Thomas Erex

Verdens. Bedste. Brownies.

vegansk chokoladekage brownie

Det er lidt prætentiøst, det ved jeg godt. Altså at kalde dem for verdens bedste. Men det her er altså de bedste brownies, jeg nogensinde har smagt. Og det gør dem altså til verdens bedste – i hvert fald min verdens bedste 😉 De er en eksplosion af fyldig chokoladelækkerhed med den mest tilfredsstillende bløde konsistens – og alligevel med en sprød, krakelerende top. Der er næsten garanti for chokolade-orgasme! Så jeg håber, du er lige så glad for søde, fyldige, himmelske chokoladebombede lækkerier, som jeg er.

Jeg har testen brownies mange gange efterhånden. Både på mine kolleger, mine medstuderende, min familie og mine venner. Jeg har været i gang med at lave en god brownie-opskrift siden i sommer, og jeg har været en del gøgl igennem! Men det har været det hele værd, for da jeg serverede denne udgave for min kæreste, måbede han og sagde: “Jeg tror, det er den bedste kage, jeg nogensinde har smagt!”

Ja tak! Jeg vil dog ikke tage hele æren selv, for jeg har godt nok også kigget en del opskrifter på brownies igennem. Både rå, veganske og ikke-veganske (som jeg så veganiserede). Den opskrift jeg er kommet frem til, og som jeg serverer for jer her, ligger tæt op ad især to af dem: Opskriften fra min gamle “Karolines Køkken”-kogebog og opskriften fra denne fantastiske blog. Men nu har jeg altså skabt min egen, og den slår dem alle! 😉

Til et ovnfast fad på ca. 30 cm x 15 cm eller lignende (ca. 24 stykker):
175 g. mandelmel (blend mandler til helt fint (!) mel i en foodprocessor)
100 g. hvedemel (kan evt. erstattes af en glutenfri melblanding)
50 g. kakao
½ tsk. natron
½ tsk. salt
100 g. vegansk smør (plantemargarine uden mælk)
1 måleske (1 tsk) grøn HUSK (eller 1½ spsk. knuste hørfrø) rørt ud i 3 spsk vand
½ dl mandelmælk
evt. 2 spsk whisky (voksentid, ja tak!)
220 g. rørsukker
30 g. brun farin
1 tsk. vaniljepulver (eller kornene af en stang vanilje)
200 g. (130 g. + 70 g.)* mørk chokolade uden mælk (læs mere i indlægget her) Brug meget gerne Urtekrams den mørke, som er ret mild. Den passer klart bedst til denne brownie 🙂
50 g. grofthakkede pekannødder (eller hasselnødder)

Det er sådan set meget enkelt: Bland tørt, smelt smør, bland vådt, blande vådt og tørt, tilføj hakkede nødder og chokolade, bag. Hvis du kender rytmen, så går du bare i gang med at lege. Hvis ikke du er så hjemmevant i bageafdelingen af køkkenet, kommer den længere forklaring her.

Start med at blande HUSK med vand i en lille skål eller et glas, og sæt det så til side. Blend så mandlerne til mel, og bland mandelmel, hvedemel, kakao, natron og salt i en stor skål. Smelt så det veganske smør i en gryde (det må endelig ikke brune eller boble, det skal bare smeltes) og tilføj HUSK, mandelmælk, rørsukker, farin, vaniljepulver og 130 g. hakket chokolade (og evt. whisky). Rør det sammen til en ensartet chokoladesauce. Bland så vådt og tørt, og tilføj hakkede nødder og de sidste 70 g. chokolade. Dejen bliver skinnende og ret fast. Kom endelig ikke mere væske i, fordi du tror den er for tør!

