Thomas Erex

Banankage med kærlighed

vegansk banankage, uden æg, uden mælk


Banankage er min yndlingskage! En banankage skal være luftig, saftig og frem for alt smage af banan. Den skal præsentere sig flot, og så må der meget gerne være store chokoladestykker i.

Oftest bager jeg min banankage som muffins, men opskriften gør sig mindst lige så godt som kage. På billedet ovenfor har jeg smurt kagen med min hjemmelavede nutella med kokos. På billedet nedenfor har jeg bagt en krans, som jeg har pyntet med frugt i midten og strøet flormelis over. Ligesom kransekagen var den her til min kusines fødselsdag. Jeg bagte desuden min chokoladekage. Den blev lige så flot som den skal, og den fik da også en del opmærksomhed for sit udseende, men jeg fulgte ikke min egen opskrift ordentligt (dumme Thomas), så den blev tør og hård. Så det var heldigt, at jeg havde to andre kager med, som var rigtig gode. Den her opskrift lykkes altid! Så længe du bruger ordentligt modne bananer, vil den her kage være en sikker succes.

4 modne bananer (de skal være bløde og gule, gerne lidt brune også, ellers duer de ikke)
1/2 dl smagsneutral olie (kokosolie kan med fordel anvendes)
1 dl sukker
1 1/2 dl flormelis
1 tsk. flydende vanilje eller vaniljepulver
1 spsk. æblejuice (kan erstattes af anden juice eller alm. eddike – vi skal bruge lidt syre, så vand eller mælk duer ikke)
1 kop kærlighed (kan ikke erstattes)

4 dl hvedemel
½ tsk. bagepulver
½ tsk. natron
1 knivspids salt

(evt. chokolade i store stykker – og mængder)

Mos bananerne i en stor skål, så der ingen hele stykker er tilbage, og tilsæt så olie, sukker, flormelis, vanilje og æblejuice. Rør det godt sammen. Bland i en anden skål de øvrige ingredienser, og rør så det hele sammen i den store skål.

Kom dejen i en form/muffinsforme og bag ved 180°C varmluft til de(n) er færdig(e) – cirka 20 minutter for en hel kage, mindre for muffins. Test med en strikkepind i midten af kagen, før du hiver den ud af ovnen.

Note: Hvis du fylder med frugt eller drysser med flormelis, skal de ske umiddelbart før servering, ellers vil kagen suge saften fra fugten og “smelte” flormelis-drysset.

Fin banankage uden æg, mælk og smør med frugt og kærlighed

Foto: Danny Skaade

Advertisement

43 responses

 1. Praktisk spørgsmål: Bruger du frisk Kærlighed, eller kan man godt bruge en kop optørret fra frost? Frisk Kærlighed er nemlig lidt svært at opdrive her…..
  😉

  (pssst. vegetar-kagefråds næste søndag!!)

  4. august 2012 kl. 12:55

  • thomaserex

   Det skal helst være frisk kærlighed, og jeg er sikker på, du sagtens kan finde noget. Mon ikke du har lidt på lager, hvis du kigger godt efter 🙂

   Det er i øvrigt helt i orden at bruge ekstra kærlighed, men brug endelig ikke for lidt!

   4. august 2012 kl. 13:38

 2. marie

  1. opskrift fra dig som jeg prøver. Namme Nam. Glæder mig til at prøve chokoladekagen med kokos og jordbær. Har du en ide til noget jeg kan udskifte kokos’en med, da jeg ikke må spise for meget af dette. Altså ikke kokosmælken, men det revet kokos.
  Har du prøvet andet kagefyld end det der står i opskriften?

  7. august 2012 kl. 17:39

  • thomaserex

   Det er også en god en at starte med =)

   Jeg har bagt chokoladekagen, hvor jeg bruge jordbærsyltetøj og skiver af jordbær som fyld, hvilket fungerer rigtig godt. Du kan også bare udelade kokosraspen fra opskriften, det ville fungere helt fint. Hvis du vil undgå kokos helt, men gerne vil have flødeskum i, vil jeg anbefale, at du fylder den med jordbærsyltetøj og havreflødeskum.

   Friske jordbær skal du kun bruge, hvis du kan få danske i sæson, og den er vist ved at være forbi for i år. Det er på ingen måde anstrengelserne værd at lave en kage med tyske/hollandske/spanske drivhusbær, der smager af vand. Brug danske i sæson eller lad helt være.

