Thomas Erex

Vegansk koldskål – den bedste!

koldskål

Hvert år omkring 1. juni rammes jeg af en feber. Den er voldsom, ustyrlig og næsten grotesk. Den kan dominere mit liv i flere uger, før den forsvinder igen, og det kan da godt være lidt overvældende, men jeg er nu ikke spor ked af det. Feberen er nemlig relativt godartet og medicinen, der fjerner den igen er yderst velsmagende. Jeg rammes af koldskålsfeber.

Siden jeg blev veganer har jeg selvsagt ikke nydt min yndlingskoldskål, så jeg satte mig for at genskabe den på vegansk. Første forsøg var med soja, og det var langt bedre end den færdiglavede version fra Naturli’, men efter en nat i køleskabet udviklede den en bitter eftersmag, som gjorde at jeg måtte smide resten ud. Jeg forsøgte mig så med rismælk, og det blev en del bedre, men endestationen blev havremælk. Den søde havremælk passer klart bedst til koldskål, om end havremælk ikke tykner som sojamælk. Løsningen? At tilføje soja-yoghurt!

Den her opskrift rammer smagen fra min yndlingskoldskål med citron uden æg, og så er den ikke for tyk – hvis du bedre kan lide den tykkere, kommer du selvfølgelig mere soja-yoghurt i.

Kammerjunkere kan du se her.

Vegansk koldskål med havremælk
1 liter havremælk
Saften af 2 store citroner
3 dl Alpro soja-yoghurt naturel
6 spsk lys sirup
1 spsk vaniljesukker
kornene af en stang vanilje (eller 1 spsk flydende vanilje)

Pisk alle ingredienser godt sammen – færdig!
Server koldskålen iskold og med friske bær, bananstykker eller kammerjunkere. Du kan også drikke den iskold i et glas pyntet med citron.

image1

Advertisement

22 responses

 1. Nadja-MouMou

  Mums in your face! Det skal jeg proeve!

  12. juni 2012 kl. 17:18

  • thomaserex

   Det skal du! Har I Alpro i Paris? Ellers skal du måske bruge mere sirup og vaniljesukker, den er sødere end de andre yoghurter 🙂

   12. juni 2012 kl. 22:48

 2. Maria

  Hej Thomas, tak for din dejlige blog! Jeg er så glad for at finde en opskrift på koldskål der ligner den “normale”. Vi herhjemme spiser masser af koldskål året rundt, men dette har jeg ikke gjort et godt stykke tid nu da den skal være vegansk 😉 Men hvad kan jeg erstatte soja yoghurten med? For det er så surt, at jeg ikke kan tåle disse soja “mejeri” produkter.. :-/
  Mange hilsner Maria

  22. februar 2013 kl. 13:20

 3. Maria

  (det skal måske lige siges at jeg har prøvet at lave en lign variant som denne “ud fra hovedet”, men den smagte alt for meget af havren…)

  22. februar 2013 kl. 13:21

  • thomaserex

   Hmm… Kan du få en anden yoghurt? På ris, måske? Ellers ville jeg prøve med en moset banan eller to, det tykner og giver sødme. Og så ville jeg nok blende det:)

   22. februar 2013 kl. 13:24

   • Maria

    Dette har desværre ikke været muligt de steder jeg har kigget, at finde et alternativ.. desværre. Har hørt de har havreyoghurt i Sverige.. men derovre har de så meget jo :D! Men tak for tippet, det vil jeg prøve! 😉

    22. februar 2013 kl. 13:26

 4. Caroline

  Nu skriver du havremælk ;0) – Tror du at man kan bruge soyadrik med vanilje i stedet? Har så voldsomt meget af det, så tænkte at det kunne være en mulighed? :0)

  11. juni 2014 kl. 21:28

  • thomaserex

   Hvis du læser indlægget, kan du se, at jeg har prøvet forskellige typer mælk af. Havre virker klart bedst 🙂

   11. juni 2014 kl. 21:32

   • Caroline

    Hov ja, min fejl :0)

    12. juni 2014 kl. 16:20

 5. Alexander Køpke

  Har aldrig kunnet lide koldskål… før nu! Det smager så godt, at det kun tog fem minutter, så var der ikke mere tilbage.

  5. juni 2015 kl. 13:08

  • thomaserex

   Haha! Det kender jeg kun alt for godt 😀 Dejligt, du kan lide opskriften.

   5. juni 2015 kl. 14:29

 6. Jette

  Mon nogen har prøvet med mandel drik? Drikker ikke havre mælk da jeg har cøliaki ☺

  6. juni 2015 kl. 11:05

  • Fie

   Jeg har prøvet med risdrik, synes at det smager fint 🙂

   6. juni 2016 kl. 12:33

 7. Signe

  Hvor kan man købe alpro henne?? Jeg har ikke set det nogen steder, og bliver ikke klogere af at søge på nettet. 🙂

  9. juni 2015 kl. 15:34

  • thomaserex

   Du kan købe sojayoghurt i fx Rema, Føtex, Irma og Kvickly 🙂 Mange steder!

   9. juni 2015 kl. 20:17

 8. Jeg er nysgerrig: Var det den blå fra naturli’ du prøvede med? 🙂

  11. maj 2016 kl. 16:05

  • thomaserex

   Det er jo længe siden! Men jeg tror, det var en af dem fra Naturli’. Siden har jeg prøvet en del andre metoder, men jeg er stadig på havremælk 🙂

   11. maj 2016 kl. 16:24

 9. Maja

  Hej Thomas. Har kigget 100 steder nu efter en vegansk koldskål UDEN nogen form for sirup. Hvad kan man erstatte det med? Banan blendet måske?
  Tak på forhånd og bare tak for en fed blog. (: du har hjulpet mig meget tættere på en mere dyrevenlig livstil.

  Knus

  24. juni 2016 kl. 14:40

  • thomaserex

   Hvad vil du gerne undgå? Raffineret sukker? Du kan jo fx bruge agave eller blendede dadler. Bananen har jeg prøvet, jeg synes ikke, det fungerer så godt.

   26. juni 2016 kl. 19:44

 10. Jeg vil lige rose din opskrift – superlækker og supernem 🙂 (y) Jeg havde ikke lys sirup, så brugte en mørk og havde ikke vanillestang/flydende vanille, men stødt økologisk Bourbon vanille – – det fungerede fint! Tak fordi du deler den med os andre!

  17. juli 2016 kl. 18:48

  • thomaserex

   Dejligt! 😀

   18. juli 2016 kl. 14:42

 11. Koldskål som jeg vil have det. Minder om den gule brik fra Kløver, som var min yndlings – ikke for tyk, ikke for sød og massere af citronsmag ! Jeg lavede et par justeringer (arbejdsskade 😏), da jeg kun havde den blå soyamælk med vanilje til rådighed. Smagen var stadig lige i skabet 👌

  13. maj 2018 kl. 14:58

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.