Bred dejen ud i et jævnt og glat lag i din form. Du kan evt. gøre den helt fin og glat ved at rulle på den med en bagerulle med et stykke bagepapir imellem. Bag ved 180 grader i 20 – 30 minutter. Lad din brownie-kage køle HELT ned, før du løfter den op ad formen og begynder at skære i den. Det tager i hvert fald en time. Jeg har begået fejlen at skære for tidligt, og man fortryder det inderligt, fordi kagen simpelthen går i stykker. Den har først det helt rigtige bid og den rigtige konsistens, når den har fået lov at stå og køle ned. Så vær tålmodig, min ven!

*For at få en mildere brownie kan du nøjes med at bruge 100 g. smeltet chokolade og udelade chokoladestykkerne.

Advertisement

58 responses

 1. Jane Touzari

  kære Thomas Jeg har været vegetar siden min barndom – på tværs af alle omkring mig i et lille landbrugssamfund på Falster. Dybest set har jeg ønsket at leve vegansk, men lavede “skyklapper” og undlod så vidt muligt at tænke over at ost er lavet af mælk og hvad æg egentlig er for noget. Da jeg nærmede mig 50 års alderen og mine børn ( begge vegetarer) var flyttet hjemmefra undlod jeg efterhånden at bruge æg og ost hjemme, men ville stadig spise det når jeg var ude. Efterhånden blev det dog ikke muligt for mig og jeg blev på den måde gradvist veganer. I dag har jeg vist været veganer i 5-6 år. Jeg har stor glæde af din blok og dine informative mails med opskrifter og eksperimenter og synes det er hyggeligt I har fået et netværk og at Århus lader til at være et godt sted at være veganer i. Jeg synes det er meget imponerende så mange store madlavningsprojekter du kaster dig ud i. Jeg vil gerne takke dig rigtig meget for at du har din blok og deler dine erfaringer og giver inspiration og ideer – og flotte fotos – ikke mindst på facebook. Tak igen og godt nytår til dig. Jane Touzari – en af dine “følgere”.

  Sendt fra min iPad

  > Den 19/12/2013 kl. 13.56 skrev “Kærlighed & Kikærter” : > > >

  27. december 2013 kl. 23:35

  • thomaserex

   Hej Jane,

   tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive sådan en sød kommentar. Det betyder rigtig meget for mig, at der sidder nogen derude på den anden side og følger med, og at I også deltager med kommentarer og spørgsmål. Uden det ville det være lidt mindre sjovt at blogge.Så det er værdsat! Jeg kan godt love dig, at 2014 ikke bliver mindre spændende, så jeg håber, du er med hele vejen.

   Og hvor er det dejligt, at du har fundet dig til rette som veganer – uden skyklapper 😉

   Rigtig godt nytår, og tak fordi du følger med.

   Thomas

   28. december 2013 kl. 00:04

 2. LineS

  Mmmm, så er den i ovnen!! Jeg glæder mig SÅ meget til at smage den. Du har jo skruet forventningerne helt op 😀 Dejen smager i hvert fald lækkert, så det kan ikke gå helt galt 😉

  17. januar 2014 kl. 20:55

  • thomaserex

   Uh, hvor godt! 😀 Jeg håber virkelig, du elsker den! Når den bliver god, så bliver den rigtigt(!) god! Jeg har dog oplevet, at den ikke er blevet helt fantastisk, selvom jeg laver den på præcis samme måde, og jeg kan simpelthen ikke regne forskellen ud. Meld endelig tilbage, hvordan det lykkes 😀

   Vi serverede den til DVF’s nytårsfrokost, hvor den vist blev meget godt modtaget 😉

   17. januar 2014 kl. 21:00

  • thomaserex

   Hvordan blev de?? 😀

   18. januar 2014 kl. 16:11

   • LineS

    Mm mm mm mmmmmm!!! De ER jo helt fantastiske 😀 På én gang saftige, sprøde og bløde og mættet med chokoladesmag! I love it!