   7. august 2012 kl. 22:59

 3. britta

  Hvis jeg ikke har varmluft hvad skal kagen så bage på? 🙂

  10. august 2012 kl. 21:54

  • thomaserex

   Jeg skriver varmluft, fordi det er det, jeg selv bruger, men almindelig ovn fungerer sikkert lige så fint. Du kan sætte temperaturen lidt højere, men du kan også sagtens lade den være 180, så skal kagen bare have et par minutter længere, end hvis du brugte varmluft 🙂

   10. august 2012 kl. 22:15

 4. Janne Aagaard Petersen

  Kan man mon bruge almindeligt sukker i stedet for flormelis? Har nemlig en masse (som jeg aldrig får brugt) og ingen penge til at købe endnu mere sukker for… 🙂

  22. oktober 2012 kl. 12:35

  • thomaserex

   Hej Janne, tak for din kommentar 🙂 Jeg bruger flormelis i min banankage for at gøre den ekstra luftig og let. Du kan godt bruge almindeligt sukker i stedet, men det giver selvfølgelig en lidt anden konsistens 🙂 Hvis du bruger almindeligt sukker, vil jeg anbefale, at du bruger 50 gram mindre.

   22. oktober 2012 kl. 13:04

   • Janne Aagaard Petersen

    Mange tak! ❤ 🙂 Sluuurp 😛

    24. oktober 2012 kl. 20:06

 5. Pingback: Enkelt 2: Banan | Kærlighed & Kikærter

 6. Gittoh

  ih det ser lækkert ud 🙂
  kan man erstatte hvedemel med rismel? jeg forsøger mig med glutenfri for tiden nemlig og har ikke meget erfaring endnu 🙂

  8. marts 2013 kl. 18:25

  • thomaserex

   Mja, tjo.. Det er jeg ikke sikker på, du kan gøre uden at tilføje lidt hørfrøslim 🙂 men mine glutenfri muffins kunne jo bages som kage.

   8. marts 2013 kl. 18:30

   • Gitte

    det er sandt 😀 og de er afprøvet sammen med en veninde ! kæmpe succes! havde dog glemt at tø bærrene op, så de blev lidt våde 😉

    8. marts 2013 kl. 22:12

 7. hedaza@gmail.com

  Thomas, skal der ikke noget andet flydende i? Ris eller mandel eller soya mælk?

  6. april 2013 kl. 09:47

  • thomaserex

   Nej, det skal der ikke 🙂 det er nok med banan og olie.

   6. april 2013 kl. 10:16

 8. Din altspisende veninde ;P

  Selvsamme opskrift, tilført de valgfrie store mængder mørk chokolade er også vildt gode som muffins! 🙂 Yayy! – Randi

  12. april 2013 kl. 09:34

 9. IsaBissa

  Et lille tip: Den duer ikke rigtig til at bage i en silikone-brødform :b Vores fik i hvert fald 1 time mere i ovnen end hvad der står i opskriften!

  1. februar 2014 kl. 20:13

  • thomaserex

   What?! Det lyder da helt vildt!! Er su sikker på, der ikke er noget andet, der er gået skævt?

   1. februar 2014 kl. 20:15

   • IsaBissa

    Altså det var jo tæt på juletid, så der kunne godt have været en nisse på spil! Men ellers ikke :/

    1. februar 2014 kl. 20:40

   • thomaserex

    Ahaha 😉
    Det lyder da helt vildt!

    1. februar 2014 kl. 20:41

 10. IsaBissa

  Det var det, men den smagte fint!

  1. februar 2014 kl. 20:50

 11. Hej Thomas,

  Hvis jeg skal bruge en hel bradepande af denne kage, ville su så gange med 2? 3? 🙂

  8. august 2014 kl. 15:55

  • thomaserex

   Hej Sofie 😉

   Det kommer an på, hvor stor den bradepande er! Jeg får en god kage i en springforbis med 23 cm diameter. Til en stor bradepande ville jeg gange med tre, tror jeg 🙂

   8. august 2014 kl. 16:59

   • Sådan én der fylder hele ovnen, du ved 😉 Jeg ganger med 3 😉

    8. august 2014 kl. 17:01

   • thomaserex

    Skriv lige hvordan det går 😀

    8. august 2014 kl. 18:30

 12. Vibeke

  Som soja allergiker er det en udfordring at være vegetar, jeg bruger dog tit kokos smør, eller hvad man kalder det, som er i dåsen inden det bliver blandet. Jeg læser her i bloggen om havreflødeskum, hvorfra, hvordan? Det vil jeg rigtigt gerne vide.
  Kan det også bruges i stedet for soja fløde?
  Kokos virker ok, men er lidt sødt i madlavningen. Gode råd modtages meget gerne 😊

  14. september 2014 kl. 13:53

  • thomaserex

   Hej Vibeke 🙂

   I helsekostbutikkerne kan de bestille havreflødeskum hjem til dig. Du kan også få havrefløde, som kan bruges i mad men ikke piskes til skum. Det kan købes flere steder, som fx Irma og en del Føtex og Kvickly-butikker, mener jeg.

