Thomas Erex

Kiksekage med kærlighed

luksus kiksekage

Kiksekage er helt klart en af mine yndlingsdesserter. Hele mit liv har min søde tante stået for at smække familiens kiksekager sammen, og det gør hun godt! Hvert år til min fødselsdag i rigtig mange år har hun leveret det, jeg ønskede mig allermest fra hende, nemlig en eller flere kiksekager til deling – og til fryseren. Nu har jeg lavet min egen udgave af den frosne lækkerbisken med inspiration fra flere opskrifter, og den er lidt af en luksusudgave. Og så er den selvfølgelig helt fri for mælk, æg og alt det der. Jeg har lavet den en del gange efterhånden, så nu tænkte jeg, at den skulle på bloggen, så I alle kan få lov at smage den. Man kan godt lege lidt med at give kiksekagen mere “kant” ved at tilføje diverse mere eller mindre kreative ingredienser, men jeg holder altså af kiksekagen, som den er. Klassisk, uden gøgl, med kærlighed… og så med rigtig god chokolade!

Lidt om chokolade og kakao
For noget tid siden blev jeg gjort opmærksom på noget, som jeg ikke havde tænkt så meget over før. Jeg kom til at læse lidt og se en video om, hvor kakao kommer fra. Det viser sig, at størstedelen af den kakao, der bliver brugt her i landet bliver produceret under forhold, som jeg på ingen måde kan stå inde for. Almindelig kakao (også den, der er i chokoladeprodukter) i Danmark er kakao produceret af slavebørn, ikke bare børnearbejdere, men slavebørn. Altså børn i Afrika, der i mange tilfælde er blevet bortført til kakaoplantager, og som lever under slaveforhold. Det kan jeg ikke støtte med god samvittighed, og jeg har derfor valgt at skifte til kakao fra Sydamerika eller fairtrade-mærket kakao.

Det er rigtig svært at være ansvarlig/bevidst/etisk forbruger, og jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg via de produkter, jeg køber, støtter forhold, som jeg ikke kan stå inde for. Jeg vil dog gerne gøre en indsats for at gøre mit forbrug mere ansvarligt, og jeg forsøger derfor at ændre mine forbrugsvaner et skridt af gangen, og oplyse mig selv om de bagvedliggende faktorer bag mit forbrug. Nu er jeg så nået dertil, hvor jeg vælger slave-kakao fra. Vores valg i supermarkedet har nemlig konsekvenser langt ud over, hvad vi kan se, så hvert indkøb er en støtte til bestemte forhold. Jeg vil gerne i retning af, at mit forbrug støtter og stemmer på bedre forhold og en mere bæredygtig og medfølende fremtid. Du kan læse og se mere om kakao-produktion her og her. Og så skal vi have kiksekage!

Kiksekage (til en sandkageform på 24 cm/1 liter)
300 g. mørk (fairtrade) chokolade uden mælk*
3 dl. soja-, ris- eller havrefløde
100 g. flormelis
1 tsk vaniljepulver
100 g. plantemargarine uden mælk**
1 pk. firkantede vanillekiks uden mælk (ca. 30 stk.) eller Mariekiks

*Jeg bruger 200 g. mild chokolade og 100 g. mere bitter chokolade. Jeg vil anbefale, at du bruger chokoladetyper, der er milde/ikke så bitre, og så evt. (som jeg gør her) supplerer med lidt bitter chokolade. Hvis du kun bruger bitter
chokolade, vil din kiksekage blive meget svær at spise mere end et halvt stykke af – og du vil gerne have mere! 😉

**Hvis du ikke er fan af plantemargarine, kan du forsøge dig med palmin eller kokosolie. I helsekostbutikkerne kan du finde kokosolie uden smag, hvis din kiksekage ikke skal smage af kokos.

Sådan:
Beklæd en sandkageform med bagepapir. Et godt tip er, at krølle papiret sammen, så bliver det nemlig meget mere medgørligt, så det ikke “hopper” ud af formen igen.

