Thomas Erex

Kogebog: Veganske livretter

Kære læsere

Nu kommer der en kogebog! På onsdag den 10. maj udkommer Veganske livretter. Jeg er vildt stolt og glad for det resultat, jeg sidder med i hånden lige nu og nærmest ikke kan give slip på, selvom det unægteligt gør det en smule sværere at skrive. Jeg vil gerne sige tusind tak til alle jer, der læser med her, for det er også takket være jer, at jeg nu har mit navn på en kogebog. I har fulgt med, bakket op og deltaget aktivt i processen ved at kommentere på mine opskrifter og indlæg de sidste fem-seks år. På den måde er i medforfattere til bogen, og jeg håber, at I også er stolte af og glade for resultatet.

Hvad er det så for en bog, vi har skabt? Ja, det er jo først og fremmest en kogebog, det siger sig selv. Der er masser af inspiration til at spise vegansk til alle måltider, og stilen er som I kender den her fra bloggen: Det er nede på jorden, enkelt og helt uden frygt for olie, sukker, sojakød osv. De fleste opskrifter er sunde (og glutenfri), men det har ikke været min intention at skabe en sundhedsbibel, så der er også kage (rigtig kage – med sukker og olie), der er retter med sojakød, hvedekød og vegansk ost. Og der er masser af mayo.

Fokus i bogen er på nogle af danskernes foretrukne retter. Det er retter som karbonader, frikadeller, kartoffelsalat, lasagne, pizza, og pasteretter, som jeg godt selv kan lide at spise, og som de fleste danskere spiser ofte. Derudover er der også helt nye og utraditionelle retter, som jeg håber og tror kan blive favoritter for en masse danskere. Det er grøntsagsbaserede retter med linser, bønner, grøntsager og selvfølgelig masser af kikærter.

Kapitlerne i bogen hedder:
– Forord
– Morgenmad & brunch
– Frokost & madpakker
– Salat & dressing
– Hovedretter
– Snacks & tilbehør
– Kager & desserter
– Juice & smoothie
– Ofte stillede spørgsmål
– Tak

Kapitlet med hovedretter er det største i bogen, og nogle af frokostretterne kan også bruges som hovedret. Der er variationsforslag til flere retter, så der er nok at gå i køkkenet med.

Udover at være en kogebog med opskrifter, så er bogen også en vegansk fortælling. Allerede i forordet vil du opdage, at det her er en bog med hjerte og sjæl. Min motivation for at udbrede kendskabet til veganisme og vegansk mad er stærk, og jeg har meget, jeg gerne vil dele i håb om at inspirere andre. Det gør jeg igennem bogen ved at knytte små historier til opskrifterne, og jeg deler både viden og erfaringer med en masse humor. Kogebøger, der kun er instruktioner i tilberedning af mad, er kønsløse og kedelige, hvis du spørger mig, og sådan en ville jeg slet ikke kunne skrive, selv hvis jeg blev truet på livet.

Det er mit håb, at de, der køber bogen for at blive inspireret til grønnere retter, også vil lade sig inspirere og underholde af mine tanker og skæve input. Hvis du allerede selv er veganer, så vil du nok synes godt om, at du kan give en kogebog til dine venner og familie, som de ikke kun kan bruge til at lave enkel mad til dig med, men som de også kan få lidt at vide om veganisme ved at læse.

Billederne i bogen er taget af David Bering fra Montgomery i tæt samarbejde med mig. David er fantastisk dygtig, så billederne er blevet flottere, end jeg havde turde håbe på. Det hænger nok sammen med, at han aldrig har spist dyr, for det må da give superkræfter. Jep, David er livslang vegetar, og netop derfor brændte han også for projektet. Det betød meget for mit valg af fotograf, for jeg var sikker på, at resultatet ville blive bedre, hvis fotografen også var investeret i projektet. Og det må man sige lykkedes.

Det grafiske arbejde er lavet af Lindbjerg Grafik i tæt samarbejde med mig. Kristine Lindbjerg er rigtig dygtig, så selvom hun sidder i solrige Australien, og vi derfor kommunikerede via mail igennem processen, så forstod hun, hvad jeg gerne ville have. Udtrykket er blevet lige som jeg gerne ville have det. Skriften er letlæselig, baggrundene er afdæmpede men interessante og varierer en smule, stilen er enkel, udtrykket er maskulint og en smule råt. Også i det grafiske udtryk har det været vigtigt for mig, at bogen ikke var kedelig. Resultatet er flot og gør bogen endnu mere interessant at bladre igennem.

Du kan bestille bogen hos Turbine lige her.  (Mad med Medfølelses medlemmer får rabat.)
Du kan også bestille den hos Saxo. (Plusmedlemmer får rabat.)

Hvis du bor i Aarhus, København eller Odense, så kom forbi til en af mine udgivelsesfester, hvor jeg sammen med hhv. Mikuna (Aarhus), GreenBurger (København) og Venchi (Odense) byder indenfor til en reception med mulighed for at købe bogen, få den signeret og høre et par ord fra mig om bogen. Det er jer, der læser med her, der bliver bogens ambassadører overfor andre mennesker, så det er vigtigt for mig at komme ud og sige tak og fejre bogens “fødsel” med jer. Se begivenhederne på min Facebookside. Jeg håber, vi ses!

Aarhus, 10. maj (onsdag) klokken 17-19: Event sammen med Mikuna, Frederiksallé 96. Mikuna sælger bogen. Arrangementet foregår i Mikunas baggård, som du finder ved at gå om første hjørne efter Mikuna (på vej væk fra centrum) og dreje til højre. Der vil være et skilt, og du kan selvfølgelig spørge hos Mikuna. Der vil være lækre snacks og mulighed for at købe mad med hjem fra Mikuna.
– De første 20 med en bog i hånden får en goodiebag med produkter fra Naturli’.

København, 14. maj (søndag) klokken 17-19: Event sammen med GreenBurger, Frederiksborggade 26. GreenBurger sælger bogen, og arrangementet foregår hos GreenBurger overfor Torvehallerne. Der vil være snacks og mulighed for at købe mad med hjem eller spise hos GreenBurger.
– De første 20 med en bog i hånden får en goodiebag med produkter fra Naturli’.

Odense, 3. juni (lørdag) klokken 14-17: Event sammen med Venchi, Vestergade 83. Venchi sælger bogen og serverer lækre snacks til alle. Der er selvfølgelig også mulighed for at spise hos Venchi.
– De første 20 med en bog i hånden får en goodiebag med produkter fra Naturli’.

Da vi skulle skyde billederne til bogen, havde jeg søde venner til at hjælpe med alt det praktiske. Det er ufatteligt hårdt at skyde så mange billeder af mad på få dage. Jeg skulle lave mange af retterne på selve fotodagene, og i dagene op til havde jeg knoklet for at forberede så meget som muligt. Derfor var det rigtig dejligt at have god hjælp og støtte fra mine venner Anita, Louise og Peter. Peter var endda så sød at tage en masse billeder af processen, som jeg vil dele med jer her.

Du kan i øvrigt se flere af Peters billeder på hans hjemmeside her. Peter er blevet kåret som Årets Dyrefotograf i 2016.

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.