    Jeg lavede dem med mandler istedet for pekannødder og uden whiskey, og så fik de vist 40 min. i ovnen, fordi jeg ikke kunne se, om de var færdige før. Det gjorde dem rigtig lækkert sprøde i kanten og perfekt bløde indeni. Min form var en tand mindre end din, så de blev nok også lidt højere, men det gjorde bestemt ikke noget. Der blev dog kun til 8 stykker 😉 Man er godt mæt efter sådan et par stykker 😀

    Tak for endnu en superb opskrift! Jeg har fået ordre på at lave dem igen næste weekend – som dobbeltportion 😉

    20. januar 2014 kl. 01:07

   • thomaserex

    Yay! Fedt, fedt, fedt 😀
    Jeg er altid lidt nervøs for, om andre også får samme oplevelse, så det er vildt godt at høre!

    Hvis du har lyst til at dele billeder inde på Facebooksiden, kunne det være sjovt 🙂

    20. januar 2014 kl. 01:16

 3. Det ser virkelig lækkert ud!!! 🙂

  2. februar 2014 kl. 12:55

 4. Dianna

  Har netop taget kagen ud af ovnen og vil nu lade den stå min. 1 time som beskrevet. Har dog smagt et hjørne og den lader til være færdigbagt og smager fantastisk! Har dog to spørgsmål:
  Der er brændte pletter hist og her på overfladen og det kunne selvfølgelig være rart at undgå – jeg bagte den 25 min ved 180 grader varmluft. Skulle det ikke have været varmluft men derimod alm. ovn…? Eller skal jeg stille den mete lavt inde i ovnen?
  Jeg brugte kikærtemel istedet for hvedemel. Er hvedemel mon bedre til at give en fast masse? Jeg må selvfølgelig afvente til den er helt nedkølet til at se hvor fast den bliver…

  Og i øvrigt tak for dit fine engagement i at gøre veganske opskrifter let tilgængelige!

  29. marts 2014 kl. 12:54

  • thomaserex

   Hej Dianna,

   Tak for det 🙂

   Jeg har ikke prøvet med kikærtemel, så det kan godt være, det opfører sig anderledes. Jeg har ikke oplevet brændte pletter.

   Jeg bruger oftest varmluft, men til den her bruger jeg gerne alm ovn. Det betyder bare et par minutter mere i ovnen end med varmtluft 🙂

   29. marts 2014 kl. 12:59

   • Dianna

    Tak for dit svar. Den blev helt fin og fast da den først var kølet ned -så kikærtemel fungerer fint.
    Jeg prøver med alm. ovn næste gang. Super brownie!!! Med intens mættet smag af chokolade 🙂

    30. marts 2014 kl. 14:33

   • thomaserex

    Dejligt 😀 fedt, at kikærtemel også virker.

    30. marts 2014 kl. 14:38

 5. Anna Iben

  Altså – det går rigtig fint med den varme kage og en ske, når man er en utålmodig type som jeg 😉

  18. august 2014 kl. 11:04

 6. Kristine

  Hej Thomas. Jeg glæder mig for vildt til at smage den kage(!). Men jeg har fået min sag for, da Urtekram chokolade er udgået 😦 Har du et næsten-ligeså-godt alternativ, bud?

  20. august 2014 kl. 11:36

  • thomaserex

   Hej Kristine 🙂

   Ja, det har jeg lagt mærke til! Det er noget skidt. Jeg tror, jeg vil gå efter en mild, mørk chokolade. Eller måske kan rismælkechokoladen fra Viviani bruges!

   Så længe det er en mild chokolade, går det forhåbentlig fint 🙂

   God fornøjelse med den.

   20. august 2014 kl. 11:40

 7. Kira

  Hej Thomas.
  Hvad er det der HUSK?

  24. september 2014 kl. 19:59

  • thomaserex

   Hej Kira, det er loppefrøskaller 🙂 når man blander dem med vand, bliver de til en klistret masse, som giver brownien den rigtige konsistens.

   Du kan se et billede inde på min guide til veganske produkter, og de kan købes mange steder 🙂 det er den grønne, vi skal have fat i. Det er et fiberprodukt, som også kan bruges til at få styr på maven, men i den her sammenhæng er det til konsistens.

