Thomas Erex

Enkelt 2: Banan

bananmuffins, kage, smoothie

Haps! Bananer, bananer, veganer.

Min yndlingsfrugt er uden tvivl banan. Okay, okay, der er masser af andre gode frugter, men der er nu alligevel intet som en god banan. Ahem, ja. Bananer er bløde og søde, de kommer i deres egen indpakning, og så ligger de godt i hånden (skal ikke tages alvorligt – for guds skyld!). Når man er veganer, er bananer dog mere end en lækker, frugt, der ligger godt i hånden. De er faktisk rigtig gode til det, som mange bruger æg til. I kager kan de nemlig være det slimede klister, der binder og giver svampet tekstur. En moset banen kan i mange tilfælde gøre det ud for æg i en kageopskrift. (Ikke at det overhovedet er nødvendigt at “erstatte” æg, for det er det i mange tilfælde slet ikke. Men hvis man nu vil gøre en kageopskrift med æg vegansk, er det en mulighed.)

Lidt om bananen:
Bananen er verdens mest spiste frugt. I Danmark importerer vi umodne bananer, som vi så modner ved at gasse dem med ethylen – en modningsgas alle frugter udskiller i forskellige mængder. Bananerne er derfor ofte grønne, altså umodne, når de kommer fra gasning/modning hos importøren og ud i butikken, og først her begynder de at blive gule. Et godt tip til at modne grønne bananer hurtigt er, at lægge dem i en tætsluttet plastpose. Posen vil blive fyldt med ethylen fra bananerne selv, som så vil modne dem. Du kan også lægge dem sammen med et æble, da æbler udskller en hel del ethylen (hvilket er en god grund til at æbler skal ligge for sig selv, hvis hele frugtskålen ikke skal modne hurtigt).

Bananer er rige på A-, B- og E-vitaminer, samt kalium, jern, zink og magnesium. De bør opbevares køligt (12-14 grader), hvis de skal holde sig længe, men aldrig i køleskabet. Bananer er meget følsomme overfor kulde, så i køleskabet vil de miste smag og blive brune. Har du modne bananer, som du ikke kan nå at få spist, kan du i stedet lægge dem i fryseren. Skræl bananerne, skær dem i stykker og læg dem i en frysepose. Herfra kan du så tage dem op og bruge til smoothie, eller tø dem op og bruge i kage.

Opskrifter med banan:
Her får du lige tre helt enkle opskrifter med banan, som kan være hverdagsdessert eller sundt slik.

3 ingredienser: Bagt banan.
Skær en ridse på langs af bananen, fra ende til anden, der går ind til midten. Kom stykker af chokolade i (eller smør med jordnøddesmør), og pak så bananen ind i sølvpapir/aluminiumsfolie. Det er vigtigt, du ved, hvordan bananen vender, så du ikke vender åbningen nedad (så smelter chokoladen nemlig ud på sølvpapiret). Bag så bananen 5-10 minutter ved højeste varme i din ovn, på en grill eller i et bål. Drys lidt hakkede nødder i, inden du sætter skeen direkte i bananen og nyder din bagte banandessert.

2 ingredienser: Kiks.
1 dl hørfrø og 1 moden, moset banan blandes. Læg med en ske klatter af dejen på en bageplade og pres dem flade. Bag ved 150ºC i 20 minutter (til de er gyldne).
(Den her er tyvstjålet fra den her blog.)

1 ingrediens: Is.
Det bliver ikke meget mere enkelt. Frosne stykker af banan tages ud af fryseren og ligger 10 minutter, så de tør lidt op. Ja, og så blender du egentlig bare, så er der is! Du kan variere i en uendelighed, tilføje lidt plantemælk, blende med frosne jordbær, eller anden frugt, eller måske tilføje kakao.

Jeg har også selv en par opskrifter med banan. Prøv min meget populære banankage med kærlighed, som jeg har fået overvældende god respons på; mit bananbrød, som ikke rigtigt er en kage, men alligevel er sødt og lækkert; mine sukker- og glutenfri muffins, som er bedst med bær, eller lav en smoothie. Banan er (næsten) altid godt i smoothie, fordi det giver fylde og konsistens.
Banankage med kærlighed
Sødt & sundt bananbrød
Søde & bløde bananmuffins – uden sukker og gluten
Blend! 4 smoothies

Advertisement

9 responses

 1. Dette er et genialt (!) godt indlæg. TAK! 😀

  8. marts 2013 kl. 06:01

  • thomaserex

   Aww!! 😃 Tak, søde Luna! Dejligt.

   8. marts 2013 kl. 06:29

 2. Sjovt! I aftes sad vi netop (Amalie, Luna, Anders og jeg) og mente, at vi burde lægge en opskrift på banan-mam-is op! Hah 😀

  8. marts 2013 kl. 06:27

  • thomaserex

   Haha, sådan 😉 den er også så god og enkel, at alle bør kende den!

   8. marts 2013 kl. 06:30

 3. MamaG

  Jeg deler din passion for banan! Tak for din “hyldest”. Hvis jeg ikke led af højdeskræk, ville jeg bo i et banantræ:-) Min hårbalsam er lavet af banan, jeg elsker banan på rugbrød drysset med rosiner, en kærlighedshistorie siden jeg var 4. En sydafrikansk ven har lært mig at spise afrikaner-toast med banan og mayonaise, kan stærkt anbefales! Sidst men ikke mindst er bananen super praktisk at have med rundt, den har sin egen emballage og den skal ikke vaskes før den kan spises. Som min kære far har udtalt engang: Det bedste måltid der kræver ingen opvask er øl og banan! Skål og tak for de gode tips:)

  8. marts 2013 kl. 07:20

 4. Anna

  Den her “Enkelt serie” er altså genial! Jeg elsker at bare kunne gå til nogle opskrifter uden meget planlægning!

  14. marts 2013 kl. 09:15

  • thomaserex

   Dejligt, du siger det! 🙂 Der skal nok komme meget mere hen ad vejen.

   14. marts 2013 kl. 20:48

 5. marielilleotto

  Skal hørfrøene koges inden brug? 🙂 Mvh. Marie

  5. april 2016 kl. 15:49

  • thomaserex

   Nej, brug dem som de er 🙂

   5. april 2016 kl. 15:51

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.