne sammenhæng veganerens svar på parmesanost).

Mums!

Advertisement

9 responses

 1. Mmmmh, det ser lækkert ud! 🙂 Hvordan undgår du at sojagranulatet bliver for blødt? Jeg synes altid det bliver alt for vandet når jeg laver noget med det.
  – Mau

  12. september 2012 kl. 07:50

  • thomaserex

   Hmm, det har jeg nu ikke oplevet. Jeg køber den grove udgave fra helsekosten. Hvilken køber du, måske er der forskel? 🙂 Du kan jo evt. tilsætte det helt til sidst og så kun lige varme det igennem, hvis du vil undgå, at det mister bid.

   12. september 2012 kl. 10:01

 2. Jeg køber også det grove! Men okay, jeg prøver bare at tilsætte det til sidst så. Glæder mig til at lave retten i hvert fald 🙂

  13. september 2012 kl. 11:15

 3. Maria

  Super lækkert!! Lavede dobbeltportion og til 3 mennesker var der til flere dage 😀

  22. februar 2013 kl. 13:25

 4. Malene

  Ser lækkert ud. Kan sovsen fryses? Her tænker jeg mest på om soya granulatet kan tåle det?

  6. marts 2013 kl. 09:08

  • thomaserex

   Ja, det kan det sagtens, så lav du bare en ordentlig portion 🙂

   6. marts 2013 kl. 09:21

 5. winnie

  Den er rigtig god hvis man vil forkæles en weekend så put 2 dl rødvin der i så smager den fremragende

  6. marts 2013 kl. 09:09

 6. Dorte Andersen

  Jeg er lidt i tvivl om det med tomatpureen, skal den ene ds. Tomat være pure, det gjorde vi i hvert fald og retten blev endnu et bevis på hvor lækkert og nemt vegansk mad kan være. Mange tak for opskriften, det er ikke sidste gang vi bruger den 🙂

  2. december 2013 kl. 20:56

  • thomaserex

   Det lyder dejligt, tusind tak fordi du siger det, Dorte! 🙂

   Det var da utroligt, at den lille fejl kunne overleve så længe, men den er nu rettet. Jeg bruger en dåse tomatpuré og to dåser flåede, hakkede tomater. Tak for rettelsen.

   2. december 2013 kl. 21:46

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.