   24. september 2014 kl. 20:03

   • Anna

    Hej Thomas!

    Svarer det til et hørfrøslim æg? Eller skal jeg bare koge de 1,5 spsk hørfrø med 3 spsk vand? 🙂

    31. december 2014 kl. 10:09

   • thomaserex

    Hej Anna 🙂 Jeg har ikke prøvet med hørfrøslim, men det tror jeg godt, du kan bruge det. Ellers er det helt fint bare at knuse hørfrøene og blande dem med kogende vand og lade det stå lidt 🙂 godt nytår!

    31. december 2014 kl. 10:26

 8. Hej Thomas. Nu fik jeg prøvet dem, og de blev gode – men jeg tror godt de kan blive en smule bedre (jeg tror jeg fik dem bagt lidt for længe, f.eks.), så jeg må prøve dem igen. Et spørgsmål: Det der HUSK – hvordan skal de opføre sig? Mit blev en “geleklump” (som jeg kan forstå er meningen), men den opløstes ikke da jeg blandede det i chokoladesaucen. Jeg prøvede at mase det lidt ud i, men endte med at fiske geleklumperne op og så strø en smule HUSK i de tørre ingredienser i stedet for inden jeg blandede det hele. Men hvordan plejer det at opføre sig?

  19. januar 2015 kl. 19:22

  • thomaserex

   Hej Anja. Dejligt, du prøvede min opskrift og kunne lide den! 🙂 Hvilken HUSK har du brugt? Jeg bruger den grønne, men måske er der en lille forskel, hvis man bruger den gule. Det burde dog ikke være det store problem. Det skal gerne være en slimet og tyk masse, men ikke en klump. Som du selv påpeger, skal det kunne røres uden, uden at det klumper.

   19. januar 2015 kl. 20:40

 9. Ahaaa, så må jeg have brugt for lidt vand til det – eller for meget HUSK. Det er den grønne. Men du skriver ikke hvor meget “en måleske” er 😉 Jeg brugte sådan en måleske til kaffe som vist er det samme som en spiseskefuld, og så 3 spsk vand.

  19. januar 2015 kl. 22:26

  • thomaserex

   Hehe 😉 Jamen, Anja, der følger jo en måleske med i pakken! 😛 Den svarer vist nærmere til en teske.

   19. januar 2015 kl. 23:38

 10. Ingen måleske i min, og – du godeste – nu hvor jeg kiggede efter en ekstra gang, opdagede jeg at det såmænd er den gule HUSK jeg har. Jeg har bare altid haft den grønne, så jeg troede det var sådan en jeg havde købt igen. Der kan man bare se. 😉

  21. januar 2015 kl. 15:52

  • thomaserex

   Nå, jeg troede, der altid var måleske med! 🙂 Jeg må lige rette til i opskriften. Tak 😀

   21. januar 2015 kl. 16:05

 11. Lene

  Hej🌺
  Hvor meget er en måleskefuld HUSK?

  Har lige bagt kagen..den smager rigtigt godt og jeg kan genkende det med, at den er lidt tør i smagen….brugte to forskellige slags chokolade…hvad jeg havde på lager

  På forhånd tak for svaret

  hilsen Lene

  1. marts 2015 kl. 15:39

  • thomaserex

   Hej Lene 🙂 Der følger en måleske med i pakken, det er cirka en teske.

   1. marts 2015 kl. 18:03

 12. mette

  Den er UDEN TVIVL Verdens.Bedste.Brownie! Så god, at jeg er ved at bage den i rå mængder til min datters studentergilde om 2 uger. Og så skal den serveres med friske jordbær og vanilleis 🙂

  16. juni 2015 kl. 13:54

  • thomaserex

   Mm, det lyder lækkert! God fornøjelse 😀

   16. juni 2015 kl. 14:42

 13. Frederik

  Hej Thomas

  Mon ikke man bare kan erstatte de 100 gram vegansk smør med 80 gram kokosolie og 20 gram rapspolie (cirka forhold fra en smøropskrift)? – for at gøre det nemt, hvis man ikke er til vegansk købesmør (da det tit indeholder palmeolie osv.).