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Hæld plantefløde og flormelis i en gryde, tilsæt vaniljepulver og bring det i kog. Brug eventuelt et par dråber vand til at få det sidste fløde ud af kartonen. Hæld langsomt den varme fløde over chokoladestykkerne. Rør i skålen, mens du hælder, indtil chokolade og fløde er blevet til en skindende og tyk masse uden chokoladestykker. Tag dig god tid til at røre det sammen med en nænsom hånd. Det er her kærligheden kommer ind. Du skal arbejde massen sammen, men du skal også lægge lidt god og kærlig energi i arbejdet – det kan man smage! 😉

Del margarinen i små stykker og rør rundt til det er helt smeltet sammen med chokolademassen.

Læg så kiksekagen sammen i din form. Først skal bunden dækkes af chokolademasse, så et lag kiks, så chokolade og så videre, til der ikke er mere. Knæk kiksene, hvis det er nødvendigt, så der ikke er store mellemrum. Det sidste lag skal være chokolade. Kom husholdningsfilm over eller dæk formen på anden vis, og stil den i fryseren til næste dag. Har du travlt? Nej, du har ikke, for du laver kiksekage med kærlighed! Men hvis du alligevel gerne vil have lidt hurtig kærlighed, så kan du godt skære i kiksekagen efter en time eller to. Den er dog bedst, synes jeg, når den er helt frossen og iskold!

Mmm, god appetit, og husk, at du kan finde mig på Instagram: thomaserex 🙂

chokolade, kiksekage, økologisk

kiksekage

økologiske

slave-kakao

Du skal ikke bruge kakao i kiksekagen, men der er kakao i den chokolade du skal bruge. Vælg gerne en fairtrade-kakao eller en kakao fra Sydamerika. Kakaoen til venstre er fairtrade-mærket. Kakaoen til højre er et eksempel på kakao fra Afrika, der kan være produceret af slavebørn.

Advertisement

16 responses

 1. Astrid

  Hej Thomas!

  Dejligt med en kiksekageopskrift, jeg har også tænkt længe på den gode klassiker. Tror du man kan bruge Naturli’s sojafløde eller Oatleys havre? Jeg bruger for det meste de to til mad nemlig.

  Og så tak for indlægget om kakao, meget tankevækkende og godt at vide! – har du overvejet at behandle konventionel bananproduktion også, hvis du ikke har gjort det?

  God torsdag!
  Astrid.

  28. november 2013 kl. 16:25

  • thomaserex

   Hej Astrid,
   dejligt, du kan lide indlægget 🙂

   Du kan sagtens bruge de to fløder, det er netop den lyserøde fra Naturli’, som jeg selv bruger.

   Jeg har ikke overvejet at skrive noget om konventionel bananproduktion eller anden konventionel produktion, men jeg kommer ind på det, når det er aktuelt for mig og dermed for bloggen. Jeg køber økologiske fairtrade-bananer, men det kan godt ske, at jeg kommer til at købe konventionelle, hvis de økologiske er helt grønne fx. Kan du oplyse mig lidt om den konventionelle produktion? 🙂

   1. december 2013 kl. 01:27

   • Astrid

    Hej igen Thomas. 🙂

    Konventionel bananproduktion er noget skidt og møg pgra sprøjtemidlerne. Jeg har det hovedsageligt fra min mor der engang så en dokumentar om bananplantager, så det bliver lidt vagt, men jeg gør mit bedste. 🙂

    Så vidt jeg kan forstå ødelægges det omkringliggende miljø fuldstændig af de insektmidler man bruger til bananpalmen – også uden for plantagerne. Samtidig udsættes arbejderne for den her overvældende mængde gift og lider i høj grad af fx lungeproblemer – og så skulle det være meget farligt at arbejde på en bananplantage, der ikke har personalevelfærd særligt højt på listen, for nu at sige det mildt.

    Desværre kan jeg ikke give dig ret meget konkret information, men måske kan jeg inspirere dig til at lede lidt selv. 🙂 Jeg er selv hysterisk mht økonaner, så hvad min mor end fortalte mig for noget tid siden har virket!

    5. december 2013 kl. 23:52

 2. Thomas tusind tak for at gøre opmærksom på de stakkels små slaver… Ville ønske at forældrene vidste på hvilken baggrund børnenes chokolade er blevet til; tror faktisk de fleste børn ville vælge det fra hvis de kendte sandheden…. de har som regel mere samvittighed end de voksne 🙂

  2. december 2013 kl. 11:01

 3. Kathrine

  Hej Thomas.

