Thomas Erex

Julefrokost

vegansk julefrokost

Haps, haps, haps, og noget med snaps! 😉

Jule(frokost)tiden er ikke helt let for en veganer, for det handler meget om traditionelle danske retter – og det involverer masser af animalske produkter. Ud over at det kan være en følelsesmæssigt svær tid, hvor man er omgivet af en masse ting, der vækker ubehagelige billeder i hovedet på en veganer, kan det også være lidt en praktisk udfordring. Hvordan klarer man lige julefrokosterne, skal man lave en masse mad selv, kan man tillade sig at bede andre tage hensyn, eller skal man simpelthen bare holde sig til snapsen?

Selvom jeg er fan af den sidste mulighed (ud over, at det gerne måtte være en lidt mere appetitlig drik end snaps), så er det nok ikke den optimale løsning, hvis man skal være mæt. Og det skal man vel, selvom det for mange ikke kun er det, julefrokost handler om. Så man må i gang med at kokkerere selv og eventuelt få en god ven/veninde/kollega/kusine til at være med på veganervognen, så der er lidt mere at vælge imellem. Heldigvis er mange søde til at gøre deres retter veganske, når det kun er få ting, der skal ændres, så hvis man lader folk vide, at man er veganer, skal der nok være en enkelt venlig sjæl eller to, der undlader æggene, skifter smørret ud med plante-smør (uden mælk) eller finder en vegansk opskrift frem.

I fredags var jeg til julefrokost med tre gode venner, hvor jeg havde stået for at lave det meste af maden. Jeg havde lavet risdeller, pastinakfilet med remoulade, nødde/linsepostej, kikærtesalat (a la tunsalat (som vi dog aldrig fik på bordet)) og risalamande. Som I kan se, ligner det meget traditionel julefrokostmad (frikadeller, fiskefilet, leverpostej og risalamande), så det ville være meget let at smugle disse ting ind på et traditionelt julefrokostbord, uden at nogen ville se skævt til “den mærkelige veganer”. Til vores lille julefrokost i fredags havde vi også kartofler, brunede kartofler, rødkål og sovs, hvilket alt sammen let kan indgå på det veganske julefrokostbord – de brunede kartofler og sovsen laves på vegansk ved at skifte ko-smør ud med plante-smør og bruge vegetabilsk bouillon.

Opskrifterne skal I selvfølgelig ikke snydes for, så de kommer her. Jeg har ikke lavet mine egne opskrifter 100%, men jeg har ladet mig inspirere af andre bloggeres opskrifter. Selvom jeg ikke har fulgt opskrifterne helt, vil jeg ikke skrive dem ind som mine egne, men i stedet bare linke til de originale opskrifter, som I så selv kan lege med 🙂 Jeg har dog et par råd til hver opskrift, som jeg gerne vil dele.

veganske frikadeller med ris

Risdellerne her er inspireret af Vegisterkaker fra bloggen Veganmisjonen. De ligner medisterfrikadeller, som nordmændene traditionelt spiser til jul. Jeg lavede dellerne uden blomkål og kom i stedet revet gulerod i, men jeg vil gerne prøve den originale opskrift af, for det ser virkelig godt ud. Min anbefaling her er, at du rammer konsistensen rigtig. Er de for våde, splatter de lidt ud, men er de ikke våde nok, så bliver de også tørre at spise. Lav en testdelle eller to og smag, før du steger alle dellerne.

pastinakfilet

Pastinakfilet og halleluja! De er lækre. Især, når de lige er lavet. Ligesom så meget andet, der er paneret, er de bedst friske. Men du kan nu godt lave dem i forvejen og varme dem i ovnen, det bliver også helt godt. De her er lavet lidt på fri fantasi, men jeg går nok ud fra Lunas opskrift, for det er den jeg lærte pastinakfileterne at kende fra. Hun kalder det fredsfisk, og det er et glimrende nyt navn til det, der egentlig hedder krigsfisk, fordi det blev opfundet som erstatning for fiskefilet under krigen. Mit råd her er at gøre som Luna, stege dem, ikke koge dem. Det bliver rigtig lækkert. Og så laver jeg min dej lidt anderledes. Jeg bruger almindeligt hvedemel i stedet for kikærtemel (eller måske en blanding) og vand i stedet for mælk, og så smager jeg dejen til med sennep og lidt sojasauce. Sennep (bare en spsk eller to) synes jeg er vigtigt i dejen, det understreger nogle smagsnuancer i pastinakken og passer bare godt til panering, synes jeg.

postej

Tjuhej og “løvpostej” 😀 Den her er nok egentlig mest min egen improvisation over så mange gode linsepostej-opskrifter. Du kan gøre det på et utal af måder, men her er hvad jeg gjorde.

200 gram røde linser
1 løg
100 gram hasselnødder
sojasauce (cirka 4 spsk – smag til)
1 tsk timian
½ tsk rosmarin
(½ tsk merian)
lidt muskat
peber
4 spsk majsmel (evt. andet mel)
(lidt bouillonpulver – eller evt. karry)

Kog linserne møre. Mens de koger, blender du først hasselnødderne i en foodprocessor, og derefter også løget. Når linserne er kogt færdig, dræner du vandet fra, og smider dem med i foodprocessoren og blender det lidt. Rør derefter resten af ingredienserne i, smag ordentligt til og bag postejen i en rugbrødsform ved 200ºC i 20-30 min.

risalamande

Og så er der selvfølgelig risalamanden med kokosflødeskum, som jeg har linket til før. Her er den serveret med fortyndet, og varmet, jordbærgrød, fordi det var det letteste, som ikke var kirsebærsauce. Og jeg er altså ikke stor fan af kirsebærsauce. Mit råd her er, at tilsætte kornene fra vaniljestangen, når du blander den kolde grød med kokosflødeskummen. På den måde synes jeg, man får mere vaniljesmag med i risalamanden.

God julefrokost-sæson 😀

Advertisement

9 responses

  1. MUMS!!! Jeg vil til din julefrokost NU! 🙂

    4. december 2012 kl. 20:56

    • thomaserex

      Haha, du er sød 😉

      4. december 2012 kl. 21:00

  2. Du har lavet ris à la manden! 😀

    4. december 2012 kl. 21:29

    • thomaserex

      Ja da, og jeg laver den igen til juleaften 🙂

      4. december 2012 kl. 22:36

      • Ih jeg bliver helt stolt! 🙂

        4. december 2012 kl. 23:05

  3. Det ser rigtig läkkert ud og fandt da helt sikkert lidt läkkerier som kommer på vores svensk/danske julebord, Siger takker for tipset! Og er da sulten efter mere!

    Mvh

    Dansken /// http://www.danskisverige.wordpress.com

    5. december 2012 kl. 11:21

    • thomaserex

      Dejligt 🙂 tak for det!

      5. december 2012 kl. 12:12

  4. Marianne

    Ej, hvor ser det lækkert ud! Masser af god inspiration til ting jeg kan lave i dette “kødhelvede” (pardon my French) af julefrokoster 🙂

    7. december 2012 kl. 21:17

    • thomaserex

      Ja, det her var i hvert fald klassikeren – jeg tænker lidt på at lave en lidt mere farverig version også, for brunt i brunt er altså lidt kedeligt i længden 🙂 Jeg kan i hvert fald godt lide at smække noget vintergrønt på bordet også.

      7. december 2012 kl. 22:00

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.