Thomas Erex

Øllebrød

Øllebrød med æble

Det er vinter. Det er morgen. Du er 7 år gammel og på feriebesøg hos din mormor. Du vågner langsomt og iagttager rummet omkring dig. Der er mørkebrune træmøbler, malerier af bondegårde i guldrammer og masser af nipsting, der alle gemmer på historier fra din mormors lange liv. Der dufter sødligt og varmt på en helt særlig måde, som der kun dufter her. Noget skramler i køkkenet, så du står op, tørrer søvnen ud af øjenkrogen og går ud for at se, hvad det er. I køkkenet står din mormor i natkjole og rører med en træske i en fint dekoreret, emaljeret gryde. Hun satte gryden der i aftes, før i gik i seng, men uden at tænde for den. Nu bobler og damper det fra gryden, og det dufter af rugbrød. I skal have øllebrød.

Øllebrød er hyggeligt og nostalgisk, men nøj, hvor er det også godt! Jeg har genopdaget øllebrød, og skriver dette indlæg for at dele min glæde med jer. En opskrift som sådan vil jeg ikke kalde det, det er nærmere lidt inspiration til din morgenmad. Det er praktisk, når du har et par skiver rugbrød, som du ikke kan nå at få spist, eller hvis de er blevet tørre eller gået i stykker. Smid rugbrødsrester i en pose i fryseren, og brug dem så til øllebrød.

Man kan lave øllebrød på tusinde måder, men jeg foretrækker at gøre det helt enkelt: Rugbrød, vand eller æblejuice og evt. lidt sødt (sukker, sirup, agave). Og så gerne med revet æble i. Når jeg er i humør til det, tilsætter jeg også lidt kanel. Man kan selvfølgelig også bruge hvidtøl, tilsætte andre krydderier, citron, appelsin, kakao, banan… og du kan servere det med havreflødeskum eller plantemælk. Og man kan si sin øllebrød, hvis man ikke er til klumper og kerner. Jeg gør som regel sådan:

(til én person)
3-4 skiver rugbrød
½ dl æblejuice
vand
(lidt agave)
revet æble
kanel på toppen

Kom rugbrød og væske i en gryde og kog det til en grød (mængden af vand varierer). Tilsæt evt. lidt sødt. Når grøden er færdig, river du et æble i og drysser med kanel.

Det smager af mormorhygge 😉

P.s. Rugbrødsresterne går til øllebrød, men hvor går øllebrødsresterne så hen? Henriette kommer med et godt bud: Øllebrødsboller!

Advertisement

En kommentar

  1. raevetosen

    Omnom nom nom!! ❤
    Passer rigtig godt med bananskiver eller æbletern og en masse rosinsirup!
    (Og forresten… Hvordan skulle man nogensinde få ØLLEBRØDSRESTER?? ❤ 😀 )

    18. februar 2013 kl. 15:54

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.