Thomas Erex

Bønnebøffer

vegansk, grill, bøf, bøffer, bønner


Mmm… bøffer! Siden Urtekram gav mig en pakke med bønner og linser at arbejde med, har jeg tænkt, at nogle af bønnerne skulle blive til bøffer. Og så valgte jeg de to typer bønner, hvis navne er ganske uveganske, nemlig kidneybønner (altså nyrebønner) og butter beans (smørbønner). Men det var nu ikke så meget på grund af navnet, men mere fordi de er rigtig gode til netop dette formål. Bøfferne får en lækker stegeskorpe, uden at de bliver tørre og kedelige. Perfekt til grillsæsonen, hvor der er masser af bøffer på menuen. De kan dog ikke tilberedes direkte på grillen, men du kan godt lave dem i forvejen og varme dem på grillen, eller stege dem i en foliebakke på grillen.

Fordelene ved at lave dine bøffer af bønner eller linser er mange. Udover, at der er masser af variationsmuligheder, så får du en sund bøf, der er rig på protein, har en lav fedtprocent og indeholder fibre. Det er både godt for dine smagsløg og resten af din krop. Derudover er bønnebøffer meget miljøvenlige, men den største bonus er, at de er dyrevenlige. Når du vælger grønne proteiner, gør du altså ikke kun noget godt for dig selv, men også for miljøet og vores venner, dyrene.

Til cirka 8 bøffer:
1 dåse økologiske, røde kidneybønner fra Urtekram
1 dåse økologiske butter beans fra Urtekram
1 løg
4 fed hvidløg
En lille håndfuld persille
4 spsk havregryn
4 spsk mel
2 spsk grillkrydderi*
salt og peber
1 spsk HP-sauce
2 spsk ketchup

Smid løg, hvidløg og persille i en foodprocessor og blend. (Hvis du ikke har en foodprocessor kan du rive løg og hvidløg, og hakke persillen.) Tilsæt så de to dåser med bønner (drænet for væske) og blend til en fars. (Ingen foodprocessor? Brug en stavblender eller måske endda en kødhakker?) Tilsæt så resten af ingredienserne, og rør godt rundt. Lad nu farsen hvile en halv time, så havregrynene og melet kan trække væske til sig og give farsen den rette konsistens.

Husk at smage til! En lækker fordel (af rigtig mange) ved at spise vegansk er, at man trygt kan spise rå fars uden at bekymre sig om diverse farer, der er forbundet med at spise råt kød eller rå æg. Så grib en ske og smag på din fars, så du kan sørge for, at den er lige præcis som den skal være.

Når farsen har hvilet og samlet sig, former du bøfferne og steger dem i lidt olie på en pande. (Du kan også forme dem på et stykke bagepapir og bage dem ved 200ºC i 10-15 min., men de bliver ikke helt lige så gode. Varm pladen op først, så du sætter bøfferne direkte på den varme plade.) Farsen vil klistre sig fast til dine hænder, men hvis du fugter dine hænder med lidt vand, kan du let forme bøfferne uden for meget klister. Alternativt kan du forme bøfferne med to store skeer og sætte dem på panden, eller du kan forme dem på et stykke bagepapir drysset med lidt mel, hvorfra du tager dem med en palet og sætter dem på panden.

Steg dem ved jævn varme til de har flot stegeskorpe, og lad dem så hvile lidt på en tallerken, før du spiser dem fx med en god portion kartofler og salat (eller måske en kartoffelsalat), i en burger med pomfritter til eller i en pita.

*Du kan selvfølgelig sagtens blande dit eget, fx med paprika, røget paprika, løg- og hvidløgspulver, chilipulver eller cayennepeber, og måske timian, oregano og/eller basilikum.

Advertisement

8 responses

 1. Ruth Helena Sørensen

  Hej. Lyder lækkert…skal vandet fra dåserne også i?

  27. maj 2013 kl. 08:24

  • thomaserex

   Nej, vandet skal ikke bruges 🙂

   27. maj 2013 kl. 08:25

 2. Jenny

  Lyder super lækkert.. men.. indeholder bønnerne i sig selv så meget væske som havregrynene og melet kan suge? Lyder bare helt utroligt at der ikke skal vand e.l. i – men jeg indrømmer da at jeg ikke har prøvet (endnu – men det kommer bestemt). 🙂

  27. maj 2013 kl. 15:11

  • thomaserex

   Hej Jenny 🙂
   Ja, det gør de faktisk. Og farsen bliver endda ret blød og fugtig. Man kunne sagtens komme endnu mere mel og havregryn i, så ville bøfferne blive fastere, men samtidig også tørre.

   Prøv det endelig, og meld tilbage, hvad du synes om konsistensen 🙂

   27. maj 2013 kl. 15:15

 3. Mmm, lyder utroligt lækkert! jeg elsker veganske bøffer, og det er altid meget fint at få lidt inspiration 😀

  2. juni 2013 kl. 08:21

 4. IsaBissa

  Okay så, de første 3 bøffer blev rigtig gode, men de 4 sidste kan jeg ikke rigtig få en god skorpe på, måske er de lidt for tykke og så bliver de også bløde indeni? Men den “rå” dej smager også godt, det er jo heldigvis ikke kød 😉
  Ellers lækker opskrift!

  6. juni 2013 kl. 18:34

  • thomaserex

   Det lyder som om, at panden ikke var varm nok, da du lavede de fire sidste – eller måske manglede der fedtstof? Ellers skulle de jo gerne blive som de tre første 😉

   Bøfferne er lidt bløde indeni, når de er varme, ja. Når de bliver kolde, bliver de dog fastere. Man kan selvfølgelig godt skrue op for mængden af havregryn/mel for at gøre dem fastere, men så bliver de også mindre lækre, synes jeg:)

   6. juni 2013 kl. 18:45

 5. haha har selv skrevet en bog der hedder Jack og bønne-bøffen

  8. oktober 2018 kl. 09:07

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.