Thomas Erex

Seitan – hjemmelavet hvedekød

seitan1


Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Jeg er VILD med SEITAN! Især fordi navnet minder så meget om “satan”, hvilket jeg nok aldrig holder op med at synes er sjovt, men også fordi det er rigtig lækkert.

“Hvordan udtaler du det, Thomas?” Jah, altså, der er nogen, der siger “Sej tand!” Og det er da en fin kompliment, tak for den, men jeg kan nu bedre lide “sæitan”, som også er udtalen på engelsk. Officielt er der vist ikke nogen regel endnu, så hvad der kommer til at stå i ordbogen afhænger af, hvad vi beslutter os for at sige.

Seitan bliver også kaldt for hvedekød, og det er lige præcis det, det er. En kødfuld klump lækkerhed lavet af hvede. Seitan har bid (det er “chewy”) og er proteinrigt. Du kan tilberede seitan på et utal af måder. Her få du en ret “basic” opskrift, som giver dig en lækker klump hvedekød (eller rettere tre), som du kan skære i skiver og stege, panere eller grille, eller som du kan skære i tern til din gryderet, din pizza eller hvad end du kan finde på.

Til cirka 1 kg seitan:
1 ½ l (stærk) grøntsagsbouillon
4 fed hvidløg
4 ½ dl glutenmel* (“vital wheat gluten” på engelsk)
– købes i helsekostbutikker eller online fx hos GoVego
½ dl gærflager
½ tsk røget paprika
1 tsk løgpulver
2 spsk tomatpuré
2 ½ dl koldt vand
1 dl sojasauce
2-3 spsk citronsaft

* Almindeligt hvedemel (også den af mærket “Gluten”) kan IKKE bruges i denne opskrift.

Sæt en gryde med bouillon over, så den koger, når du har lavet din seitandej. Mas hvidløgsfedene (meget gerne med skræl på!) med dine håndflader (eller evt. den flade side af en kniv), og smid dem med i gryden.

Bland de tørre ingredienser sammen i en stor skål. Bland de våde ingredienser i en anden skål. Hæld så den våde blanding i den tørre, mens du pisker vildt og voldsomt med en gaffel. Ælt så dejen sammen med hænderne, og bliv ved med at ælte i nogle minutter. Dejen skal være elastisk, og alting skal være godt blandet sammen (ingen melklumper). Form en tyk pølse, og skær den i tre lige store stykker. Når bouillonen koger, skruer du ned for varmen, så bouillonen simrer. Kom så stykkerne i.

Det er vigtigt, at bouillonen kun simrer! Hvis bouillonen bulderkoger , vil du ende med en hullet masse, der minder om blomkål eller, ja, hjernemasse. Det er ikke meningen. Så sørg for, at bouillonen kun lige bobler og hygger sig, mens din seitan bliver tilberedt. Lad seitanen simre i 45 minutter i alt, og vend gerne stykkerne undervejs. Husk at holde øje med, at bouillonen ikke begynder at koge.

Du kan nu spise seitanen, som den er, eller du kan tilberede den yderligere – fx skære den i stykker og stege dem, eller skære tern til en gryderet. Det er en god idé lige at presse lidt af væsken ud af seitanen, før du skærer den og tilbereder den yderligere.

Opbevar seitenstykkerne sammen med bouillonen i en tætsluttende beholder i køleskabet. Her kan de holde sig i en lille uge. Du kan også fryse et eller flere stykker – klem noget af væsken ud af stykkerne, før du fryser dem.

gluten-vital-wheat-flourseitan2 seitan3mock duck

Advertisement

16 responses

 1. Mums! 🙂 Jeg vil virkelig gerne prøve at lave det, men linket til glutenmel er jo fra VeganWonderland. Ved du hvor man ellers kan købe det, nu hvor de har lukket?

  21. september 2014 kl. 12:00

  • thomaserex

   Ikke umiddelbart, men der er jo masser af webshops, så det må da være muligt:)

   21. september 2014 kl. 12:04

 2. Ja, jeg må lede lidt videre 🙂 Tak!

  21. september 2014 kl. 13:06

 3. Jonna

  Hej, faldt lige over din side. Vasker du ikke melet ud af seitanen inden du koger den??

  6. oktober 2014 kl. 12:25

  • thomaserex

   Hej Jonna 🙂

   Som du kan læse bruger jeg ikke almindeligt hvedemel til denne opskrift. Det er specielt seitan-mel. Hvis du bruger almindeligt hvedemel skal stivelsen vaskes ud nænsomt, det er rigtigt.

   6. oktober 2014 kl. 12:28

 4. Heidi

  Jeg kan se, at du har linket til Vegan Wonderland, ved du om de stadig er lukket?

  7. november 2014 kl. 21:59

  • thomaserex

   Ja, jeg har linket til Vegan Wonderland mange gange, men de er stadig lukket, og det åbner vist ikke igen. Alternativet hedder Alles Vegetarishcscjsch-something på tysk 😉 prøv dem.

   7. november 2014 kl. 22:03

 5. Man kan faktisk lave en seitan af hvedemel ved at lave dejen og lade det trække i vand, og derefter skylle det igennem for på den måde at skylle stivelsen ud.

  12. november 2015 kl. 20:43

  • thomaserex

   Ja, det kan man sagtens, men det er en længere process.

   12. november 2015 kl. 21:09

 6. Therese

  Hvordan klemmer du væsken ud? Bare i et viskestykke eller…?

  26. maj 2016 kl. 10:28

  • thomaserex

   Bare med hænderne! Du skal bare klemme forsigtigt. Det er ikke meningen, at alt livet skal presses ud af det.

   26. maj 2016 kl. 20:49

   • Hvad med alle krydderierne, bliver de ikke vasket ud, sammen med stivelsen?

    10. november 2016 kl. 12:07

   • thomaserex

    Du skal ikke vaske stivelsen ud, da det er proteinmel. Der er andre opskrifter med almindeligt hvedemel, hvor man vasker stivelsen ud.

    10. november 2016 kl. 21:21

 7. Glutenmelet kan købes her: https://www.greenos.dk/products/vegamigo-seitan-pulver?variant=1518144028695

  31. december 2017 kl. 11:45

 8. Lone

  Hej. Jeg har også haft held med at tørre stykker af sejtan i dehydrator. De skulle så bare lige stå i lidt vand inden brug ☺️

  5. december 2018 kl. 15:49

  • thomaserex

   Tak for tippet 🙂

   5. december 2018 kl. 16:08

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.