Thomas Erex

Il bello dell’autunno

Veganske fyldte portobello-svampe med grønkåls-/speltkernesalat

Efteråret er min yndlingsårstid. Jeg er vild med det skarpe lys, den isnende kulde, den susende vind, de hvirvlende bladene, der lyser op i alle naturens flotteste nuancer og ikke mindst maden, der hører efteråret til. Det er groft, varmt og nordisk, når det er bedst. Pastinakker, grønkål, rødbeder, svampe, kartofler, hokkaido, løg, moskusgræskar, selleri, blomkål, jordskokker, hvidkål, rødkål… Hvordan kan man andet end elske denne farverige årstid?

Retten her har jeg udviklet i samarbejde med min kære veganerkollega, Luna, som du kender fra Månebarnet. Vi var i februar til fællesspisning med en bunke vegetarer og veganere hos den søde Susanne, også kaldet Mama Sus, hvor vi blev udfordret i en mad-dyst. Susanne havde bedt os alle medbringe en ingrediens fra vores køkken, som vi havde svært ved at få brugt. Ingredienserne blev lagt i en stor bunke, og fire af os blev udpeget til at deltage, fordi vi (med Susannes ord) var “de største madører” i flokken. Luna og jeg kom på samme hold og skulle så dyste mod det andet hold, som bestod af Per og Jakob. Vi skiftedes til at vælge en madvarer fra bunken indtil der ikke var flere. Af de madvarer vi havde skrabet sammen, skulle vi så dyste om at lave de lækreste retter. Og det var altså her, at denne lækre ret opstod. Jeg har justeret lidt på den, men den er uhyre tæt på sit oprindelige jeg, for det var en født vinder. “Il bello dell’autunno” er italiensk og betyder “det smukke ved efteråret” eller “efterårets skønhed”, hvilket jeg synes er mere end passende for denne lækre ret, og så er det da klart, at retten skal hedde noget med bello, når nu den smukke portobello er hovedingrediens.

Opskrift til 4 fyldte portobello-svampe:

4 portobello
lidt olie
1 aubergine
6 fed hvidløg
saft og gerne skal af ½ citron
1 dåse tomatpuré
1 tsk. hakket, frisk rosmarin
½ tsk. paprika
1 knivspids røget paprika
½ tsk. løgpulver
lidt vand
salt og peber

(evt. 1 dl hakket blomkål for lidt knasende sprødhed)

Rens svampene for jord – gerne med en børste, undgå at bruge vand – og fjern stokkene (hak dem med i fyldet). Sæt dem til side på en bageplade med bagepapir eller i et ovnfast fad. Skær så auberginen i små stykker, og steg dem på en pande ved høj varme i lidt olie. (Sådan en aubergine sluger en hel del olie, så hvis du vil undgå at retten bliver alt for oliedryppende, kan du stege i tamari/sojasauce, bouillon eller måske rødvin.)

Hak eller pres hvidløget og tilsæt det. Skru lidt ned for varmen. Rør rundt indtil auberginen er blød og mørk i farven, og tilsæt citronsaft og skal, og straks derefter krydderierne. Tilsæt så tomatpuréen ved at gøre plads midt på panden og brænde puréen af et halvt minuts tid. Rør gerne lidt i puréen, mens du brænder den af, men bland den først med det andet efter 20-30 sekunder.

Rør godt rundt og tilsæt evt. lidt vand, så blandingen ikke er alt for tør. Smag til! (Det er vigtigt. Hvad mangler? Lidt mere citron, salt eller måske peber?) Kom hakket blomkål i, hvis du vil have lidt sprødhed med i retten, det er en lækker tilføjelse, men jeg foretrækker egentlig retten uden.

Kom nu fyldet i svampene, krydr toppen med rosmarin og peber, og bag dem så ved 200°C i cirka 10 minutter. Svampene skal ikke have for meget, så mister de formen, de skal bare lige tilberedes og gennemvarmes.

På billedet har jeg serveret svampene med en sauce, som jeg har lavet ved at koge panden, jeg lavede fyldet på, af med lidt rødvin og bouillon og en lækker efterårssalat. Efterårssalat laver du ved at koge 1 dl speltkerner, hælde vandet fra, og mens kernerne stadig er varme, blander du dem med en ordentlig håndfuld finthakket grønkål, en halv fintsnittet porre (evt. fra frost), en god håndfuld hakket persille og en halv, hakket peberfrugt for farven. Vend salaten i en dressing af sennep, citronsaft, salt, peber og lidt vand eller olie, for at gøre den tyndere.

Bon appetit & glædeligt efterår 🙂

Advertisement

12 responses

 1. Hvor er jeg bare enig med dig. Jeg er helt uforstående, når folk sukkende konstaterer at NU er det da også blevet koldt og klamt, fordi det er efterår. Jeg hiver et par benvarmere og et tørklæde på og SUGER efteråret til mig. Jeg synes det er en smuk afrunding af sommeren, på en lettere melankolsk men stemningsfyldt måde. Mmm… 🙂
  Det er en rigtig lækker opskrift. Jeg er en sucker for alt hvor aubergine indgår, så den skal klart afprøves!
  Godt efterår til dig også, og tak for en fin og inspirerende blog 🙂

  22. oktober 2012 kl. 10:39

  • thomaserex

   Hej Sheila, tusind tak for din kommentar 🙂 Uh ja, melankolsk og stemningsfyldt er fantastisk! Håber, du kan lide opskriften, når du får den afprøvet.

   22. oktober 2012 kl. 12:33

 2. Det her er vanvid. At kombinere svampe og aubergine, også endda hylde den som en efterårsret.
  … Jeg græder indeni af jeres genialtet! .__.

  23. oktober 2012 kl. 15:07

 3. Oly

  Opskriften er på menukortet her hos os i morgen. Glæder mig til at prøve den, da vi elsker svampe 🙂

  23. oktober 2012 kl. 19:21

  • thomaserex

   Dejligt 🙂 Lad mig endelig vide, hvad I synes. Det er en af mine favoritter, så jeg håber, I kan lide den.

   23. oktober 2012 kl. 21:03

   • Oly

    Jeg synes, retten smagte skønt. Mens min mand syntes, den var for syrlig med citronen. Men hver sin smag! 😉 Jeg blev også inspireret tilat lave en krydret kartoffel- eller rodfrugtemos til at komme på portobelloerne, som skal afprøves i den kommende uge 🙂

    27. oktober 2012 kl. 09:43

   • thomaserex

    Sjovt, jeg synes slet ikke, den er syrlig, men meget sød 🙂 Lækkert!

    27. oktober 2012 kl. 11:24

 4. Hvis jeg bringer gamle Disneyfilm og kage (uden lakrids), vil du så lave det til mig en dag, Thomas? 😀

  24. oktober 2012 kl. 16:34

  • thomaserex

   Rikke, jeg HAR jo Disneyfilm! 😉 Men ja, det kan vi da sagtens finde ud af.

   24. oktober 2012 kl. 16:38

 5. Du har ikke Taran og den magiske gryde! Eller Lilo og Stich. Eller Skatteplaneten (selvom du ikke kan li’ den…)

  24. oktober 2012 kl. 16:52

  • thomaserex

   Du skrev gamle, kun en af dem er gammel.. men den vil jeg til gengæld gerne se 🙂

   24. oktober 2012 kl. 16:56

 6. Deal. Den er endda så gammel at jeg ejer den på VHS, men det er da ingen forhindring!

  24. oktober 2012 kl. 19:07

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.