Thomas Erex

Linse Kesslers bøffer

Linse Kessler, vegetar, bøffer, vegansk

Den her opskrift er en hyldest til dig, der lader dig inspirere, og som spiser mere og mere plantebaseret. Tak fordi du er åben og går i den rigtige retning. Planeten og dyrene har brug for, at vi tør rykke os mod det grønne, selvom det kan være svært, når man kommer fra landet af smør og bacon. Jeg synes, Linse Kessler er et godt eksempel på sådan en person, der tør rykke sig, men som endnu ikke er gået hele vejen. Linse fortæller tit, at hun er en stor dyreven, og at hun derfor ikke kan spise dyrene. Samtidig er hun ikke så glad for grøntsager, så det er en udfordring for hende at være vegetar. Men hun gør det, og hun deler gerne budskabet med andre. Det fortjener ros og opbakning. Linse følger mig endda på Instagram, fordi hun gerne vil inspireres. Kom og vær med: @thomaserex

Min kogebog “Veganske livretter” ligger i øvrigt stadig i top 20 på Saxo.dk her en måned efter udgivelsen. I dag var den helt oppe at røre ved nummer 5, så tusind tak for opbakningen! Jeg håber, I er lige så glade for bogen, som jeg er.

Vil du købe bogen, så klik her. 

Linse Kessler, veganer, bøffer

De her linsebøffer er faste i konsistensen, de er saftige, og så smager de uuh-mami-lækkert! Jeg har serveret dem for en lille håndfuld venner nu, og der har været stor begejstring. Jeg tester altid mine opskrifter flere gange, før jeg lægger dem ud her på bloggen, og derfor går det heller ikke altid så hurtigt med at få lavet nye opskrifter. Jeg håber, jeg kan finde bedre tid i løbet af sommeren til at få gjort nogle ting færdig, så jeg kan dele dem med jer.

Bøfferne her består primært af linser, løg, broccoli og svampe. Det gør dem både proteinrige, rige på jern, fulde af fibre og i det hele taget ret sunde. Det vælger jeg så at kompensere for ved at booste smagen med en spand olie, men du kan selvfølgelig også vælge at lave bøfferne i ovnen. Hvis du vil det, så vil jeg anbefale, at du tilsætter lidt god olie i farsen i stedet. Der er næstet intet fedt i de øvrige ingredienser, og det vil gå ud over smagen, hvis du laver dem helt fedtfattige.

Til cirka 10 bøffer:
200 g (ukogte) grønne linser
190 g brune champignon (renset vægt)
2 løg (cirka 170 g)
Broccoli-stok (cirka 170 g)

½ grøntsagsbouillonterning (uden mælk)
2 tsk stødt spidskommen
1 tsk paprika
½ tsk muskat
1 tsk salt
friskkværnet peber

40 g havregryn
100 g hvedemel (eller glutenfri melblanding)

Raps- eller kokosolie til stegning (eller tilsæt lidt olie i farsen, hvis du bager bøfferne)

Sådan gør du:
Skyl linserne og kog dem i cirka 30 minutter. Imens linserne koger kan du rense champignon og løg. Skær den nederste (hårde) centimeter af broccolistokken og kasser den. Skær resten af stokken i store stykker, del løgene i halve og kom det hele samt de rensede champignon i en foodprocessor. Blend det hele godt, til du har en nogenlunde ensartet fars.

Dræn vandet fra de kogte linser. Smid den halve bouillonterning ned til linserne, mens de damper, og rør rundt så terningen opløses og giver smag til linserne. Når terningen er opløst, tilsætter du linserne til farsen i foodprocessoren. Tilsæt også krydderierne og blend igen, så linserne bliver en del af farsen.

Kom farsen i en skål (eller i den gryde, du har brugt til linserne) og tilsæt havregryn og hvedemel. Rør godt rundt og smag til. Hvis du vil bage bøfferne, så tilsæt lidt olie til farsen. Hvis du vil stege dem, så tilsæt i stedet olien til en pande og varm den.

