Thomas Erex

Mandelsmøreost med hvidløg

Ost uden mælk, laktosefri, frokost, pålæg

Smøreost af mandler? Ja da! Den er selvfølgelig laktosefri, mælkefri, oliefri, fri for animalier og bare i det hele taget fri. Og så er den dejlig frisk og cremet.

Jeg smagte mandelsmøreost første gang, da jeg sidste sommer var i Berlin på ferie, og jeg var vildt overrasket over, at det kunne lade sig gøre at lave en lækker og cremet smøreost af mandler. “Mandler! Det er dem, vi laver marcipan af, de kan da ikke blive til ost?!” var nok min reaktion dengang. Samtidig er jeg efterhånden vant til at blive overrasket over, hvad der kan lade sig gøre.

Når man bliver veganer og begiver sig ud i den nye, grønne verden af fødevarer, så lærer man pludselig en masse om, hvad man spiser. Og hvad (og HVEM) man vælger ikke at spise. I min første tid som veganer følte jeg, at jeg havde levet i en tåge hele mit liv, som jeg nu var trådt ud af. Det gør sig gældende på flere måder, men bestemt også i forhold til ingredienserne i den mad, jeg spiste. Eftersom jeg havde besluttet mig for at undgå alle animalske produkter, måtte jeg jo undersøge alle produkter nærmere for at finde ud af , hvad de indeholdte – og det var ikke ligefrem behagelig ny viden!

Udover, at der er animalier de mærkeligste steder, som man måske aldrig har overvejet, så bliver vores “mad” tilsat en masse forskellige stoffer, som jeg ikke engang vil begive mig ud i at forklare nærmere om. Jeg ved bare, at når jeg læser varedeklarationen på en “fødevare”, og jeg hverken kender eller kan udtale halvdelen af ingredienserne, så er det ikke noget, jeg har lyst til at spise. Det er ikke mad. Præcis ligesom andre bevidste, sansende væsner ikke er mad (og heller ikke tøj eller underholdning). Og hvorfor skulle man også spise animalske produkter, med alle de negative konsekvenser, der følger med, når der er SÅ mange lækre, sunde, farverige, næringsrige, saftige, sprøde, salte, sure, søde, vidunderlige vegetabilske fødevarer? Ja, jeg spørger bare! Her har du en lækker smøreost af mandler, så vi kan lade køerne være i fred.

Svarer til et bæger købesmøreost (eller lidt mere):
200 g. mandler
80 ml (lidt mindre end 1 dl) vand eller mandelmælk
3-4 spsk gærflager
½ tsk salt (evt. urtesalt)
1 tsk hvidløgspulver
2 spsk friskpresset citronsaft
Lidt hakket persille (eller måske purløg?)

Sæt mandlerne i blød i vand i 12-24 timer, hæld vandet fra, skyld mandlerne og smut dem (overhæld dem med kogende vand og lad det stå nogle minutter, før du hælder vandet fra og klemmer på mandlerne, så skindet kommer af). Og nej, du kan ikke springe udblødningen over, desværre 😉

Kom de udblødte, smuttede mandler i en foodprocessor sammen med vand eller mandelmælk og blend, blend, blend. Det tager lidt tid, og du skal stoppe et par gange for at skrabe mandelmassen ned af siderne, så det hele bliver cremet. Når du har en god og cremet konsistens, tilsætter du resten af ingredienserne undtagen persille og blender det godt sammen. Tilsæt så den hakkede persille og stil mandelsmøreosten på køl. Måske synes du, den mangler lidt (hvidløg, citron, salt…), men smagen udvikler sig i køleskabet, så vent med at smage til, til den har stået lidt på køl. Det gælder selvfølgelig ikke, hvis du absolut skal bruge den med det samme.

Spis mandelsmøreosten på rugbrød, brud den som dip, eller læg en klat på en bagt kartoffel.

Husk, at du kan finde mig på Instagram: thomaserex

Smøreost af mandler - laktosefri, mælkefri, vegansk

Advertisement

12 responses

 1. Det er jo en genial løsning! Jeg har selv lidt svært ved at give slip på æg og mælkeprodukter, da den vegetariske livsstil i sig selv er ret ny for mig. Men jeg arbejder mig bestemt i den rigtige retning mod en vegansk livsstil. Og med opskrifter som denne er det jo en fryd at spise vegansk. Jeg er fan! 🙂

  30. august 2013 kl. 18:46

  • thomaserex

   Fantastisk dejligt at høre! 🙂 Go for it. Det tog mig cirka halvanden måde at omstille fra altspisende til vegetar til veganer, så det kan sagtens lade sig gøre på kort tid. Andre har helt sikkert gjort det hurtigere, men man skal jo lige kunne følge med.

   30. august 2013 kl. 18:52

   • Ja, det kan der være noget om! Det har taget mig halvanden måned at nå til ovo-vegetar.. Om jeg formår at slippe æggene, ved jeg ikke helt.. Jeg er ret bange for at komme til at mangle protein uden!

    4. september 2013 kl. 05:18

   • thomaserex

    Det skal du bestemt ikke være. Det er en fjollet forestilling, at man skulle komme til at mangle protein dom veganer. Procentdelen af veganere og andre vegetarer, der mangler protein, er lige så høj som for altspisende. Og det handler oftest om evnen til at optage – ikke om kosten. Det er praktisk talt umuligt at komme i proteinmangel, hvis bare du spiser dig mæt.

    4. september 2013 kl. 05:31

   • Det kan der være noget om! Men små skridt ad gangen er jo også fremskridt! Og hvis jeg allerede nu er nået til et punkt, hvor æg er det eneste, der er tilbage, så er jeg jo allerede kommet langt. Mon ikke det bliver nemmere, når jeg bliver bedre til at mestre nye veganske retter? 🙂

    4. september 2013 kl. 15:03

   • thomaserex

    Det tror jeg bestemt 😀 det er bare at gøre det. Det er slet ikke så svært, når man først får det lært 😉 og jeg hjælper gerne!

    4. september 2013 kl. 15:07

   • Jeg tror da også bare, at det er et spørgsmål om at lære at lave nye veganske retter i stedet for at forsøge at gøre almindelige retter veganske. Det kan i sig selv godt være lidt af en udfordring nemlig! Så jeg må bare i gang! 😀

    4. september 2013 kl. 15:13

 2. Lækker opskrift! Men har et spørgsmål, før jeg afprøver den: Hvilken funktion har citronsaften? Jeg kan ikke tåle syrer af nogen art, så vil den kunne laves uden det? 🙂

  18. juni 2014 kl. 17:59

  • thomaserex

   Det er for smagens skyld, så du kan sagtens lave den uden, hvis du ikke tåler syre 🙂

   18. juni 2014 kl. 18:02

   • misskitty83

    Lækkert!😃Så skal den helt klart afprøves!

    18. juni 2014 kl. 18:03

 3. Mette Simonsen

  Bedste, veganske pålæg jeg indtil nu har lavet! Fantastisk god og simpel opskrift 🙂 Tak for den 🙂

  13. december 2014 kl. 11:17

  • thomaserex

   Ej, hvor dejligt! Jeg er glad for, du kan lide den.

   13. december 2014 kl. 22:55

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.