  Mvh.
  Frederik

  1. november 2015 kl. 21:06

  • thomaserex

   Det giver nok en lidt anden konsistens og smag, men det kunne måske godt fungere 🙂

   1. november 2015 kl. 21:14

 14. Maria

  Hej Thomas – Hvorfor bruger du ‘husk’?
  Er der et alternativ, eller kan jeg undlade det?

  Bedste hilsner Maria

  5. januar 2016 kl. 21:50

  • thomaserex

   Det holder sammen på et hele. Grøn HUSK kan købes i de fleste almindelige supermarkeder og kan bruges som bindemiddel flere kager og deller. Jeg vil ikke anbefale, at du laver dem uden.

   5. januar 2016 kl. 21:56

 15. Elisabeth

  Hej Thomas. Jeg tænker at give mig i kast med din opskrift her til nytårsaften, og jeg vil derfor høre, hvilken type plantemargarine du bruger?

  27. december 2016 kl. 17:15

  • thomaserex

   Dejligt 🙂 De er perfekte at servere med vaniljeis og lidt frugt. Jeg bruger det, jeg lige har eller kan få fat i. Ofte har det været Nutana, men ellers en fra helsekosten eller Fri.

   27. december 2016 kl. 17:20

 16. Louise Kvist

  Hej Thomas, så er det browniens tur til at blive afprøvet 🎉😄 jeg er dog ret presset nytårsdag hvor den skal bruges, så vil lige høre hvor længe den ca vil kunne holde sig hvis jeg laver den i forvejen?
  Mvh Louise

  28. december 2016 kl. 13:04

  • thomaserex

   Hej Louise 🙂

   Du bør lave den i forvejen! Den skal køle helt ned, før du skærer i den, så lav den en eller to dage i forvejen. Ikke mere, så bliver den tør.

   God fornøjelse!

   28. december 2016 kl. 13:16

   • Louise Kvist

    Perfekt, tusind tak, og rigtig godt nytår 😊🎉

    28. december 2016 kl. 15:43

 17. Nicole

  Er det 180 grader i alm. ovn eller varmluft?

  19. august 2017 kl. 11:55

  • thomaserex

   Almindelig ovn 🙂

   20. august 2017 kl. 13:39

 18. Søs

  Hej
  Din opskrift lyder rigtig lækker.
  Vi er ikke veganer her hjemme dog er vi ramt af en del allergi for bla. Æg, peanut/bælgfrugter, laktose og nødder. Så vil gerne lave dem uden nødder. Vil jeg kunne erstatte mandel mel og mandel mælk? Håber du har en ide

  8. februar 2018 kl. 10:18

  • thomaserex

   Hej Søs 🙂

   Det har jeg godt nok ikke erfaringer med. Mandelmælken kan erstattes af enhver plantemælk, men melet er værre. Måske en proteinholdig meltype. Bruger I noget, der kunne tænkes at virke?

   8. februar 2018 kl. 20:42

 19. Mariann Vennevold

  Hej Thomas

  Det er virkelig verdens bedste brownie!
  Jeg har bagt den til min kæreste et par gange, og han har delt den med sin familie. Dette er resulteret i, at jeg skal hjælpe med at bage verdens bedste brownie til hans søsters ¨barnedåb og bryllup¨s fest. Vi står bare lidt i mulige tidsproblemer (det skal holdes en søndag, og jeg har umiddelbart kun tid til at hjælpe med at bage torsdag), og jeg spekulerer på, hvorvidt kagen mon kan fryses eller stå så mange dage, og stadig er lækker bagefter? 😀

  Tak for en fantastisk blog du har!

  20. april 2018 kl. 11:22

  • thomaserex

   Hej Mariann 😊 Dejligt at læse!

