Dahl med tomatpuré
“Thomas, al din mad er fuld af tomat!” Jeg ved det godt! 😀 Men det er jo, fordi tomat, og især tomatpuré, gør alting godt. Argh, okay, måske ikke banankage, men du forstår. Der er en del af mine yndlingsretter, der indeholder, eller kan indeholde, tomat i en eller anden form. Jeg foretrækker faktisk tomatpuré i stedet for ketchup – eller i hvert fald en ketchuptype med et højt indhold af tomatkoncentrat. Nogle gange kan man dog blive overrasket over, at flasken med ketchup rent faktisk indeholder mere tomatkoncentrat end flasken på hylden ved siden af, som kalder sig for “Tomatpuré”. Her tænker jeg på Beauvais’ tomatpuré, som indeholder så meget vand, at procentdelen af tomatpuré er lavere, end den er i især de økologiske ketchuptyper. Vidste du i øvrigt godt, at noget ketchup faktisk nærmere er rød æblemos? Billige ketchuptyper indeholder nemlig tit en hel del æble.
Hvis du gerne vil spare penge, når du skal have ketchup, men samtidig ikke vil lave den helt fra bunden, så køb i stedet nogle dåser med tomatpuré og bland noget vand, salt og citronsaft i puréen. Det er det, Beauvais gør. Du kan selvfølgelig også tilføje sukker, krydderier eller endda æblemos, hvis du skulle have lyst til det. Og hvis du er i tvivl, om det kan betale sig, så kig lige efter kiloprisen på hhv. de små dåser og den store flaske, næste gang du står ved hylden i supermarkedet.
Hov, nu kom det vist til at handle om ketchup, det var ikke helt meningen. Men nu forstår du nok, at jeg er ret glad for tomat, og så kan du nok også forstå, hvorfor det her er min yndlingsdahl. Der skal nemlig masser af tomatpuré i! Det her er ægte comfort food. Det er hurtigt lavet, det er lækkert, og så er det perfekt til en regnvejrsdag, hvor du bare gerne vil sidde i sofaen under et tæppe.
Til 4 personer:
(Eller bare en enkelt madblogger, der elsker dahl lidt for meget, og som i øvrigt får ret ondt i mavsen. Av.)
1 finthakket rødløg
3 maste og hakkede fed hvidløg
2 cm revet ingefær
1 fintsnittet, lille, rød chili
2 tsk spidskommen
2 finthakkede gulerødder
1 finthakket, rød peberfrugt
400 g. økologiske, røde splitlinser fra Urtekram
1½ liter grøntsagsbouillon (cirka)
2 dåser tomatpuré
peber
mere spidskommen!
Sauter rødløg, hvidløg, ingefær og chili sammen med spidskommen i lidt olie i en gryde. Når løgene er klare, og der dufter godt af ingefær, hvidløg og spidskommen, så tilsæt gulerødder og peberfrugt, og lad det sautere med et par minutter, indtil det er mørt. Tilsæt så linserne og en liter af bouillonen (den må gerne koge – du kan fx tilsætte bouillonpulver/-terning og så kogt vand fra din el-kedel). Lad det koge til linserne er møre – det vil sige kogt ud (cirka 20 minutter) – og tilsæt mere vand undervejs, hvis det er nødvendigt. Når dahlen er kogt færdig smager du til med peber, mere spidskommen og evt. salt. Tag den så fra varmen, og rør tomatpuréen i. Smag til en sidste gang, og server så din dahl med fx (brune) ris eller, som på billedet, med kogte speltkerner. Drys med hakkede nødder for at få lidt knas. Fx ristede eller røgede mandler, cashewnødder eller pistacienødder.
MmM, så er der hyggelig mad!
Det er måske et lidt fjollet spørgsmål, men hvad er “Dahl” helt præcist? Lækkert ser det i hvertf fald ud 🙂
12. juni 2013 kl. 13:47
Dahl er indisk linsegryderet 🙂 Mmm, og det er yndlingslækkerhed!
12. juni 2013 kl. 13:52
Ja, Dhal er fantastisk lækkert, jeg serverede det for nogle år siden for mine forældre, os de var himmelhenrykte. Også fordi deres søn normalt ikke laver mad til dem. (det staves for resten Dhal ).
17. juli 2016 kl. 10:46
Der er mange måder at stave det på, nogle skriver “dal”, nogle “daal”, nogle “dahl” og andre “dhal”.
18. juli 2016 kl. 14:42
Hvad er størrelsen på din dåse tomatpuré? 🙂
31. maj 2017 kl. 08:21
Hej Lea 🙂 140 g. er vist standardstørrelsen, og det bruger jeg.
6. juni 2017 kl. 18:44