Thomas Erex

Mor Hannes [kabånajer] & kartoffelsalat

veganske karbonader, vegetar, kødfri


“Prøvliåhørherikå! Jeg er fra Aarhus, ik’å. Og her i Aarhus, der siger vi altså [kabånajer], og så’n er det bare.” En af mine livretter, fra dengang “livret” åbenbart rimede på død, var karbonader. Det var selvfølgelig mors karbonader, der var de bedste i hele verden, og det er de såmænd stadig, for min mor er rigtig dygtig til at lave og spise vegansk mad. Derfor skal denne opskrift opkaldes efter min mor. Hun taler mere aarhusiansk end nogen anden, jeg kender, og det er både grimt, charmerende, underholdende og hjemligt. Når min mor siger karbonader, så siger hun det med mere autoritet og autencitet i stemmen end Claus Meyer eller nogen af de andre folkekære tv-kokke. Hun siger det på ægte aarhusiansk med j, hvor der eller skulle være d: “Så’ der [kabånajer], Thomas!”

Det her er min første opskrift i lang tid. Jeg har haft travlt med så meget, så jeg har ikke følt overskud til at lave opskrifter og blogge. Jeg er blandt andet blevet færdig med min kandidatuddannelse i Engelsk og Film & Medier, hvor jeg skrev speciale om alternativer til mainstream madkultur i USA. Det var et hårdt forløb, selv jeg jo brænder for emnet og også kom en del ind på vegansk madkultur og veganisme i det hele taget. Jeg er så glad for endelig at have modtaget papirerne og være officielt færdig med uni. Nu er jeg jobsøgende, så hvis nogen derude skulle kende nogen, der har brug for mig, må I endelig gerne sende dem min vej. I kan finde mig på Linkedin her.

Til 6-8 kabånajer:

65 g. lys sojagranulat (fx Soy4You)
3 dl stærk bouillon (1 hel terning i 3 dl kogende vand)
1 stort løg (175 g.)
100 g. squash (cirka en tredjedel af en squash)
1 stængel bladselleri
4 spsk havregryn
5 spsk (hvede)mel
1 drys røget paprika
½ tsk muskat
Masser af friskkværnet peber
Rigeligt (urte)salt

Rasp til panering
Rapsolie og vegansk smør til stegning

Forbered først den stærke bouillon og udblød så sojagranulatet heri i 10 minutter. Hæld overskydende væske i en skål (du kan bruge det, når du skal forme kabånajerne).

Kør løg, squash og bladselleri fint i en foodprocessor eller riv det på et rivejern. Bland så det udblødte granulat i. Hvis du har fået fat i en granulat, der ikke er helt så fin som Soy4You, kan du køre den udblødte granulat lidt i foodprocessoren, til det har en mere farsagtig konsistens. Hvis den er alt for grov, er det svært at forme kabånajerne.

Tilsæt gryn, mel og krydderier, og rør godt rundt et lille minut. Smag til og sørg endelig for, at farsen er salt nok til din smag. Lad farsen hvile på køl, til du vil forme og stege kabånajerne. Lad farsen hvile mindst et kvarter. Smag gerne til igen. Vegansk fars er ikke farlig at smage på.

Form 6-8 kabånajer (jeg laver gerne 6 store, men de er lettere at styre på panden, hvis de er mindre). Brug resten af bouillonen (eller bare vand) til at holde dine hænder våde, mens du former dem. Det gør det meget lettere at forme kabånajerne, uden at de klistrer til dine hænder, og så gør det det lettere for raspen at sidde fast. Vend kabånajerne i rasp og steg dem ved god varme på en pande med rigeligt olie og vegansk smør. Sojagranulat indeholder så godt som intet fedt, så du bliver nødt til at give den gas med fedtet for at få en lækker og autentisk smag af kabånajer.