  Jeg vil lige starte med at skrive at jeg synes din blog og din facebookside er til stor inspiration. Jeg er vegetar og prøver at bevæge mig i retning af at blive veganer. I denne proces er dine opskrifter med til at gøre det hele lidt sjovere.

  Mht. opskriften på kiksekage så vil jeg spørge dig hvilken type soyafløde du anvender? I min lokale Føtex findes der både en form for madlavningssoyafløde og en soyaføde der kan piskes. Jeg er klar over at mit spørgsmål minder lidt om et af de andre spørgsmål ovenfor, men jeg tillader mig alligevel at spørge 🙂

  Mange venlige sommerhilsner fra Kathrine

  11. juli 2014 kl. 15:34

  • thomaserex

   Hej Kathrine

   Tak for ros, og hvor er det dejligt, du vil være veganer. Tak for det 🙂

   Opskriften er fra dengang, hvor den til flødeskum slet ikke eksisterede ude i supermarkederne. Så jeg har brugt, og vil bruge, den lille lyserøde fra Naturli’. Altså den, der ikke kan piskes til skum.

   11. juli 2014 kl. 16:09

 4. Hej, hvordan kan det at den ikke stivner som den originale version med et døgn i køleskabet? Chokoladen var stadig snasket og blød efter 24 timer på køl. Hvorfor kommer du egentlig så meget fedt og flormelis i?

  I bogen “One More Slice” (mener det var denne bog. Der er 3 i handelen her i DK) af Leila Lindholm, kommer hun kun 2 spsk honning i (jeg brugte sirup) og 15 gr. smør i (brugte margarinen af mærket Vita D’Or fra Lidl istedet) og sojaføde og sojamælk istedet for det animalske. Hendes kiksekage (som hedder Radiokage i bogen) stivnede efter 24 timer i køleskabet.

  19. oktober 2014 kl. 13:20

  • thomaserex

   Hej Koalapigen. Som jeg skriver i opskriften, skal kiksekagen i fryseren – ikke på køl.

   Hvis du vil have en mere hård version – det er jo en smagssag – kan du bruge kokosolie. Hvis du ønsker en udgave med mindre fedt og sukker, så brug en anden opskrift 🙂 det lyder til, du har en.

   19. oktober 2014 kl. 13:29

 5. Line

  Hej Thomas
  Ok. Jeg ville netop lige spørge om man ikke kunne bruge kokosolie. Bliver smagen for gennemtrængende? God ide med mariekiksene, det er nemlig svært at finde de firkantede. Tak for opskriften. ☺️ Kh Line

  6. november 2014 kl. 17:37

  • thomaserex

   Jeg har ikke prøvet kun med kokosolie, men hvis du vil undgå kokossmagen, kan du med fordel købe en kokosolie uden smag i en helsekostbutik 🙂

   6. november 2014 kl. 17:39

 6. Maria

  Hej Thomas,
  Tak for dine altid fantastiske opskrifter!
  Jeg bruger altid havrefløde fra Irma. Men er da nysgerrig på at høre hvor man kan købe risfløde henne?:-)
  Kh Maria

  7. november 2014 kl. 09:26

  • thomaserex

   Mange tak for ros, Maria 🙂
   Jeg har kun set risfløde i helsekostbutikkerne.

   7. november 2014 kl. 09:47

 7. Kira

  Hej Thomas. Hvilken plantemargarine vil du anbefale? Jeg har Ama Øko, er den fin nok? Kh Kira

  29. december 2014 kl. 14:18

  • thomaserex

   Ja, det skulle virke helt fint 😀

   29. december 2014 kl. 15:08

 8. Hej Thomas
  Det lyder som en lækker opskrift og synes generelt der er nogen rigtig gode indlæg her på bloggen. Som veganer og ellers meget bevidst om Fairtrade undrer jeg mig lidt over at du anbefaler palmin?

  23. marts 2016 kl. 22:09

  • thomaserex

   Jeg vil anbefale alle mulige veganske produkter, så længe folk vælger dem over animalske. Hvis man kun kan få fat på palmin, så er det klart bedre end at vælge en animalsk opskrift.

   24. marts 2016 kl. 12:38

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.