   Tilgængeligheden kommer meget an på, hvor i landet du bor. København og Aarhus har klart førertrøjen på, men andre steder er også med.

   14. september 2014 kl. 14:00

 13. Lene Christophersen

  Kan man mon erstatte hvedemelet med noget glutenfrit – har nogen prøvet?

  14. september 2014 kl. 17:35

  • thomaserex

   Beklager, det har jeg ikke erfaring med, men prøv at søge her på bloggen efter mine sukker- og glutenfri bananmuffins! 🙂

   14. september 2014 kl. 17:41

   • Lene Christophersen

    takker – tror jeg prøver med noget boghvede/havre el.l. så kan jeg fortælle om det virker 🙂

    14. september 2014 kl. 19:31

 14. Hej Thomas. Jeg lavede din banankage her igår, og den blev super god. Havde dog kun 2 modne bananer, og brugte for resten af indholdet bløde kogte æblebåde jeg havde most med en gaffel så der stadig var små bidder her og dér. Toppede med hjemmelavet kakaoglasur. Mums. Bananen smagte stadig igennem, og så var der små lækre æblebidder i. Tak for opskriften og inspirationen 🙂

  11. oktober 2014 kl. 11:39

 15. Ditte

  Super lækker kage!!
  Erstattede dog alt sukker med kokossukker og smeltede vivanis 92% chokolade ud over og det gjorde bestemt ikke noget 🙂 tak for gode opskrifter!!

  4. december 2014 kl. 22:26

  • thomaserex

   Dejligt 😀 Selv tak!

   4. december 2014 kl. 22:27

 16. Fantastisk kage! Lavede muffins, og de er intet mindre end perfekte! 😀 Elsker kage!

  14. maj 2015 kl. 18:27

 17. Rikke

  Har prøvet at bage den nu for 5. gang, men den falder altid sammen og ender i skraldespanden, tror bare jeg skal finde på noget andet at bruge bananer til…

  24. maj 2015 kl. 13:09

  • thomaserex

   Det lyder meget mærkeligt, det er en af de opskrifter, jeg får mest ros for. Husker du at komme kærlighed i? 😀

   24. maj 2015 kl. 13:12

 18. Gry

  Jeg bagte denne igår, med stor succes 🙂
  Jeg kan godt lide at der er lidt salt til det søde, så jeg dryssede en lille bitte smule groft salt på toppen, inden den røg i ovnen.. Og det kan virkelig anbefales! Mums!

  Rigtig god kage Thomas, tak for opskriften 🙂

  25. maj 2015 kl. 14:27

 19. Anja

  Hvor mange muffins bliver det til?

  14. februar 2017 kl. 09:44

  • thomaserex

   Det kommer an på formenes størrelse. Cirka 10 store.

   14. februar 2017 kl. 09:45

 20. Ann Jeanette

  Hej.
  Nu har jeg bagt denne skønne kage flere gange og den bliver lige god hver gang. Min mand er helt vild med den og bliver mega glad, hver gang jeg bager den – og han har smagt mange forskellige slags banankager ( også ikke-veganske ) og han roser den her til skyerne.
  5 ***** herfra 🙂
  Vh Ann Jeanette

  7. maj 2017 kl. 18:07

  • thomaserex

   Sikke en fin anmeldelse! Tusind tak for det til både dig og manden 🙂 Du får fem stjerner af mig 😉

   7. maj 2017 kl. 20:12

 21. Jeg har delt denne på min blog, da den er fantastisk, jeg håber det er okay med dig http://winchler.dk/2018/11/15/kanelsnegle-og-banankage/

  15. november 2018 kl. 10:32

  • thomaserex

   Hey Anja 😊 Dejligt, du kan lide opskriften. Så længe du linker og ikke kopierer opskriften er det helt ok. Du har dog stavet mit navn forkert 😜 Vh Thomas Erex

   15. november 2018 kl. 11:49

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.