   Det bliver ikke det første bryllup, hvor den bliver serveret, kan jeg fortælle.

   Den kan godt fryses, og det ødelægger ikke konsistensen totalt, selvom den bliver lidt anderledes. Så det kan I sagtens gøre, vil jeg sige. Jeg har selv frosset den flere gange uden problemer.

   Vh Thomas

   20. april 2018 kl. 11:26

 20. DeBonneville

  lavede din skønne brownie men fik givet den 10 min for meget i ovnen da jeg ventede på at toppen skulle blive sprød (som der står at den bliver et sted) ..det blev den ikke, og i forsøget på at opnå dette blev kagen desværre bagt 10 min for længe og blev al for hård. Den havde dog en fantastisk smag – så tror jeg prøver igen.

  1. januar 2019 kl. 00:52

 21. Maria Hyttel

  Jeg bagte den i går til min mands 55 års fødselsdagsfest til 11 i alt.
  Den smagte godt, men blev desværre ret hård øverst (fik skorpe). Måske den var for længe i ovnen. Den blev bagt på alm. ovn, 180 grader i ca. 30 min. Eller også må jeg dække den til næste gang – for jeg har lyst til at lave den igen 🙂 Nogle gode råd i forhold til hård overfalde?

  9. januar 2019 kl. 10:48

  • thomaserex

   Hej Maria 🙂 En brownie er jo ikke det samme som en chokoladekage, så den bliver ikke blød på samme måde, og den må gerne have en sprød top. Den skal gerne smuldre og blive blød i munden.

   9. januar 2019 kl. 10:51

   • Maria Hyttel

    Hej igen, ja en sprød overflade er helt ok, men her blev den hård som en skorpe. Jeg har lavet brownie før 🙂 Maria

    9. januar 2019 kl. 13:39

 22. Lene Danielsen

  Hvad er alternativet til smørret i opskriften?

  16. februar 2020 kl. 10:15

  • thomaserex

   Hvad mener du? Vegansk smør 🙂

   17. februar 2020 kl. 21:26

 23. Betina

  Hej Thomas
  Du skriver mandelmel 2 gange, er det korrekt?

  28. februar 2020 kl. 16:06

  • thomaserex

   Hej Betina 🙂 Der står hhv. mandelmel og mandelmælk.

   2. marts 2020 kl. 10:06

 24. Line

  Hej 🙂
  Jeg har lavet denne opskrift før med fantastiske resultater og god feedback fra ikke-veganske gæster.
  Jeg vil gerne lave den igen, men en af gæsterne kan ikke tåle mandler. Kan man erstatte mandelmel med en anden mel?

  7. oktober 2020 kl. 13:34

  • thomaserex

   Hej Line 🙂 Det lyder dejligt! Jeg har vist prøvet med hasselnøddemel, og det blev ganske glimrende. Skriv gerne her, hvis du prøver det, og det bliver godt. Vh Thomas

   7. oktober 2020 kl. 14:04

 25. Karin

  Jeg tog den kage med på arbejde da jeg havde fødselsdag – det hele blev spist, nogle ville have opskriften, og jeg fik så mange gode kommentarer på den 😊 Den lever helt klart op til sit navn!

  7. maj 2021 kl. 12:52

  • thomaserex

   Dejligt! Det er altid skønt, når kollegerne er vilde med ens medbragte kage. 😁🙏

   7. maj 2021 kl. 16:46

 26. Christina Jensen

  Hej. Har lavet denne brownie et hav af gange, den er bare så GOD og min datters yndlingskage. Jeg ville bage den i dag, men har ingen nødder eller mandler…kan jeg mon erstatte med ekstra hvedemel?

  10. juli 2022 kl. 14:53

  • thomaserex

   Åh, hvor dejligt 😁🙏 Det bliver ikke det samme, men det tror jeg fint, du kan få en kage ud af.

   10. juli 2022 kl. 15:16

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.