Server med klassisk tilbehør eller, som jeg foretrækker, med en grøn salat og en frisk kartoffelsalat. Den skal du selvfølgelig ikke snydes for opskriften på, så den kommer herunder.

karbonader-prep veganske karbonader, vegetarisk, uden kød

Frisk kartoffelsalat med radiser og purløg
750 g. kogte, kolde kartofler i mundrette bidder
2 dl sojayoghurt uden sukker (fx Sojade) eller iMat fraiche fra Oatly
1 lille bundt radiser, fintskårne
1 bundt purløg, finthakket
1 tsk sennep
1 tsk løgpulver
2 spsk citronsaft
½ tsk salt (eller efter smag)
friskkværnet peber

Vend alle ingredienser godt sammen i en skål, smag til, og lad kartoffelsalaten hvile på køl, til du serverer den. Vent gerne lidt med at smage til, så smagene får lov at trænge frem og blande sig med sojayoghurten. Hvis du kun kan få fat i en sojayoghurt med sukker, kan du kompensere for den søde smag med ekstra salt.

karbonader og kartoffelsalat

Advertisement

27 responses

 1. villadsclaes

  Fint indlæg. Det tog mig noget tid at udtale det korrekt, men man er vel fra ååååårhus

  Fra: “Kærlighed & Kikærter” [mailto:comment-reply@wordpress.com] Sendt: 14. maj 2015 13:21 Til: villadsclaes@live.dk Emne: [Nyt indlæg] Mor Hannes [kabånajer] & kartoffelsalat

  thomaserex posted: ” “Prøvliåhørherikå! Jeg er fra Aarhus, ik’å. Og her i Aarhus, der siger vi altså [kabånajer], og så’n er det bare.” En af mine livretter, fra dengang “livret” åbenbart rimede på død, var karbonader. Det var selvfølgelig mors karbonader, der var de be”

  14. maj 2015 kl. 18:44

 2. den opskrift glæder jeg mig til at prøve i aften! 🙂

  15. maj 2015 kl. 12:23

  • thomaserex

   Dejligt 🙂 Du må gerne melde tilbage, om du kan lide den!

   15. maj 2015 kl. 12:28

 3. Nanna

  Så fik jeg lige spis tre stykker!!
  det mætter godt 😛
  tak for opskriften. 🙂

  18. maj 2015 kl. 18:37

  • thomaserex

   Dejligt, du blev mæt 😉 selv tak!

   18. maj 2015 kl. 18:51

 4. Karin

  Jeg lavede kabånajer her til aften og de blev mega gode. Min mand lavede den gammeldags og mindre medfølelende slags, men smagte på mine og synes det smagte så godt, at vi kun behøver at lave en slags kabånajer næste gang – nemlig dine!

  18. maj 2015 kl. 19:02

  • thomaserex

   Fantastisk! Det er jo lige præcis det, jeg gerne vil høre. Hvor er det dejligt. Tak, fordi du skrev 🙂

   18. maj 2015 kl. 19:54

   • Karin

    Selv tak. Tak for dine gode opskrifter og store passion. Sammen med morsbrød og Lunas linsedeller er karbonaderne nu på listen over faste hverdagsretter som vi begge spiser med velbehag. Velsmag er nemlig nøglen til, at jeg kan snige dyrevenlige retter på menuen hos min kødspisende omgangskreds og overraske dem positivt.

    19. maj 2015 kl. 09:33

 5. MrsBusk

  wow – hvor er de lækre.
  Jeg kan dog ikke li’ bladselleri, så i stedet for de stængler brugte jeg en hel squash (ikke for stor). Måske en anelse mere havregryn var min reaktion, da selve ‘farsen’ var noget blød inden de blev stegt på panden.
  Men på den anden side, så kan sådanne banditter med mel i også blive alt for tunge, hvis man ikke passer på.
  Super lækker opskrift fra dig Thomas! Min familie var glade og vi (tre personer) kunne ikke spise hele portionen. Men hey, så er der lækker frokost til i morgen.

  18. maj 2015 kl. 21:49

  • De smager himmelsk på et stykke rugbrød dagen efter!

   1. september 2015 kl. 19:20

 6. Carsten

  Så er konen kørt for at købe et par ingredienser vi ikke havde og hente ungerne i børnehaven. Nå hun kommer hjem skal jeg i gang med at lave din opskrift og jeg glæder mig rigtig meget til at prøve dem 🙂

  Mvh udvandret nordmand (eks-dansker).

  20. maj 2015 kl. 16:45

  • thomaserex

   Dejligt 😀 I må lige melde tilbage, hvad I synes. God fornøjelse.

