Thomas Erex

VEGtober: Første uge

Om at spise ude:
Så er der gået en uge af VEGtober. Tillykke med din første uge på vegansk kost, hvis du leger med 🙂 Min mor klarer det godt og melder allerede om et lille fald i vægten. Hun er dog også begyndt at blive bekymret, for på fredag sker der noget, der potentielt er rigtig farligt, når man spiser vegansk: Hun er blevet inviteret ud! Åh-åh, hvad gør man så. Der vil jo helt sikkert være animalske produkter på bordet, og hvordan er det så lige, man bedst undgår dem uden at fornærme nogen og samtidig bliver mæt?

At spise vegansk hjemme er ingen udfordring ud over lidt startvanskeligheder, så det kan man sagtens gøre, men at tage sin veganisme under armen og begive sig ud i den ikke-veganske verden byder på en række udfordringer, som man ikke har derhjemme. Jeg har netop talt i telefon med min mor, og hendes bekymringer går især på sin egen evne til at sige og vælge fra, for de animalske produkter lokker hende jo, og hun vil ikke være uhøflig. Men samtidig har hun besluttet sig for at tage en madpakke med, der både kan tilfredsstille hendes smagsløg og imponere øjnene, så hun ikke føler, hendes mad er mindre lækker end de andres.

Som efterhånden garvet veganer er mit råd til min mor, at hun skal huske at tale med værten, før hun tropper op med sin egen mad. Det er ikke social acceptabelt at medbringe sin egen mad til en frokost eller middag uden at have talt med værten først. Og når man så taler med værten, er det vigtigt, at være pragmatisk og hjælpsom. Du kan forklare dine spisevalg og sige: “Jeg ville lige høre, om det er i orden, at jeg tager min egen mad med; jeg vil ikke være til besvær.”, men aldrig: “Jeg tager selv mad med, I skal jo nok have noget, jeg ikke spiser.” Det handler om, at vise respekt for værten, og vise, at man er indstillet på at tilpasse sig og hjælpe til, så man ikke er til besvær – selvfølgelig uden at gå på kompromis med sine valg.

Motivation
Med hensyn til motivationen til at lade de animalske produkter være, er det en god idé at oplyse sig selv og holde fast i sin beslutning. Hold fast i den forandring, der sker, for ellers vil du ikke kunne mære forskellen, og forandringen vil aldrig finde sted. Hold fast i, at du prøver denne nye måde at spise på af for din egen skyld, og at sociale konventioner ikke skal afbryde vejen mod dit mål. Andre mennesker vil måske mene, at de ved bedre, eller at dit valg ikke er et godt valg, men det er ikke deres bord, så det behøver du ikke lytte til. Du gør det, og det er dit valg, så det skal andre ikke bestemme over.

Oplysning er også en god ting til at motivere, for jo mere du ved om vegansk kost og dens virkning på din krop, jo mere vil du holde fast i den. Hvis du hellere vil mærke forskellen, så gør det, men hvis du samtidig gerne vil vide, hvad der konkret sker i din krop, så brug internettet til at oplyse dig selv. Læs om det, se videoer og deltag i debatter. Her er lidt at starte på:

Veg-starterkit fra Anima – generel starthjælp, helt gratis.

Vidste du, at dit blod bekæmper kræft op til syv gange bedre, hvis du spiser en sund vegansk kost? Her er en video om sundhedsfordelene ved vegansk kost.

En video, jeg endnu ikke har fået set, men som mine veganske kolleger anbefaler: A Delicate Balance

Og her er Leifs personlige historie om, hvordan han valgte at forandre sin kost og sit liv.

Krop i forandring
Du kan sikkert allerede mærke forandring i din krop efter en uge. Det kan min mor i hvert fald, hun melder om meget mere energi og en mave, der larmer mere end den plejer. Det er helt normalt med en rumlende mave i starten, dit system ændrer sig og omstiller til den ny og bedre kost, så det vil uundgåeligt kunne mærkes. Der går nogle få uger, så skulle den skid være slået 😉 og dit system vil føles bedre end nogensinde. For mig tog det tre uger, men det kan sagtens gå hurtigere eller tage en uge eller to mere.

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.