Form bøfferne i hænderne. Gør evt. dine hænder våde, så bliver det lettere at forme bøffer, uden at de klistrer for meget. Steg bøfferne til de har en god stegeskorpe på begge sider. Bager du bøfferne, så vend dem forsigtigt undervejs. (Rettesnor til bagning: 200 grader alm. ovn i cirka 20 minutter.)

Server Linse Kesslers bøffer i en burger, i pitabrød, med pomfritter og ketchup, med hasselback-kartofler eller lige som du har lyst til.

Variation:
Du kan sagtens tilsætte andre krydderier eller krydderurter, hvis du vil prøve en anden smagsvariant. Prøv fx at tilføje persille. Du kan også bruge andre svampe, som vil give en helt anden smag, og du kan selvfølgelig lave bøfferne glutenfri ved at bruge glutenfrit mel.

Linse Kesslers bøffer

Advertisement

14 responses

 1. Lene

  Er broccoli udelukkende smagsuniverset i denne opskrift ?

  10. juni 2017 kl. 16:55

  • thomaserex

   Hej Lene 🙂 broccolien bidrager også med konsistens og næringsstoffer. Såh, nej 🙂

   10. juni 2017 kl. 20:49

   • Lene

    Hvad vil du foreslå som alternativ til broccoli ?

    10. juni 2017 kl. 22:16

   • thomaserex

    Jeg vil ikke foreslå noget som alternativ til broccoli, for det har jeg ikke prøvet 🙂 jeg ville gå efter noget hårdt som broccolistokken, hvis jeg skulle bruge noget andet.

    11. juni 2017 kl. 14:15

 2. Julie

  Hej Thomas. Jeg har lavet bøfferne i dag og er vild med smagen. Konsistensen i midten blev dog ikke super. Hvordan er den, når du laver bøfferne?
  Mvh Julie

  20. juni 2017 kl. 21:49

  • thomaserex

   Hej Julie 🙂 Hvis du har fulgt opskriften, så skulle den jo gerne være den samme, som når du laver dem. Jeg synes, den er rigtig god, da de både er faste og saftige.

   21. juni 2017 kl. 01:51

 3. Dina

  Hejsa. Er det kun broclistokken du bruger eller er det faktisk hele broccolien med hoved og det hele? 😀 Venlig hilsen Dina

  23. juni 2017 kl. 15:23

  • thomaserex

   Jeg bruger kun stokken 🙂

   23. juni 2017 kl. 21:04

 4. Lærke

  Hej. Kan bøfferne også grilles?

  26. maj 2018 kl. 13:57

  • thomaserex

   Hej Lærke 🙂 De er ikke umiddelbart grillvenlige, men på stykke staniol på grillen kan man nok godt lykkes med det. Du kan også stege på en pande på forhånd og så varme på grillen.

   26. maj 2018 kl. 14:16

 5. glaerke

  Hey Thomas. 🙂

  Kan farsen fryses og tages op når de skal steges?

  27. august 2018 kl. 14:32

  • thomaserex

   Ja, det vil jeg bestemt mene. Jeg har dog ikke prøvet det af.

   Meld gerne tilbage, hvis du prøver det.

   27. august 2018 kl. 15:39

 6. Hi Thomas
  Dette er en helt fantastisk opskrift. Bøfferne smager godt, har en god konsistens, hænger godt sammen og er nemme at stege, hvilket ellers kan være svært med vegebøffer. Vi har lavet dem mange gange. De bliver bedst, hvis farsen er lidt grov i det. Det eneste jeg ændrer er bouillonterningen ;-), som skiftes ud med en tsk. dr. Vogel, som vi bedre kan lide
  Godt input til det vegetariske køkken.

  9. september 2018 kl. 07:58

  • thomaserex

   Tusind tak for ros til opskriften 😊

   9. september 2018 kl. 11:32

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.