   20. maj 2015 kl. 17:23

   • Carsten

    De var skijegoe! Jeg spiste mig alt for mæt 🙂 De skal vi lave igen og igen og igen… Tak for dejlig opskrift! Jeg deler den lige med norske veganere på Veganprat på Facebook.
    Mvh Carsten

    20. maj 2015 kl. 20:14

   • thomaserex

    Fedt! 😀

    20. maj 2015 kl. 21:10

 7. Jeg har serveret dine karbanajer for en veninde her til aften, som helt bestemt mente, at de flot kunne leve op til deres kødalternativ. Det mener jeg iøvrigt også, og det bliver ikke sidste gang de kommer på bordet.

  De var til UG med kryds og slange! Vi kunne også trille og spiste 2 hver og kartoffelsalat (som dog var min).

  25. maj 2015 kl. 23:08

  • thomaserex

   Hvor dejligt! Tak, fordi du skriver det. 😊

   25. maj 2015 kl. 23:12

 8. peltonhj

  1000 tak for den her dejlige opskrift, det smagte super lækkert og jeg glæder mig allerede til, at lave dem igen.
  Mvh. Patrick

  27. maj 2015 kl. 11:15

  • thomaserex

   Selv tak, Patrick 🙂 tak, fordi du skriver det!

   27. maj 2015 kl. 11:22

 9. Louise Volfing

  Dem vil jeg straks give mig i kast med ! Vil lige tilføje at jeg forleden lavede din linsepostej som simpelthen er fantastisk! Virkeligt noget jeg har savnet som ny vegetar 😀
  Vil dog indrømme at jeg udskiftede hasselnødderne med valnødder da jeg ikke havde andet liggende 😀

  17. november 2015 kl. 19:13

  • thomaserex

   Dejligt 😀 Jeg er sikker på, du vil elske kabånajerne!

   17. november 2015 kl. 19:18

 10. Ylva Larsen

  Så fik jeg endelig prøvet din herlige kabånaje opskrift – de blev helt vildt gode, tak for endnu en livret! 🙂

  12. januar 2016 kl. 22:59

  • thomaserex

   Dejligt! 😀

   12. januar 2016 kl. 23:38

 11. Line

  Kære Thomas! Nu er det tredje gang, at jeg giver mg i kast med denne opskrift. Desværre er det endnu ikke lykkedes mig at lave en fast fars, synes alt for nemt de skiller, da det er vådt, også selvom jeg tilsætter store mængder mel. Har du et godt råd?
  Kærlig hilsen Line

  26. september 2016 kl. 17:39

  • thomaserex

   Hej Line. Det lyder da træls! Husker du at hælde overskydende vand fra sojafarsen, når den er udblødt? Mit bedste råd er at følge opskriften, røre godt rundt og være nænsom, når du former kabånajerne.

   26. september 2016 kl. 22:23

 12. Line Kastberg

  Hej Thomas
  Er helt ny i at bruge din side, så beklager, hvis jeg har overset det et andet sted:
  Har du nogen erfaring med at fryse karbonajerne?
  Jeg mangler et dyrevenligt alternativ, jeg kan smide i fryseren hos mine gamle, så jeg let kan spise med uden at min mor hver gang skal bruge ekstra tid i køkkenet – så kunne det også være, at det blev så nemt for dem, at de kunne finde på at gå i dem selv når jeg ikke var der 😉
  Måske du ellers har andre idéer? Jeg har i forvejen falafeller liggende.
  På forhånd tak for masser af inspiration – jeg kommer til at lave en masse af dine retter.

  28. december 2016 kl. 12:50

  • thomaserex

   Hej Line 🙂 Dejligt, velkommen til!

   Jeg plejer at spise det hele, før vi når dertil, men jeg kan ikke se, hvorfor de ikke skulle kunne klare en tur i fryseren. Jeg er sikker på, det fungerer helt fint.

   Og godt initiativ at fylde fryseren hos de gamle med veganske lækkerier 🙂

   28. december 2016 kl. 13:14

   • Line Kastberg

    Mange tak for superhurtigt svar – jeg prøver at fryse dem, og ser, hvad det bliver til 🙂

    28. december 2016 kl. 14:24

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.